Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1240330 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6795 на: 12 Февруари 2015, 19:34:31 pm »
пробај со друг браузер (start -> run -> iexplore -> enter). ако е ок, бриши кукис на хром

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4013
  • MadaFunker
« Одговори #6796 на: 12 Февруари 2015, 19:42:31 pm »
Пипл зошто лаптопот ми е ептен поспор од ПЦ-то. На ПЦ-то имам 20мбс на лаптопот едвај до 1 тера. Иначе безжично земам интермец, пресетирав рутер, нови драјвери ставив џабе пак нејке..на телефони си е супер брзината само на лаптопот зеза нешо..некоја идеjа?
New blood of old school

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6797 на: 12 Февруари 2015, 19:48:21 pm »
пробај со гајтан шо ќе каже, која брзина ќе крене

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • MadaFunker
« Одговори #6798 на: 12 Февруари 2015, 19:58:00 pm »
Со гајтан тера нормално, заборавив да спомнам тоа :)
New blood of old school

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11754
  • Архитект
« Одговори #6799 на: 12 Февруари 2015, 20:04:06 pm »
Јас би идел на WD MyBook, неможам да ја најдам сега статистиката, ама кога ми требаше да купам имаа убедливо најмал процент на расипливост, а Seagate мислам дека беше лидер на листата. Samsung имаа релативно лоши критики и ако се сеќавам добро користеа баш Seagate дискови. Јас земав и кутија само од Samsung D3 Station и си ставив мој диск и квалитетот е скоро па Gamebird а тоа адаптер цело време цвичи и ме убија. MyBook-от доаѓа со WD Green внатре (иако прочитав дека е лотарија и нема точна спецификација, па се наоѓале и блу), што уствари е добра комбинација за екстерен диск, јас лично го терам еден веќе 5-6 години.
За Ti-go-shiba и He-touch-me немам конкретно изграден став бидејки немам ни некое искуство, освен со еден Хитачми пред 10тина години кој ми цркна за неколку месеци, ама тоа не е релевантно сега.

Да се надоврзам...

Самсунг користи Seagate дискови внатре во куќиштата. Башка се со пластични.
Хитачи и тошиба, шо мислам дека се иста фирма, прават поквалитетни дискови од WD грин или блу - шит.
Вербатим користи баш Хитачи. Башка убави се метални и елегантини.

Јас имам искуство со вербатим екстерни од 1ТБ, 2ТБ и мали од 1ТБ. Одлични се. Сите се на усб 3.
Btw Најефтини се во понудата.

п.с. Си зедов и јас кутија само за екстерен Сигејт. Зедов D3 стејшн, ама одма ја вратив. Одвратно пластично ѓубре.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6675
« Одговори #6800 на: 12 Февруари 2015, 20:05:25 pm »
пробај со друг браузер (start -> run -> iexplore -> enter). ако е ок, бриши кукис на хром

Готово, се оправи, фала многу. :)

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • MadaFunker
« Одговори #6801 на: 13 Февруари 2015, 17:18:06 pm »
Anybody?
New blood of old school

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3837
« Одговори #6802 на: 13 Февруари 2015, 18:15:41 pm »
Пипл зошто лаптопот ми е ептен поспор од ПЦ-то. На ПЦ-то имам 20мбс на лаптопот едвај до 1 тера. Иначе безжично земам интермец, пресетирав рутер, нови драјвери ставив џабе пак нејке..на телефони си е супер брзината само на лаптопот зеза нешо..некоја идеjа?

Ако имаш интелова wi-fi карици сними Intel wifi tools или како и да се вика. Има таму повеќе опции, како кој канал да користиш и колкава да биде зрачната моќност.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 525
« Одговори #6803 на: 15 Февруари 2015, 21:47:57 pm »
Да прашам, од лош чипсет драјвер можно е да имам проблеми со усб портите т.е бавен трансфер на податоци на усб и недетектирање на екстерен ?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6804 на: 15 Февруари 2015, 22:28:48 pm »
Не би требало.
Ако екстерниот не го детектира, причина може да е неквалитетна кутија за екстерниот, неквалитетен кабел, недоволно јака струја низ кабелот, лоши контакти во УСБ сокетот и слично. Драјвери не би требало да се проблем. Окулу брзината на трансферот дај повеќе информации. Каква е структурата на податоците што ја префрлаш?   

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 525
« Одговори #6805 на: 16 Февруари 2015, 02:31:15 am »
Штосот е што на друг компјутер го детектира екстерниот без никаков проблем. Кај мене некогаш го детектира дека е приклучен, а не го прикажува во мај компјутер или во диск менаџмент или па воопшто не го прикажува како конектиран. Еднаш веќе пишав во темава за овој проблем и останав без решение.

На усб, претежно филмови и музиче префрлам и на почеток се е нормално, па некаде кон средина брзината паѓа испод 2мб, за на крај тие 5 секндс лефт да се минута до две. Портите се 2.0, а усб-то кое генерално го користам е ДТ-Микро од Кингстон.

Во продолжение, ова се податоци од кај мене :

За Виндоус ултимејт 64, ми треба овој драјвер, така ?

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6544
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6806 на: 16 Февруари 2015, 09:28:52 am »
На усб, претежно филмови и музиче префрлам и на почеток се е нормално, па некаде кон средина брзината паѓа испод 2мб, за на крај тие 5 секндс лефт да се минута до две. Портите се 2.0, а усб-то кое генерално го користам е ДТ-Микро од Кингстон.

Остај ти то шо ти излегува за брзината и времето, то ти е како бордот за потрошувачка на појќето/некои коли. Со 80-100МВ/ѕ да не почнува да префрла?
Отприлика треба да си знајш која му е брзината на усб-то, екстерниот, и со дигитронче ќе си прерачунаш, МВ врз МВ/ѕ во време. Зборувам за поголеми фајлови,
филмови, музика, не 1000 слики по 10кб. х)

А за драјвер, јас препорачувам од на Асус вебот да си го спуштиш драјверо за чипсето, за твојата матична ако ја селектирав правилно и тој ултимејт ако ти е 7-ка.
http://support.asus.com/Download.aspx?SLanguage=en&m=P5KPL&p=1&s=22

Друго да прашам, си свирнува компјутерот кога ќе го закачиш/откачиш екстерниот?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #6807 на: 16 Февруари 2015, 09:34:12 am »
Дали лесно се наоѓа термална паста и знаете ли шо пари е?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
« Одговори #6808 на: 16 Февруари 2015, 09:35:41 am »
логинг во беверли, околу 150 динара

ама за квалитет неможам да ги пофалам многу..

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #6809 на: 16 Февруари 2015, 09:41:57 am »