Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1240666 пати)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6660 на: 27 Јануари 2015, 09:52:32 am »
Де бе Штрумф, па ти бар знаеш дека ако симнеш .jpeg слика и кога ке ја кликнеш два пути да ја видиш, ако ти отвори ар ју шур ју вонт то инстал д фолоуинг екзекјутабл фајл фром аноун сорс? Знаеш уствари дека не е слика :D

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #6661 на: 27 Јануари 2015, 09:54:20 am »

@ Allexxander - Ова

Да пробам другарче ама реков, страв ми е да не ги снема податоците со све вирусот затоа. Дали постои ризик од тоа?

Види овие дали ќе ти пратат некој валиден клуч https://www.decryptcryptolocker.com/
Пробав. Не прифаќа upload, пробав со многу фајлови. Можда не е баш тој вирус. Мутира чудово.
« Последно менување: 27 Јануари 2015, 10:00:19 am Allexxander »

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43931
  • Il Moderatore
« Одговори #6662 на: 27 Јануари 2015, 09:55:06 am »
А како може чоек да се заштити од ваква напаст?
Веќе повеќето антивирусни програми го детектираат нападот уште пред да се деси, Не отварај сумњиви фајлови по емајлот, секогаш прво данлоудирај од веб, па потоа (ако не ти изгледа сумњив фајлот) ран, не директно ран, и ако евентуално се појави нешто вакво, гаси компјутер, вади диск, сними ги податоците на друг компјутер, и има шанси да спасиш нешто, пошто енкрипцијата трае подолго време. Што повеќе ти е уклучен компјутерот со ренсомвер, повеќе фајлови ќе бидат енкриптирани.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #6663 на: 27 Јануари 2015, 09:55:45 am »
Па нееее знам мислим, откај овај...

Мене уствари еве конечно ми пребација пари од Најџириан принц, Британската лотарија, и ендлес суплајс оф ВИАГРА ЦИАЛИС Ајјриииии СЕКСЕКСЕКС...

;D

Успут питање... Кој е "Socket M" за лаптоп? Дали Intel Core2Duo е на таков сокет?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #6664 на: 27 Јануари 2015, 10:02:50 am »
Разгледај http://en.wikipedia.org/wiki/Socket_M . Core2 Duo само ако е од овие Intel Core 2 Duo
T5200, T5300, T5500, T5600, T7200, T7400, T7600, T7600G[3].

Другите се на http://en.wikipedia.org/wiki/Socket_P

T5xx0*, T6xx0, T7xx0*, T8x00, T9xx0)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6665 на: 27 Јануари 2015, 10:04:54 am »
Може и бојата да се користи за идентификација? Глеам на Сокет М е жута, а на П е лилакова.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Allexxander

• Сениор
« Одговори #6666 на: 27 Јануари 2015, 10:06:08 am »
Иначе ако нешто значи на крајот на фајловите го има ова

yhzhste

Пример DSC02177.JPG.yhzhste

Отсутен ARMEX

• Сениор
« Одговори #6667 на: 27 Јануари 2015, 10:06:34 am »
По можност бројките да се гледаат, бојата варира верувам.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6668 на: 27 Јануари 2015, 10:13:34 am »
Цитат
Computer Model: Precision M65

Components
Part Number: MJ450
M65 N SERIES - INTEL CORE 2 DUO PROCESSOR

Негде наоѓам дека вика T7200 2.0 GHz... Е сеа, ја знам дека е на 2.0 гигахерци, ама не знам дали тоа „Т7200“ е точно. Цитатов погоре е од сапорт страната на Делл, за мојот лаптоп.

ЕДИТ: Сеа најдов инфо дека уствари Сокет П не постоел ја кога го имам земено лаптопот, така да, би рекол дека со огромна веројатност е Сокет М кај мене, со оглед на тоа што лаптопот ми е купен 30 март 2007 :)

Цитат
The Intel Socket P is the mobile processor socket replacement for Core microarchitecture chips such as Core 2 Duo. It launched on May 9, 2007, as part of the Santa Rosa platform with the Merom and Penryn processors.

http://en.wikipedia.org/wiki/Socket_P
« Последно менување: 27 Јануари 2015, 10:18:52 am velestrumf »

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6669 на: 27 Јануари 2015, 11:50:47 am »

Наспроти тоа што ти го напишаа, здрави интернет навики нема секогаш да те спасат од заразување со вакви црви и вируси. Прво малверот може да го има и во самите веб страници на сосема „нормални„ сајтови. Може да те зарази и само сурфање на сосема нормална страница, без да симнуваш па после отвараш фајлови).
Второ, антивирус софтверот работи и препознава малвер само онолку добро, колку што има информации во неговите бази и дефиниции. Освен тоа, џабе е и најдобриот антивирус на светот ако истиот е наместен да го прашува корисникот за проблемите, а корисникот инсистира да клика YES YES YES. Tи можеби не си таков, ама се кладам дека макар накратко некогаш на твојот компјутер сендуваат и неискусни луѓе (или деца).

Значи многу зависи од антивирусот и тоа како е конфигуриран да постапува. Исто за обични секојдневни корисници што не се бавтаат многу со разни програми од секаков вид, добри се и "security" пакетите каде покрај антивирус има и добар firewall, и поважано: HIPS софтвер (Host Intrusion Prevention System) кој има интелегентна и опфатна база за програми (за да не замара со премногу прашања). Ова може да предизвикува фолс-позитив препознавања, ама за стандардни секојдневни корисници тоа и не е некој проблем.
Моја препорака се "security" пакетите на Битдефендер и Касперски (евентуелно и Нортон).

Покрај сето ова има уште едно нешто, кое всушност е и најделотворно нешто против малвер. Јака шифра за административниот акаунт плус СЕКОЈДНЕВНА РАБОТА ПРЕКУ АКАУНТ БЕЗ НИКАКВИ АДМИН ПРИВИЛЕГИИ (наместен сам да се вклучува со аутологин). Ако мора да се одвои само едно нешто за сигурност на РС, тогаш ова е тоа.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6670 на: 27 Јануари 2015, 11:55:50 am »
вака некако изгледа идеалниот firewall за по дома:

http://tinywall.pados.hu/

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6671 на: 27 Јануари 2015, 12:02:50 pm »

Наспроти тоа што ти го напишаа, здрави интернет навики нема секогаш да те спасат од заразување со вакви црви и вируси. Прво малверот може да го има и во самите веб страници на сосема „нормални„ сајтови. Може да те зарази и само сурфање на сосема нормална страница, без да симнуваш па после отвараш фајлови).
Второ, антивирус софтверот работи и препознава малвер само онолку добро, колку што има информации во неговите бази и дефиниции. Освен тоа, џабе е и најдобриот антивирус на светот ако истиот е наместен да го прашува корисникот за проблемите, а корисникот инсистира да клика YES YES YES. Tи можеби не си таков, ама се кладам дека макар накратко некогаш на твојот компјутер сендуваат и неискусни луѓе (или деца).

Значи многу зависи од антивирусот и тоа како е конфигуриран да постапува. Исто за обични секојдневни корисници што не се бавтаат многу со разни програми од секаков вид, добри се и "security" пакетите каде покрај антивирус има и добар firewall, и поважано: HIPS софтвер (Host Intrusion Prevention System) кој има интелегентна и опфатна база за програми (за да не замара со премногу прашања). Ова може да предизвикува фолс-позитив препознавања, ама за стандардни секојдневни корисници тоа и не е некој проблем.
Моја препорака се "security" пакетите на Битдефендер и Касперски (евентуелно и Нортон).

Покрај сето ова има уште едно нешто, кое всушност е и најделотворно нешто против малвер. Јака шифра за административниот акаунт плус СЕКОЈДНЕВНА РАБОТА ПРЕКУ АКАУНТ БЕЗ НИКАКВИ АДМИН ПРИВИЛЕГИИ (наместен сам да се вклучува со аутологин). Ако мора да се одвои само едно нешто за сигурност на РС, тогаш ова е тоа.

Тенќуверимач!

Кај мене на Пи-Си не седнува никој, за мене е само тој компјутер :) Евентуално жена ми чат-пат, ама она претежно си го користи лаптопот.

Е сеа, на десктопот имам Битдефендер, ама обичен Антивирус, не е секјурити пакет... Доволно добар е, или би било попрепорачливо да го земам целиот пакет?

http://www.bitdefender.com/solutions/antivirus.html

Кај невестата на лаптопот има само она на Мајкрософт, како год се викаше... Тоа брка работа, или не баш?

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6544
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6672 на: 27 Јануари 2015, 14:23:50 pm »
Иначе ако нешто значи на крајот на фајловите го има ова

yhzhste

Пример DSC02177.JPG.yhzhste
Aко е до толку слаба таа енкрипцијата, со убунту (снимиси на цд) крени го компјутерот и избриши го тоа yhzhste од крајот од името.
Уште поглупо ќе биди ако ти се отвори сликата и да испадни дека тројанот само му додава т.н нова екстензија на фајлот, ама се сомневам.

И чист компјутер нема да ти го отвори фајлот затоа што не препознава што екстензија е таа yhzhste.

А да го скенираш со било која „премиум“ антивирусна програма верувам дека ќе го исчисти компјутерот, и ќе ти останат податоците енкриптирани,
нема да ти се избришат, ама не ти гарантирам, тоа на свој ризик, да не речиш после миле вака миле така.  :)

Отсутен Allexxander

• Сениор
« Одговори #6673 на: 27 Јануари 2015, 14:27:44 pm »
Го дадов хард дискот на еден човек ит човек. Сега малку ми олесни со твојот пост. Можеби и не е страшно како што изгледа и можеби не е закачен оној опасниот криптлокер :)

Отсутен ARMEX

• Сениор
« Одговори #6674 на: 27 Јануари 2015, 14:35:07 pm »
Велештрумф, по можност барем Internet security да биде верзија. Верзијата на BitDefender е ефтина а одлична. Вградената заштита од Microsoft е тука колку да не јавува дека немаш никаква, инаку скоро и да ја немаш. Јас лично користам Comodo Internet Security во комбинација со Malwarebytes како повремен скенер. Comodo-то има можност за виртуелизација на непознатите програми, заштита на круцијалните фајлови, HIPS, сосема солиден firewall и релативно послаб антивирус кога станува збор за чистење ( тука улетува Малвербајтсот :)), или висока проактивна заштита за да не дојде до зараза. Сепак е предвиден за понапредни корисници, со големи можности за конфигурација.