Гласање

Ваш избор?

Suzuki Swift
12 (38.7%)
Ford Fiesta
6 (19.4%)
Seat Ibiza
13 (41.9%)

Вкупно гласови: 31

Автор Тема: Ford Fiesta vs Seat Ibiza vs Suzuki Swift  (Прочитано 46030 пати)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3877
Одг: Ford Fiesta vs Seat Ibiza vs Suzuki Swift
« Одговори #120 на: 29 Јануари 2012, 13:45:50 pm »
Зошто има 170Nm на помалку од 2000 вртежи, зошто со 5-та брзина може и да лазиш и да го качуваш Ѓавато под полн товар.
која корист од качување Ѓавато, кога на чоекот му треба за низ град? за до факултет и до дома? башка, ти лази и качувај го у 5та, ја у 3та ќе ти мафтам.

Додека ти мафташ дизелчето со мал притисок на гаста во 5-та ќе развие 130км/х, додека бензинецот урла во 3-та и клиповите се готови да летнат низ хауба.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3922
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #121 на: 29 Јануари 2012, 13:46:51 pm »
Па е 1.4 ХДи е 2-3 пати подобар  мотор од 1.2 атмосферец.
кажи ми само зашто? затоа што е ДИЗЕЛ?и не дека е некој критериум ценовникот, ама погледни баш. за таа цена, со 1.4HDI, нема ни клима, ни ништо...
имаме двајца членови на форумов, со 1.2tsi, у Yeti, двајцата имаа проблеми со турбината. мислам дека ова и класниот погоре го кажа.

ова ми беше топ тема у ноевмри, лани, кога невестата купуеше кола. Ибицата, мене лично не ми се свиѓа, и нема шо да зборам. За сузукито, па ич не знам. Нит сум се качил, нит сум го возел.

Фиеста и Рио. Риото, убаво, модерно, фино. Тогаш највисоко ниво на опрема плус алу фелни, 11.500 беше. 1.2, 80 и нешто кс, и све шо треба да има. Мене лично ми сметаше моментот шо напред многу ми дојде мала шофершајвната, некако помала прегледност, и коа седнав, прво нешо шо приметив, ми удри нога у централната конзола (можда е ради мене, голем чоек сум). инаку, фино... ми се свиѓа.

Фиеста. Невестата зема фиеста. 1.25, 82кс, титаниум, и плус електронски клима уред, блутут ова она. Се на се, 11.400. Супер е, за мене е пак некако малечка, па морам да поместувам седишта и слично. Иначе, барем мене, ми делува попрегледна у споредба со Риото. Генерално колата уште нема ни 2000км поминато, па не можам да зборам колку е релевантен моментот потрошња и слично. Супер си е колата.

Јас сепак не би ги исфрлал и другите коли у таа класа. има што да се види. Поло не би зел. Би разгледал Корса, можда и Авео.

и уште нешто... моментот темпомат, нека не ти биде момент кој ќе те привлече кон одреден момент. реално за поголем процент градска вожња, мислам дека не ти треба. па дури и на отворено, мислам дека е тоа алатка која одговара на некое појако возило. мое мислење.

како и да е, изборот е твој. ние тука кажуваме наши мислења, искуства. ти си тој што треба да одлучи. Со среќа во купувањето!

п.с. ако некогаш се заинтересираш за фиестата, ете и ја да ти кажам, ако сакаш да ја видиш, пробаш... тука сме. :)

Значи штом имале проблеми со турбината, а за истиот мотор се работи значи може да се појави и кај Ибицата тој проблем мада се различни класи на возила и плус мислам дека тој мотор на Јети-то е премал за таа каросерија.

И сакам да ве прашам што мислите за Рено Клио без разлика дали е бензин или дизел? Чисто информативно прашувам. :)
може да е муабетот тој. различни класи, друга кола, па затоа се случува... ама ај, ИДИ ризикувај ? не е сеедно нели. :)

за клиото, неам шо да кажам. никад не сум се заинтересирал. нека кажат други, покомпетентни. :)

Епа тоа е целата работа што сега ме кочи за Ибицата(негде прочитав дека и голф 6-ките имале проблем со турбината) не сакам да ризикувам и после да дадам уште толку пари за турбината ако се поебе.  А и ќе треба да се погледне и Риото ништо не губам!
погледни све. зошо кола купуваш. не зимаш точак. :) погледни све што ти е у рамки на парите што имаш и план да ги дадеш. разгледа, распрашај се. нека не ти биде брза одлука. за tsi моторот, и мене ми е тоа муабетот. можда е некаде добро покажан, ама некаде не. па ај сеа ти фрли толку пари, и после глава од ѕид да маваш?
Зошто има 170Nm на помалку од 2000 вртежи, зошто со 5-та брзина може и да лазиш и да го качуваш Ѓавато под полн товар.
која корист од качување Ѓавато, кога на чоекот му треба за низ град? за до факултет и до дома? башка, ти лази и качувај го у 5та, ја у 3та ќе ти мафтам.

Додека ти мафташ дизелчето со мал притисок на гаста во 5-та ќе развие 130км/х, додека бензинецот урла во 3-та и клиповите се готови да летнат низ хауба.
прво да видам како идеш 130 у 5та, па после остатокот од муабетот ќе го праиме. а ако мислиш така за клиповите, голема грешка си.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55062
  • Махер
« Одговори #122 на: 29 Јануари 2012, 13:47:20 pm »
Добар ти е изборот во анкетата, немора да го прошируваш со експерименти од Кореа.

Човекот не гледа дизели.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3840
« Одговори #123 на: 29 Јануари 2012, 13:48:56 pm »
Незнам како ви се дава 11 и кусур за атмосферски бензинци на мала кола. За 11 ипол Ц3 со 1,4ХДи мајка. За мала кола со најмал бензинец би дал до 10 макс
а што друго нуди колата од таа цена? мислам други погодности кои ќе ти го напраат возењето убаво (освен мотор, тркала, каросерија)? мислам факт е дека се многу пари, за мали атмосферци... ама па, од друга страна, зиам дизел ( у старт имаш економичност ова она ) ама, што друго?
Abe ja vozev citroen xsara 1.4hdi dobri 5 godini i pominav okulu 65 000km, i mozam da kazam deka poarno benzince od 1.2 nego li toj motor od 1.4hdi.Trom e u pm a i za potrosuvackata golemo cudo ako si stedel 100den na 100km ni bogat ni siromav i ne verujte bas na reklamata deka trosi 3.7 na 100km!

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #124 на: 29 Јануари 2012, 13:50:21 pm »
Добар ти е изборот во анкетата, немора да го прошируваш со експерименти од Кореа.

Човекот не гледа дизели.
+1

Отсутен Azriel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 694
« Одговори #125 на: 29 Јануари 2012, 13:56:11 pm »
Skywalker дај олади малце жити мајка! Не знам што толку се напна за цитроенот? За тебе  е добар цитроенот за некои не е. И во целиов муабет не станува збор за дизел варијанта.

Не го сфаќај напишаново ко да имам намера нешто да те навредам. :)
Seat Leon 1.4 TSI

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #126 на: 29 Јануари 2012, 13:57:14 pm »
нормално е. вози Citroen, поштуе Citroen. го сваќам тој муабет, само конкретно у овој случај, треба да се фокусираме на темата...малце глупо ќе беше ја да почнам да тупам за Астрата...

Отсутен Azriel

• Јуниор
  • **
« Одговори #127 на: 29 Јануари 2012, 13:58:45 pm »
нормално е. вози Citroen, поштуе Citroen. го сваќам тој муабет, само конкретно у овој случај, треба да се фокусираме на темата...

+1
Seat Leon 1.4 TSI

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #128 на: 29 Јануари 2012, 14:02:32 pm »
1.6l TDCi DPF 69KW/95KS 14,300e
http://ford.mk/pdf/2012/Cenovnik%20Fiesta.pdf

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3877
« Одговори #129 на: 29 Јануари 2012, 14:05:34 pm »
нормално е. вози Citroen, поштуе Citroen. го сваќам тој муабет, само конкретно у овој случај, треба да се фокусираме на темата...малце глупо ќе беше ја да почнам да тупам за Астрата...

Нигде не спомнав Цитроен, тоа што го напишав важи за сите мали дизели, без разлика дали е ХДи, Мјет, Тди
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29878
    • CARclub.mk
« Одговори #130 на: 29 Јануари 2012, 14:07:32 pm »

Почнале да ја носат? Фала курцу, им текнало!

Отсутен Azriel

• Јуниор
  • **
« Одговори #131 на: 29 Јануари 2012, 14:07:48 pm »

Ја нема на лагер со тој мотор мислам во Ми-Да, а и вчера ми понудија 1.4 ТДЦИ за добра сум ама нејќам дизел тоа е работата. :)
Seat Leon 1.4 TSI

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29878
    • CARclub.mk
« Одговори #132 на: 29 Јануари 2012, 14:09:23 pm »
Како што ти спомнав, види ја Фиестата што ја продава brasica кај нас на форум. 11.000 километри има, а ќе ушпараш 5000 евра.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #133 на: 29 Јануари 2012, 14:09:32 pm »

Нигде не спомнав Цитроен, тоа што го напишав важи за сите мали дизели, без разлика дали е ХДи, Мјет, Тди
ја мислам дека беше муабетот за C3 1.4HDI нели?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55062
  • Махер
« Одговори #134 на: 29 Јануари 2012, 14:09:46 pm »

Почнале да ја носат? Фала курцу, им текнало!
Ќе почекаш 4 месеци.