Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1240370 пати)

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3031
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6780 на: 11 Февруари 2015, 14:51:38 pm »
Дечки имам проблем со инсталација на windows 7. Кога бутирам од цд-то се пополнува таа белата лента а над неа пишува windows is loading files и кога ќе се наполни се појавува плава позадина и треба да кликнам install now. Арно ама не ми се појавува тоа install now. Пробано е со повеќе копии на windows и пак истото го прави. Некое чаре?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #6781 на: 11 Февруари 2015, 15:14:56 pm »
Препорака за екстерен хард диск? Би се користел за бекап и сториџ по дома, така да, не мора да е лесно пренослив.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
« Одговори #6782 на: 11 Февруари 2015, 16:37:28 pm »
Их бре веле, све смени дома од ИТ, можеше комотно тендер да распишеш :)

Ако ти е за дома и да биде фиксен и самостоен, јас би ти препорачал некое NAS-че од WD, како на пример ова, ама верувам дека не ти требаат 4ТБ, па барај помало. Никако немој да земеш NAS диск Freecom мислам дека се викаше, многу лоши перформанси имаше кај еден колега. Ако веќе размислуваш и да складираш битни информации, би ти препорачал некое NAS-че со два диска и RAID од Synology, ги има во JVSnet а може и преку сметка од Т-Хоме да си земеш на рати. Ако ти е само за на УСБ, земи си некое MyBook со соодветна големина и терај работа, само гледај да е УСБ 3.0 најпоссуперобавезно

Отсутен bobson

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 304
  • RB26DETT Z2
« Одговори #6783 на: 11 Февруари 2015, 16:53:27 pm »
Дечки имам проблем со инсталација на windows 7. Кога бутирам од цд-то се пополнува таа белата лента а над неа пишува windows is loading files и кога ќе се наполни се појавува плава позадина и треба да кликнам install now. Арно ама не ми се појавува тоа install now. Пробано е со повеќе копии на windows и пак истото го прави. Некое чаре?

Ист проблем имав и сеуште го имам на едниот компјутер дома, чаре не му најдов освен што проработува рандом после многу обиди, го чекам по 5-10 мин да се појави инсталерот, ако не се појави рестарт па пак чекам. Исто така ми има успеано да се појави инсталерот со тоа што кога ќе дојде до делот кај што не се дешава ништо го вадам цедето и пак го ставам назат од неколку обиди ќе почне, имам пробувано и со USB истото се дешава.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6784 на: 11 Февруари 2015, 22:12:01 pm »

Јас на твое место би ги исчекирал: оптичкиот драјв, хард дискот, меморијата... (по тој редослед).

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #6785 на: 12 Февруари 2015, 03:09:49 am »
update  Bios и ќе лета.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6544
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6786 на: 12 Февруари 2015, 08:03:28 am »
@Dule_
Со ништо немаш проблем, уствари можи имаш, не памтам читав едно време за ова.

Почекај, 10, 15, 30 минути. Ќе излези тоа инстал, да му веруваш на дедо.
Биди трпелив, вистина дека тоа излегува одма на повеќето комјутери ама не памтам што му фалеше на некои шо треба да чекаш повеќе време.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #6787 на: 12 Февруари 2015, 09:54:54 am »
Их бре веле, све смени дома од ИТ, можеше комотно тендер да распишеш :)

Ако ти е за дома и да биде фиксен и самостоен, јас би ти препорачал некое NAS-че од WD, како на пример ова, ама верувам дека не ти требаат 4ТБ, па барај помало. Никако немој да земеш NAS диск Freecom мислам дека се викаше, многу лоши перформанси имаше кај еден колега. Ако веќе размислуваш и да складираш битни информации, би ти препорачал некое NAS-че со два диска и RAID од Synology, ги има во JVSnet а може и преку сметка од Т-Хоме да си земеш на рати. Ако ти е само за на УСБ, земи си некое MyBook со соодветна големина и терај работа, само гледај да е УСБ 3.0 најпоссуперобавезно

Чек бе, не сум ни почнал да мењам, ептен некој баксуз ме сардиса :(

За дома ми треба, арно ама овие NAS-овите ми се далеку над буџет. Знам дека си ги вредат парите, ама немам можност сега да искеширам толку.

Прашањето ми беше поише за овие "MyBook" типоиве на екстерни, кои би биле најдобри, дали на WD, Samsung, Toshiba, Hitachi, Seagate, или што знам некој друг.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29793
    • CARclub.mk
« Одговори #6788 на: 12 Февруари 2015, 10:02:21 am »
Брат ми имаше на времето WD MyBook и не беше нешто презадоволен. Не знам какви се сега, ова беше пред 7-8 години, можда и јаче.

Ја иам дома два големи WD Elements екстерни, со напајање. Работат 24/7 и немам никакви проблеми.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
« Одговори #6789 на: 12 Февруари 2015, 10:07:37 am »
Јас би идел на WD MyBook, неможам да ја најдам сега статистиката, ама кога ми требаше да купам имаа убедливо најмал процент на расипливост, а Seagate мислам дека беше лидер на листата. Samsung имаа релативно лоши критики и ако се сеќавам добро користеа баш Seagate дискови. Јас земав и кутија само од Samsung D3 Station и си ставив мој диск и квалитетот е скоро па Gamebird а тоа адаптер цело време цвичи и ме убија. MyBook-от доаѓа со WD Green внатре (иако прочитав дека е лотарија и нема точна спецификација, па се наоѓале и блу), што уствари е добра комбинација за екстерен диск, јас лично го терам еден веќе 5-6 години.
За Ti-go-shiba и He-touch-me немам конкретно изграден став бидејки немам ни некое искуство, освен со еден Хитачми пред 10тина години кој ми цркна за неколку месеци, ама тоа не е релевантно сега.

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 612
  • Сузуки Витариче
« Одговори #6790 на: 12 Февруари 2015, 11:31:54 am »
Цената на Synology е тотално оправдана во споредба со било кој WD/Seagate/Verbatim и сл. NAS дискови.
Можностите на софтверот, update-ите, па да речеме и изгледот се светлосни години понапред.

Ова го кажувам од искуство со повеќе од 10 такви уреди, модели од 1 диск па се до 36.
Некои од нив не се исклучени (освен за update) веќе 3-4 години.
Потпис.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6791 на: 12 Февруари 2015, 11:39:13 am »
Ја пред 3 години зедов еден ноунејм (нејмот му е апацер) од 600 гига и еве го си тера, не му чуе

а колку паѓал и бил малтретиран ни самиот не знае сиромашкиот

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6675
« Одговори #6792 на: 12 Февруари 2015, 15:36:48 pm »
Дали и кај вас Јутуб е ваков ? Плус не ми отвора видео ако кликам на него.
Ова е на Chrome.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #6793 на: 12 Февруари 2015, 15:38:18 pm »
Избриши горе m. и ќе ти биде нормален, ова е мобилна верзија.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6675
« Одговори #6794 на: 12 Февруари 2015, 15:41:39 pm »
Го бришам тоа m, ништо. Го отворам гоогле, на гоогле пишувам јутуб, го отворам така и пак истото го прави.