Автор Тема: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...  (Прочитано 472904 пати)

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
кој и е крив што ги нема пропорциите :D

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4087
  • MadaFunker
Па за 4500 денари што сакала да добие? Не рекле за џабе сиромавиот два пати плаќа ..
New blood of old school

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7240
Одг: Интернет порачувања, веб страни, интер&#
« Одговори #1157 на: 06 Мај 2014, 14:45:09 pm »
е де, ќе го врати и ќе си ги добие парите назад.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
turbina za smart mi pomina kako kompresor za vodna pumpa  ;D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
Тоа со "венчаницата" и со "4500 денари" пофејк не можеле да го изведат македонциве.
На Редит го видов пред недела дена и беше "bought a dress from China, not sure what I expected".

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
Дечки ај едно прашање.. Имав нарачано производ од Али и пристигна. Е сеа во некои работи производот се разликува од наведеното на сајтот, каде што го продава. Му пишав на продавачот, дека има неколку работи кои што се различни од наведеното, и сеа чекам одговор од него. Ме интересира што бе се случило:

- Ако продавачот не реагира на пораките, т.е се прави дека ништо невидел.
- Колку од парите ке ми бидат вратени, и да си го задржам производот за мене, бидејки е наведено: " If a seller sets no return necessary or you want to keep the product, simply agree the refund amount directly and ignore the return shipping fee."
- Дали некој воопшто досега добил рефунд од АлиЕкспресс ?

P.S: Имам уште 30-тина дена од рокот за испорака на пратката (заштитен период за враќање на парите)

Фала :)

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 536
  • drive it like you stole it!
Јас имав ситуација, меѓутоа  доста се разликува од твојата. Имав нарачано два смарфона кои продавницата ги даваше по многу поефтина цена од другите. По нарачката продавачот ми прати некој тракинг број кој не даваше информација за пратката, а продавачот не ми одговараше на пораките. Се работеше за измама и за сомнителен продавач кој го приметиле и Алиекспрес по што ми пратија мејл во кој ми рекоа дека ќе се реши спорот и парите ќе бидат вратени. По една недела навистина парите ми беа префрлени на сметка.
Во твојата ситуација сметам дека треба да го решиш спорот со продавачот. Приложи му докази и ако прифати можеби ќе ти одбијат дел од сумата. Ако не ти враќа пораки тогаш отвори официјален спор.

Отсутен deanMKD

• Редовен
Значи вака, истотака се работи за смартфон. е сеа на страната каде што го продава телефонов, пишува дека телефонот има 4GB ROM а уствари има само 1GB ROM, што е различно од неговите тврдења на сајтот. Истотака кога правиш повик кон некого, додека нели свети екранот се слуша некакво си мало зуење од звучникот (нешто што го слуша и другиот соговорник), кое што стварно ме иритира. И сеа, да чекам до утре навечер да врати, ако не одам Dispute, што го вртам.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2309
Исто и јас имав случај со производ кој ги немаше сите функции како што беше опишан,а контактирав со продавачот пред да ја направам нарачката и од негова страна беше опишан часовникот со сите функции.Но кога пристигна часовникот,ништо од  ветеното и опишаното.Одма отворив спор,направив видео од часовникот демонстрирајќи дека ги нема сите функции,прикачив линк од часовник кој ги има сите функции,направив скреен шот од пораките во кој продавачот ми го опишуваше производот.Во спорот ја одбрав опцијата за враќање на делумната сума на пари,од околу 95% и да го задржам производот.За 5-6 часа продавачот го прифати спорот,за 5 дена парите ми легнаа назад на сметка.

Мој совет е одма направи спор,со слики,видеа од производот и слично.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен deanMKD

• Редовен
fala mnogu audi za sovetot. :) rabotata e sto tipov voopsto ne odgovara na porakite.. kako ke se dogovorish za refund, ako toj ne odgovara na porakite?

Отсутен AUDI

• Редовен
fala mnogu audi za sovetot. :) rabotata e sto tipov voopsto ne odgovara na porakite.. kako ke se dogovorish za refund, ako toj ne odgovara na porakite?

За рефаунф не се договараш со него,кога отвораш спор надлежни се други а не продавачот.Ако во рок од неколку дена не се огласи продавачот се пресудува во твоја корист.Затоа убаво отварај спор,направи видеа,слики биди поткрепен со докази и немаш гајле.Кога отвораш спор и имаше неколку опции,зошто се отвора спор,како сакаш да бидиш обесштетен,со враќање на продуктот или задржување на продуктот но со задржување на некоја минимална сума на пари,најдобро е втората опција,оти ако земеш да го враќаш назад,ако не ја погодиш адресата ништо од рефоундот.

Отсутен deanMKD

• Редовен
чеја

За рефаунф не се договараш со него,кога отвораш спор надлежни се други а не продавачот.Ако во рок од неколку дена не се огласи продавачот се пресудува во твоја корист.Затоа убаво отварај спор,направи видеа,слики биди поткрепен со докази и немаш гајле.Кога отвораш спор и имаше неколку опции,зошто се отвора спор,како сакаш да бидиш обесштетен,со враќање на продуктот или задржување на продуктот но со задржување на некоја минимална сума на пари,најдобро е втората опција,оти ако земеш да го враќаш назад,ако не ја погодиш адресата ништо од рефоундот.

Чекај на мене ке ми вратат мал дел од парите што сум ги дал, или на него ке му остават мал дел од парите а остатоткот ке ми го вратат мене.? Не разбрав баш. За докази имам, како во пораките од Али, така и докази од Antitu Benchmark-от :)

Отсутен AUDI

• Редовен
Значи имаш опција кога отвораш приговор да напишеш дали сакаш производот да го пратиш назад по пошта на твој трошок или сакаш да го задржиш производот и да напишеш сума по твој избор колку сакаш да ти вратат.Тоа е твој избор и со тоа треба да се согласи продавачот,во мојот случај продавачот веднаш се согласи со наведената сума и се се заврши.Ако не дојде до согласност помеѓу тебе и продавачот тогаш ќе  пресечат надлежните од алиекспрес.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
Затоа јас гледам само од ибеј да нарачувам. Слична ситуација како твојата но од ибеј.  Ми пристигна производот меѓутоа скроз различен, бил пратен по грешка, внатре имаше картонче од друг човек каде што најверојатно требало да пристигне. Направив 2-3 слики и одма му пишав. Другиот ден одма ми врати се извини и рече дека можат да рефундираат само 50% и да го задржам производот. Им пишав дека неќам да го задржам и дека сакам рефунд. Потоа гледам рефундирале 100%, ама не ми спомна ништо да го враќам назад производот..

Отсутен deanMKD

• Редовен
ОК тогаш кулирај, не му ни враќај веќе на пораки или околу порачката. Генерално на eBay е посигурно некако за купување, отколку кај кинезиве. Едно пишуваат трето испорачуваат. :)