Автор Тема: Колку се квалитетни автомобилите купени од салон?  (Прочитано 102166 пати)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Одг: Колку се квалитетни автомобилите купени од салон?
« Одговори #225 на: 08 Март 2014, 09:44:50 am »
Цимерот мој прво имаа Лагуна купена нова од МК,ја тумбаа,па потоа купија половна од странство.
Видливи разлики,кај нашата имаше пластики одоздоле,додека таа половната имаше метални делови.
Заштитата на моторот беше скроз различна и ред др работи.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore
« Одговори #226 на: 08 Март 2014, 09:48:30 am »
Па он не верувам дека ќе се разочара.
Секој ќе се разочара што ќе земе да споредува.

Цимерот мој прво имаа Лагуна купена нова од МК,ја тумбаа,па потоа купија половна од странство.
Видливи разлики,кај нашата имаше пластики одоздоле,додека таа половната имаше метални делови.
Баш за вакви работи зборувам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #227 на: 08 Март 2014, 10:05:45 am »
Па он не верувам дека ќе се разочара.
Секој ќе се разочара што ќе земе да споредува.

Баш за вакви работи зборувам.

Уште една причина повеќе што сакам Honda и Мазда. Мојата Honda 2.0 LifeStyle е потполно истата и во други понормални земји.

Воопшто не приметив разлика во однос на мојата Хонда и истата во Австрија или Италија.

Мислам дека е истата прикаска и со Мазда

За Цитроен веќе пишував. На нашиот пазар се нуди модел што се нуди само кај нас. Со мотор што го има во Цитроен Типи (или како ли се вика она доставното возило) и тоа со 1.6 75кс HDI.

Ако прогуглате ќе видите дека воопшто никаде Ц3  не се нуди со ваков мотор, освен кај нас и одма е чудно. Јас ова никогаш не би го купил.

На тест возењето 1.4 HDI 68 ks (што се нуди во Ц3 секаде), возеше осетно подобро од 1.6 75 кс (тресеше целото).

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #228 на: 08 Март 2014, 10:15:47 am »
Затоа и реков дека нема да се разочара. :)

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #229 на: 08 Март 2014, 10:16:31 am »
Ajde da najdeme dve isti koli, so ista oprema, ist motor ista godina i da gi sporedime.
Немој такви споредби. Ќе се разочараш...

Nema da ima od sto da se razocaram :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #230 на: 08 Март 2014, 10:20:33 am »
И мојата алфа е потполно иста како во сите останати земји. Ама тоа се ретки возила. Моето Стило не е исто како во сите останати земји. Скратиле заштита под мотор, Скратиле 2 воздушни перничиња, и сл. Тоа е до импортерите. Ама прави разлика. Кај пониските класи на коли, уште поевидентна е разликата. Поготово ако се прават во различни фабрики. Да речеме, Форд склапан во русија се знае за кои пазари е, и тој фокус има различни материјали, контрола на квалитет и завршна обработка во однос на оној што е склопен во фабриката во германија.

@Darko i @Deni,  самиот факт дека кај нас ти љуштат од опремата, без разлика дали е тоа твое возило или е на комшијата е доволно разочарувачки факт. Барем за мене.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #231 на: 08 Март 2014, 10:25:27 am »
И мојата алфа е потполно иста како во сите останати земји. Ама тоа се ретки возила. Моето Стило не е исто како во сите останати земји. Скратиле заштита под мотор, Скратиле 2 воздушни перничиња, и сл. Тоа е до импортерите. Ама прави разлика. Кај пониските класи на коли, уште поевидентна е разликата. Поготово ако се прават во различни фабрики. Да речеме, Форд склапан во русија се знае за кои пазари е, и тој фокус има различни материјали, контрола на квалитет и завршна обработка во однос на оној што е склопен во фабриката во германија.

@Darko i @Deni,  самиот факт дека кај нас ти љуштат од опремата, без разлика дали е тоа твое возило или е на комшијата е доволно разочарувачки факт. Барем за мене.

Затоа и не би купил кај нас возило што апла знаеш дека ти заработуваат на кратење опрема и квалитет (типичен пример за тоа е веројатно тој Цитроен Ц3 1.6 ХДИ 75 кс. НИКАДЕ НЕ СЕ НУДИ ТАКВА ВЕРЗИЈА освен кај нас. Не можам да тврдам дека е со послаб квалитет и слично, ама многу ми е сомнително кога има нешто само кај нас, а знаеш дека сме многу мал пазар за на некого да му се исплати да прави custom верзија).

Ене ја Србија, Хрватска, Словенија па и Австрија и Италија..

Крајната цена излегува поевтина или иста како кај нас ако се купи од таму.

Двајца мои пријатели купија нови возила од надвор а не од тука:

1. BMW 535D - Мој пријател кога не можеше да добие модел каков што сакаше тука, едноставно си го купи од Холандија

2. Golf 3 - Овој па мој пријател го купи од Белгија.

Зборам за скроз нови возила од салон.

P.s. За Алфа е полесно да биде секаде иста.. И така исто се расипува секаде ;)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #232 на: 08 Март 2014, 10:28:45 am »
Мала цифра има алфа, па една фабрика ги прави европскиве. Исто и Хонда. за Мазда - не знам.

Отсутен darko mk5

• Сениор
« Одговори #233 на: 08 Март 2014, 10:29:52 am »
Simo, konkretno mojata kola e najnisko nivo na oprema Trendline pa neznam sto poise da izljusti vo toa nivo na oprema...

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #234 на: 08 Март 2014, 10:30:29 am »
Мала цифра има алфа, па една фабрика ги прави европскиве. Исто и Хонда. за Мазда - не знам.

Колку што јас знам, Мазда се произведува исклучиво во Јапонија и тоа во Хирошима. Не верувам дека таму муљаат со осакатени верзии.

Малку ме чуди што Бугарите и нашите си играат со опремата (ама само даваат различни имиња на опремата во однос на другите земји), односно кај нас поради таа игра со зборови се во суштина поскапи за 3000 еур од Србија на пример

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #235 на: 08 Март 2014, 10:31:05 am »
Simo, konkretno mojata kola e najnisko nivo na oprema Trendline pa neznam sto poise da izljusti vo toa nivo na oprema...

Разни детали што не ги гледаш, а што се битни за квалитетот на едно возило, и што не се само дел од опремата

Отсутен darko mk5

• Сениор
« Одговори #236 на: 08 Март 2014, 10:32:23 am »

Разни детали што не ги гледаш, а што се битни за квалитетот на едно возило, и што не се само дел од опремата

Kazi koi se tie detalji i jas dobrovolno kje ja dadam kolata da se proveri zaedno so ista takva od germanija. Eve i mene me interesira sto e razlicno :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #237 на: 08 Март 2014, 10:33:36 am »
А бе и моето Стило е (речиси) најниско, со некои екстри, па импортерот ги сљуштил страничните перничиња и капакот под мотор.  
Разочарувањето нема да биде од сопствениот примерок на возилото, туку од нашиот скапан менталитет.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #238 на: 08 Март 2014, 10:36:23 am »

Kazi koi se tie detalji i jas dobrovolno kje ja dadam kolata da se proveri zaedno so ista takva od germanija. Eve i mene me interesira sto e razlicno :)

Не би знаел, не ме интересирало воопшто :) за Голф што и како.

Се сведуваше на претпоставка.Ама и мене би ме интересирало ако најдеме исти таков Голф купен во некоја западна земја, и да го споредиме со твојот

Ама на пример, најслабите мотори 1.4  не се нудеа колку што знам на западни пазари, туку строго на пазари како нашиот.

Можда сум и грешка, ама еве ова прво  ми падна на памет