Автор Тема: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...  (Прочитано 474073 пати)

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
Одг: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...
« Одговори #1575 на: 11 Февруари 2015, 19:04:18 pm »
Не би ти препорачал да нарачуваш со картица на која стига плата. За секој случај, не мора да се деси нешто ама најубаво извади си посебна само за тоа. Ти треба дебитна картичка, Виза електрон на пример.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #1576 на: 11 Февруари 2015, 19:29:26 pm »
Па дебитна е таа на која ти стигнува плата :)

Без гајле, се додека не ви се автоматски поврзани картичката со алиекспресс. Башка на Тутунска откако ќе се направи плаќање преку интернет, веднаш стига смс на мобилен ;)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #1577 на: 11 Февруари 2015, 20:14:21 pm »
Пиши што точно сакаш да порачаш.
Со картичка за плата немам искуство... Зошто не зимам плата на картичка.
Во главно се пази на рејтингот на продавачот на EBAY. Во случај да не стигне пратката ги враќаат парите.
На Aliekspress немаш такви проблеми.. Порачувај слободно бидејки Алиекспресс ги држи строго продавачите многу лесно ќе ти ги вратат парите ако има некој проблем

Абе ќе порачувам поситни работи, некои каблиња, маски за телефон, до 1000 денари максимум... .

Иначе сакав да прашам како да извадам нова картичка на мое име ? Во тутунска банка планирам..
Малце незгодно ми е да им појдам да им речам, сакам картичка со која што ќе можам да порачувам работи од интернет..

Одкако ќе ја извадам, ќе се снајдам некако не би требало да е комплицирано..

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1578 на: 11 Февруари 2015, 20:20:15 pm »
За нарачување од интернет, препорачувам Visa Electron од УниБанка. До сега не сум имал никакви проблеми, а нема потреба ништо посебно да нагласуваш, картичката едноставно си работи.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #1579 на: 11 Февруари 2015, 22:32:45 pm »
Било која Visa Electron ќе заврши работа. Јас сум со таква на Шпаркасе веќе дооолго време, без никаков проблем.

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #1580 на: 11 Февруари 2015, 22:35:35 pm »
Visa Electron користам и јас.. Само од тутунска.. и функционира. Сеуште користам словенски пејпал ама картичката истекува до јули па изгледа ќе треба да се префрлам на македонскиот.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1581 на: 12 Февруари 2015, 07:49:28 am »
Иначе сакав да прашам како да извадам нова картичка на мое име ? Во тутунска банка планирам..
Малце незгодно ми е да им појдам да им речам, сакам картичка со која што ќе можам да порачувам работи од интернет..
Не знам колку години имаш, (не знам под 18 дали можиш) ама никој ништо не те прашва, само ќе му речиш, сакам да отворам трансакциска сметка.
Ти дават ливчиња за апликација, и можи ќе те прашат за шо ќе се користи, плата, пензија, стипендија, ти ќе му речиш за купување преку интернет,
колку да напишат тие внатре. И по недела две, ќе ти стигни порака за да си ја подигниш Visa Electron од банка.
Си ставаш пари колку што чини пљачката и си ја купуваш.

Моја препорака тутунска, ама виза си е виза сегде, и не ја користи на таткоти од платата никако, освен за МК сервиси.

Оти ми се има случено автоматски да си тргни 250$ Shutterstock за нова месечна претплата, какви хорори испрочитав во меѓувреме додека чекав одговор за да ми се вратат парите. Не ги враќале, се инаетеле вака така, ама ќути, по два три дена ми ги вратија.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #1582 на: 12 Февруари 2015, 09:46:08 am »
Пиши што точно сакаш да порачаш.
Со картичка за плата немам искуство... Зошто не зимам плата на картичка.
Во главно се пази на рејтингот на продавачот на EBAY. Во случај да не стигне пратката ги враќаат парите.
На Aliekspress немаш такви проблеми.. Порачувај слободно бидејки Алиекспресс ги држи строго продавачите многу лесно ќе ти ги вратат парите ако има некој проблем

Абе ќе порачувам поситни работи, некои каблиња, маски за телефон, до 1000 денари максимум... .

Одкако ќе ја извадам, ќе се снајдам некако не би требало да е комплицирано..

Порачување работи од интернет не значи само за ибеј и алиекспрес дека би ја користел. Купување од интернет значи и купување на Групер, КупиОдДома, огласување на Пазар3, нарачување пици од Доминос и што се’ не. Нема зашто да ти е незгодно да си прашаш која картичка најдобро ќе ги исполнува твоите потреби.

Јас имам на Тутунска, и на нејзе само ставам онолку пари колку што ми требаат за да купам нешто. Ни на крај памет да не ти е да врзуваш „онлајн“ картичка со сметка каде што стига плата.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1583 на: 12 Февруари 2015, 09:47:23 am »
Се додека си писмен во купувањето и внимаваш каде ги оставаш податоците, не гледам зошто би било проблем.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1584 на: 12 Февруари 2015, 09:49:28 am »
Пошто има пописмени од тебе што може р’шум да ти направат на банкарската сметка. Нема врска со писменост или неписменост (колку и да звучи дрско тоа), колку што има со зголемена внимателност и безбедност према твоите пари.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1585 на: 12 Февруари 2015, 09:55:26 am »
Затоа реков, ако внимаваш каде ги оставаш податоците.. Со купување од Ebay, Aliexpress, Amazon, и други сертифицирани сајтови, нема да имаш никакви проблеми.

Ако пробаш да купиш нешто од некој сумњив руски, кинески, итн сајт.. Тогаш веќе може да биде проблем.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1586 на: 12 Февруари 2015, 10:02:26 am »
Работата е личноста уште на почетокот да има контрола колку пари можат да му земат, а не да му верува на ибеј, итн...
Се е тоа превентивно, не дека туку така летат парите од сметка.

Пример можи да се земи од другарчето шо закаче криптовирус.
Еднаш треба, а работата е никогаш.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1587 на: 12 Февруари 2015, 10:05:47 am »
Agreed. Чекор повеќе безбедност никогаш не е на одмет. :)

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
« Одговори #1588 на: 12 Февруари 2015, 10:17:49 am »
Секогаш е боље да се спречи отколку да се лечи. Ништо не те кошта да извадиш посебна картица и да ставаш толку пари колку што ти требаат во моментот. Не мора да значи дека ќе те изгорат, ама еднаш се случува. За сваки случај.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1589 на: 12 Февруари 2015, 10:19:37 am »
Е така де.