Автор Тема: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...  (Прочитано 474377 пати)

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
Чувај си ја оваа од тутунска за на нет плаќања, а за плата извади си било која... мислам дека за "обично" користење т.е. примање плата нема некои големи разлики меѓу банките. :) 
сега видов по документиве дома дека имам трансакциска во комерцијална.. Значи само да поднесам за картичка ... Ама татко ми долги години е таму и нема некое позитивно искуство... По задоволен е од тутунска
Јас имам многу многу позитивно искуство со Унибанка веќе долго време.
Тоа се мислам и јас... Да извадам една картичка од таму.. Само мрежата на банкомати не им е голема па тоа ме враќа малце.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
Јас сум задоволен од комерцијална, си следам на телефонот сметки плакања се, штом веќе имаш таму направи картичка и терај.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен Sans

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 142

@Sans
Доколку не си задоволен од пратката(или не стигнала) треба да отвориш dispute кој што ќе ти помогне да го решиш проблемот. Дали ќе добиеш повраток на пари или нов производ ти бираш. Доколку продавачот те игнорира аутоматски добиваш рефунд. Без разлика на исходот од dispute-от, добиваш опција да дадеш рејтинг за продавачот и производот.

Како се прави тоа и што поточно треба да направам, објасни на кратко ако не ти е мака?

Отсутен k3b

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 115
Има некој искуство со dhl? Се работи за фарови коштаат 180 евра , 60 евра е по dhl пратката, ме интересира дали би побарале овде дупли давачки

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
ДХЛ нема да ти бараат, Царина веројатно ќе ти бараат плус давачки.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
Пиши му таму на продавачот да напише 30 евра на пратката и нема да платиш царина. И плус во ливчето внатре, ако става.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
mhm maybe ...maybe not.... ke si otvorat sami na net i ke ja vidat najskapata cena i naevtinata, ako ne se poklapa ke naebes po najskapata  davacka ke go jades :) ili pobaraj pomos od prijatel ako imas vo carina da ja zeme namesto tebe...

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 674
Одг:
« Одговори #1627 на: 12 Март 2015, 09:33:10 am »
Зa рoбa сo вреднoст oд 100 еврa прaтенa преку ДХЛ, плaтив плус 4000 денaри зa целaтa цaринскa пoстaпкa штo јa зaврши ДХЛ.
Вo кoнсултaцијa сo другa шпедицијa ми беше пoсoченo декa преднoстa нa ДХЛ е вo тoa штo рoбaтa СИГУРНO ке ти стигне дoдекa негaтивнoстa е штo секoјa прaткa кaј нив без рaзликa нa вреднoстa пoминувa низ цaринскa прoцедурa зa кoјa штo ДХЛ си нaплaкa

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1572
Нели имаше некое зборување на ТВ дека од нова 2015год. до 150е = без царина  ???

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5231
  • The Spartan General
Нели имаше некое зборување на ТВ дека од нова 2015год. до 150е = без царина  ???

Да, ама треба да напишеш (или изјавиш) или тој што ја праќа да напише во испратницата/Декларацијата дека пратката ќе се царини со усна декларација. Теоретски.

Практично, треба да чекаш кога ќе стигне, пред да иде на царина, да го начекаш моментот пред фирмата да ја даде на цариник, да се умешаш во муабетот и да извикаш на чист и разбирлив јазик, јас тој и тој сакам усна декларација за царинење на мојата пратка. :-)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
Одг: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...
« Одговори #1630 на: 28 Април 2015, 14:16:18 pm »
Клабери, дали некој нарачувал нешто за колата од ибеј (со потекло од ЕУ, пример Италија) чија вредност надминува далеку над 45 евра (конкретно 350) и тежи сигурно над 15 кг?
Ме интересира како поминале со царинење и сл?
Помага тоа да продавачот стави фактура на вредност?
Колку да се очекува давачки, освен оние 18% ДДВ?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1631 на: 28 Април 2015, 14:34:20 pm »
Давачки грубо околу третина од вредноста што ќе ти ја определат. Пробај со продавачот да ти стави фактура на пониска вредност, ама со усул. На пример ако вредноста реална е 350 евра, нека стави пола од тоа или околу 120 евра, не 30 :) Пак да си платиш давачки, ама не 100 евра, туку 30-40.

Мене секогаш ми барале да им доставам доказ за плаќање, затоа што редовно продавачите не ставаат цена кога ќе им напоменам. Па тогаш јас можам на царина да им доставам што сакам :)

Можеби има врска дека е од ЕУ па царината да е пониска, ама подобро рачунај си 30% укупно, отколку да се изненадиш.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5231
  • The Spartan General
« Одговори #1632 на: 28 Април 2015, 14:35:53 pm »
Клабери, дали некој нарачувал нешто за колата од ибеј (со потекло од ЕУ, пример Италија) чија вредност надминува далеку над 45 евра (конкретно 350) и тежи сигурно над 15 кг?
Ме интересира како поминале со царинење и сл?
Помага тоа да продавачот стави фактура на вредност?
Колку да се очекува давачки, освен оние 18% ДДВ?

Да не купуваш некој замаец онлајн?
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
Одг: Интернет порачувања, веб страни, интер&#
« Одговори #1633 на: 28 Април 2015, 15:41:37 pm »
Па, не дошло нож до коска ама да, ДМФ+сет куплунг. Има еден продавач од ибеј од Италија што врши достава до МКД за 25 евра, цената за сетот Валео му е 350 евра (сосе нивно ДДВ, ќе видам дали може без да ми наплати) има преку 20.000 позитивни оцени со 100% .

Али, доста ми зависи дали може да ми даде цена без ДДВ (22% е кај нив) пошо ќе испадне дека 2 пати плаќам.

Друга варијанта ми е некој да ми го порача од ЕУ, па јас да си го земам и поминам низ граница, пошо нели лично е до 350 евра.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #1634 на: 28 Април 2015, 16:33:44 pm »
Друга варијанта ми е некој да ми го порача од ЕУ, па јас да си го земам и поминам низ граница, пошо нели лично е до 350 евра.

Ова, ова е лекот. Мене ми испорачаа дел од Германија во Италија кај родннини, 10 евра поштарина. Потоа дедо ми ми го донесе делот дома. Вредност беше 180 евра.