Автор Тема: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...  (Прочитано 408770 пати)

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 966
    • nobrain.dk
Одг: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...
« Одговори #2235 на: 11 Декември 2018, 18:20:24 pm »
Se mislam da naracam car multimedia plus reverse camera set od aliexpress... cenata e okolu 300$? Nekoe iskustvo okolu plakanje carina danok?
Plus koj bi mozel posle da go montira toa vo skopje?

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #2236 на: 11 Декември 2018, 19:23:36 pm »
Se mislam da naracam car multimedia plus reverse camera set od aliexpress... cenata e okolu 300$? Nekoe iskustvo okolu plakanje carina danok?

Подобро земи го од догсекјурити, или отиди од србија има доста поевтини...
Ќе те репнат царина, пази да не ти пуштаат по ДХЛ.
Мене за пратка од германија со вредност од 250 еур ми наплатија 7200 денари царина.
Можеби да се спротне некако ако пишат помала вредност на пратката, ама сепак 99% ги царинат. И не ги царинат по инвоис/сметка што си платил туку по некој нивни тарифи

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #2237 на: 11 Декември 2018, 20:34:33 pm »
Како си имал 50% давачки? Што наплатиле?

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 966
    • nobrain.dk
« Одговори #2238 на: 11 Декември 2018, 21:40:30 pm »

Подобро земи го од догсекјурити, или отиди од србија има доста поевтини...
Ќе те репнат царина, пази да не ти пуштаат по ДХЛ.
Мене за пратка од германија со вредност од 250 еур ми наплатија 7200 денари царина.
Можеби да се спротне некако ако пишат помала вредност на пратката, ама сепак 99% ги царинат. И не ги царинат по инвоис/сметка што си платил туку по некој нивни тарифи

Dog imaat eden tip koj ne mi se dopaga.. dali mozes da mi preporacas kade da gledam vo srbija? Mozam da napravam edna prosetka do belgrad vikendaski :)

You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
« Одговори #2239 на: 11 Декември 2018, 23:32:58 pm »
https://www.instagram.com/alu_felne_beograd/?hl=en
Контактирај ги момциве, имаат све и свашта.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2617
« Одговори #2240 на: 13 Декември 2018, 11:03:16 am »
Нарачувал некој тренерки од оние страни на ФБ (тренерки МК и слични на нив), мислам дали се исплати за 2000 ден комплет тренерки колку што ги нудат?
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
« Одговори #2241 на: 13 Декември 2018, 15:09:40 pm »
Како си имал 50% давачки? Што наплатиле?
Не знам, ми образложија само дека по каталошката цена, таа била царината.
Несфатливо ми беше ама си платив. Имам и сметка и фактури дома, на кои пишува само царински трошоци 6950 и плус уште некоја уплатница имаше околу 200 и нешто денари... Им доставив сметка дека сум си го купил прозиводот по таа цена, ама они го царинат по друга.Се јавив кај мој човек на царина и ми рече дека по ДХЛ пратките имало највеќе царински трошоци...
ПС: Иста случка другар ми за блек фрајдер си порача телефон за $79, му го царинеа по оргиналната цена $210... Дури и им однесе Invoice и payment proof, џабе беше не признаваа си ги плати...

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #2242 на: 13 Декември 2018, 15:31:19 pm »
Генерално, при царинење на поштенска пратка се наплаќаат 4 ставки:

1. Царинска проверка (генерално фиксна цена - вклучува отварање и инспекција на пакетот) - да не карикирам премногу, мислам дека е <500 денари;
2. Царинска стапка (од 0% [за некои производи] до 15%);
3. ДДВ (генерално 18%);
4. Поштенски услуги - да не карикирам премногу, мислам дека е <500 денари дури и за најголемите пакети.

Е сега, што е важно. Сумите се адитивни, се додаваат една на друга. На пример:

1. Основица за царинење е вредноста ПЛУС транспортот - така што ако порачате нешто што чини $50, а транспортот е $30, основата за царинење е $80;
2. На основицата се додава царина, значи $80 + 15% = $92;
3. На оваа сума се додава данок, значи $92 + 18% = $109;
4. На оваа сума се додаваат останатите трошоци, еве да речеме $5 за мали пакети.

Ова целото вели дека крајната сума изнесува  $114 - основицата = $34. Производот чини $50, но вие сте платиле $34 што се речиси 70% од вредноста на производот, САМО за царински трошоци (данок итн).

Повторно, ова е само груба пресметка. Но јасно е како за нешто се плаќаат МНОГУ давачки (процентуално, де).

Многу често муабетите се нецелосни - "еј, за $50 пакетче платив $34 царина!", без да се земат во предвид останатите работи.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #2243 на: 13 Декември 2018, 15:53:17 pm »
Имам и сметка и фактури дома, на кои пишува само царински трошоци 6950 и плус уште некоја уплатница имаше околу 200 и нешто денари...

Мора да ти дадат пресек по ставки, тоа им е обврска. Но многу чесно, на сите нам ни пука филмот (а да не зборувам за меракот) и викаме - ај јеби га, да платиме, кој ќе се замара.

Во иднина, една забелешка која може да помогне (особено на членовите на овој форум, кои претпоставувам порачуваат и ретко видливи работи). Замолете го испраќачот - или прашајте го - во која царинска тарифа го имаат сместено својот производ.

Царинските тарифници се генерално универзални (или барем преводливи) - на тој начин ќе знаете однапред колку е НАЈМНОГУ што можете да платите за еден производ при пристигање. (*)

(*) Секако, не заборавајте да го вкалкулирате и транспортот во основицата.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #2244 на: 16 Декември 2018, 23:13:40 pm »
Poznavate nekoj od Makedonija da prodava na Etsy?Mi treba za sovet

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #2245 на: 16 Декември 2018, 23:56:24 pm »
Што на пример?

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
« Одговори #2246 на: 17 Декември 2018, 02:27:57 am »
Немам продавано, ама имам препродавано од Etsy, некоу custom handcrafted работи што ги продаваа ефтино, во убавата ера на дропшипинг се продаваа со x300 ROI.
Ако ти треба совет за исплата (paypal), во Бугарија отвори сметка и ќе можеш да тераш познавам неколку луѓе што тераат така.
Ако ти треба совет за како да ги испраќаш изработките, мислам дека сеуште немаме нешто доволно софистицирано за брза испорака до други држави, ама сигурно има начин. Зависи и од големината на продуктите, со приватниве Delivery Service мислам дека нема да ти биде исплатливо зошто се огин и пламен, а по пошта не знам како функционира системот..

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #2247 на: 17 Декември 2018, 16:04:15 pm »
Немам продавано, ама имам препродавано од Etsy, некоу custom handcrafted работи што ги продаваа ефтино, во убавата ера на дропшипинг се продаваа со x300 ROI.
Ако ти треба совет за исплата (paypal), во Бугарија отвори сметка и ќе можеш да тераш познавам неколку луѓе што тераат така.
Ако ти треба совет за како да ги испраќаш изработките, мислам дека сеуште немаме нешто доволно софистицирано за брза испорака до други држави, ама сигурно има начин. Зависи и од големината на продуктите, со приватниве Delivery Service мислам дека нема да ти биде исплатливо зошто се огин и пламен, а по пошта не знам како функционира системот..
Што е тоа ROI?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #2248 на: 17 Декември 2018, 16:05:12 pm »
Return On Investment.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #2249 на: 17 Декември 2018, 16:37:33 pm »
Return On Investment.
Што се прави со тоа? Појака е рекламата?