Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1240152 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6810 на: 16 Февруари 2015, 09:54:18 am »
Штосот е што на друг компјутер го детектира екстерниот без никаков проблем. Кај мене некогаш го детектира дека е приклучен, а не го прикажува во мај компјутер или во диск менаџмент или па воопшто не го прикажува како конектиран. Еднаш веќе пишав во темава за овој проблем и останав без решение.

На усб, претежно филмови и музиче префрлам и на почеток се е нормално, па некаде кон средина брзината паѓа испод 2мб, за на крај тие 5 секндс лефт да се минута до две. Портите се 2.0, а усб-то кое генерално го користам е ДТ-Микро од Кингстон.

Во продолжение, ова се податоци од кај мене :

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)   (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

За Виндоус ултимејт 64, ми треба овој драјвер, така ?

Тој драјвер ти треба во секој случај ама веројатно го имаш инсталирано до сега. Пробај стави го уште еднаш, нема штета, сам ќе си каже дали го има.
Ако е УСБ2.0 и префрлаш филмови и музика тогаш брзината не треба да падне под 25 мб/с. Нешто не е како што треба.
Исто, може хард дискот во УСБ кутијата да не е во ред. Кажи ми дискот го пикаш директно во матична плоча или го ставаш напред во кучевиште?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #6811 на: 16 Февруари 2015, 09:58:02 am »
Тенќу пипл!
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6542
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6812 на: 16 Февруари 2015, 10:17:34 am »
Ако е УСБ2.0 и префрлаш филмови и музика тогаш брзината не треба да падне под 25 мб/с. Нешто не е како што треба.
Не го плаши чоеко, да не го исилиш да земи нешто појако. Тоа 25MB/s многу ти е, ретко кое усб тоа го можи на 2.0, иако вика ~60MB/s теоретски,
еве читам реално едно демек 30MB/s читање и нешто пола од тоа пишување на 2.0, што е тука некаде мислам.

Усбето мое од 8 гига 2.0, пишува 4MB/s а чита со 17-18MB/s, каде и да го поврзам.
А друго имам од 3.0 16 гига, на 2.0 ми пишува со 16MB/s а чита со 25MB/s, што сметам дека е солидно. За големи фајлови прајме мубет.
За екстерни HDD не можам ништо да кажам, не знам. :)

A на 3.0 еве шо вика Kingston DT R3.0, само што немам дома 3.0, од друго место го мерев:
Чита:

Пишува:

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6813 на: 16 Февруари 2015, 10:22:42 am »
Power to the people (дај скрати го никнејмов ебаго), дечкото има екстерен USB хард диск. Така да 30мб/с во запис е сосем нормална работа. Твоето USB од 8Gb не може да се спореди со неговиот случај.

• Сениор
« Одговори #6814 на: 16 Февруари 2015, 11:03:03 am »
За уезбето негово праеше муабет со брзината, дт микро, ако не грешам, пошто нели хард дискот не му го препознава или кога како.
Иначе, чим викаш 30MB/s на екстерен хдд, оти да не е...

Друго нешто да проба:
Во Device manager >> View >> Show hidden devices
види во Other Devices на не поврзан хдд, да не стои таму?
Ако стои uninstal мани му, и поврзо го на компјутер и остај го да се инсталира екстерниот, можеби пред тоа не се инсталирал како што треба, што знам.

Никнејмов го копираш или го пишиш? :evilsmile:

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #6815 на: 16 Февруари 2015, 11:07:27 am »
Pttp. Еве го скратено.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6816 на: 16 Февруари 2015, 11:17:14 am »
Дали лесно се наоѓа термална паста и знаете ли шо пари е?
За било каква паста има насекаде, обична силиконска (од добар бренд) е подобар избор од сомнителни „сребрени„ „златни„ пасти. (на пример задоволително добра е обичната силиконска паста од CoolerMaster)
Според мене (а неколку години не сум прател дешавања) најбоља паста секогаш е Арктик Силвер. Подобрување и разлика во пренос на топлина постои, ама таа не е толку важна колку што е важно тоа што Арктик Силвер не губи перфоманси со времето и не мора да се менува после неколку години. Ако начекаш некој да ти донесе од САД е најдобро, не знам Кинезиве на Али што копии дилаат.
http://www.arcticsilver.com/as5.htm

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6817 на: 16 Февруари 2015, 11:24:34 am »
Да прашам, од лош чипсет драјвер можно е да имам проблеми со усб портите т.е бавен трансфер на податоци на усб и недетектирање на екстерен ?
Во врска со последново, повеќе би се посомневал на хардвер. Не само проблеми со кабел и електроника на кутијата за хардот (пошто на друг РС нема проблеми) туку повеќе би се сомневал во напојувањето на дотичниот РС. Пробај со докажано исправно квалитетно напојување (по можност над-димензионирано), дали проблемот ќе остане.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #6818 на: 16 Февруари 2015, 12:15:05 pm »
Дали лесно се наоѓа термална паста и знаете ли шо пари е?
За било каква паста има насекаде, обична силиконска (од добар бренд) е подобар избор од сомнителни „сребрени„ „златни„ пасти. (на пример задоволително добра е обичната силиконска паста од CoolerMaster)
Според мене (а неколку години не сум прател дешавања) најбоља паста секогаш е Арктик Силвер. Подобрување и разлика во пренос на топлина постои, ама таа не е толку важна колку што е важно тоа што Арктик Силвер не губи перфоманси со времето и не мора да се менува после неколку години. Ако начекаш некој да ти донесе од САД е најдобро, не знам Кинезиве на Али што копии дилаат.
http://www.arcticsilver.com/as5.htm

Фала, ама тешко дека ќе успеам да ја донесам тука... ARMEX кажа за некоја на Кулер Мастер што ја има во Сет, па ќе отидам после да видам. Ми стигна матичната за лаптопот, па ќе треба да праам „операција“ :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29792
    • CARclub.mk
« Одговори #6819 на: 16 Февруари 2015, 13:08:44 pm »
Ја го ја, те го те.

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 525
« Одговори #6820 на: 16 Февруари 2015, 13:18:24 pm »
Проблемов со УСБ-ава и екстерниов ми се деси од кога го исформатирав компјутеров, и затоа мислам дека јас имам нешто зае*ано.

@Van,
Екстерниов до пред форматот си работеше најнормално и кај мене, затоа не ми се верува дека е напојувањето.

@Mиле & PTTP,
Баш сега проверив како варира брзината. Во првата третина на трансферот оди и до 300мб/с, за некаде во почеток на втора третина да падне нагло на 50мб/с и конкстантно се намалува до ~15мб/с пред крајот.

Чипсет драјверот кој ми е инсталиран е баш тој што PTTP ми го посочи, поради фактот дека е од официјална супорт страна. Пред 2-3 дена го инсталирав 10.0.24, меѓутоа ништо не реши тоа. Напротив, кога одам во Див. менаџер и кликнам апдејт драјвер ми јаува ова :

Што се однесува до екстерниот, да во предниве порти на куќиштево го уклучувам, не во матична директно. Вo див.менаџер нема знаци на екстерен ни во скриени објекти ни никаде :D

Да му удрам јас уште еден формат од почеток ? :)

• Сениор
« Одговори #6821 на: 16 Февруари 2015, 13:55:25 pm »
А во Device Manager десен клик Uninstall да му маниш на се под усб што спаѓа, рестартирај и остај виндовсо сам да ги инсталира драјверите?

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 525
« Одговори #6822 на: 16 Февруари 2015, 14:56:23 pm »
Пробано, џабе. Нишчо ич. Ке го преформатирам, па ке видиме.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6823 на: 16 Февруари 2015, 15:24:37 pm »
Не не. Не го форматирај. Вечер окулу 9 часот јави ми се на телефонот во ПП, ќе мми дадеш teamviewer и ќе се среди, патем ќе ти објаснам некои работиза да не штракам сега на тастатура.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20142
« Одговори #6824 на: 16 Февруари 2015, 15:38:45 pm »
Дали е можно да откаже само порта за микрофон на матична?