Автор Тема: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...  (Прочитано 474075 пати)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
Одг: Рекла - Казала 3: A New Hope
« Одговори #1545 на: 15 Јануари 2015, 18:30:10 pm »
Лично купен или преку интернет?

Се работи за италијанска продавница. Пааа сакам да го порачам и платам преку нет, но тие да го достават во Италија кај вујко ми, па вујче од Италија да ми го прати по бус, или он ако се враќа во брзо време да го донесе делот ;D

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #1546 на: 15 Јануари 2015, 18:32:15 pm »
Нарачки во ЕУ немаат данок :)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #1547 на: 15 Јануари 2015, 18:57:12 pm »
Хммм, чекај сеа ме замисли. ;D :D I don't get it. ;D

А да го пратам вујко ми на лице место да купи ? ;D :D Цената на нет/ибеј е 170 еур. :)  На лице место мислам би требало да е иста ?  Тогаш би можел да вратам ддв ?

Модератор може да премести во порачки од нет ;D :D

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #1548 на: 15 Јануари 2015, 22:12:53 pm »
Хмм. Глеј сеа ја коа го купував телефонот дека го нарачав во Шведска, ми пишуваше дека данокот не важи за во ЕУ, односно дека не се плаќа данок таму.
Е сеа ти уствари сакаш да си вратиш ддв на купена ствар, преку нет незнам како се прави тоа, а доколку вујко ти го купи, на граница/царина иде викаш здраво, повраток на данок и го прикажуваш ливчето и ти враќаат. Али за вака нарачка од нет, врска неам :S

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1549 на: 15 Јануари 2015, 22:54:58 pm »
Не верувам дека ќе може да врати ДДВ за нарачка од нет што ќе стигне во Италија. Барем на мене до сега никој не ми прифатил така. Ќе ти вратат ДДВ само ако ја нарачуваш да стигне надвор од ЕУ, или пак ако идеш да си ја купиш од продавница.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #1550 на: 15 Јануари 2015, 23:05:28 pm »
Сеа на некој страни глеав, кога нарачуваш надвор од ЕУ ти го одбиваат данокот уште о старт, нема после на ти дај ми. Значи уопште не го плаќаш :)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #1551 на: 15 Јануари 2015, 23:09:39 pm »
Така е на многу од страните, нормално дека нема накнадно да ти го враќаат на нарачки преку нет.

На некои од страните треба да си прашаш. Али јас до сега што сум прашувал никогаш не ми прифатиле да нарачам и платам од Македонија, а робата да стигне во ЕУ и успут да ми одбијат ДДВ, што е и логично, али јас да си ја пробам среќата ;D

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Ќебапбрингер!
Одг: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...
« Одговори #1552 на: 15 Јануари 2015, 23:18:06 pm »
Хммм ја не прашав, али си платив од тука, телефонот ми стигна у Шведска без данок нормално..Не ми ни текна на данок, ама пишуваше дечко пошто си од карклуб нема потреба данак да плаќаш :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
Одг: Интернет порачувања, веб страни, интер&#
« Одговори #1553 на: 16 Јануари 2015, 10:13:36 am »
Лично купен или преку интернет?

Се работи за италијанска продавница. Пааа сакам да го порачам и платам преку нет, но тие да го достават во Италија кај вујко ми, па вујче од Италија да ми го прати по бус, или он ако се враќа во брзо време да го донесе делот ;D

Кога се купува лично има опција да им речеш дека сакаш да повратиш ддв и тогаш ти го бараат пасошот и прават пресметка преку таа компанијата за посредување. Повратот никогаш не е во полн износ туку околу 12-14% од износот, така да на 170 евра ќе ти дојде макс 20 евра.
Онлајн ако се согласи продавачот може да ти го испорача со спремна документација, но примателот мора да има странски пасош кога ќе излегува од територија на ЕУ. Значи ако вујко ти им даде податоци од македонски пасош и искочи од територија на ЕУ со македонски пасош тогаш да може да направи поврат на ддв. Печатот дека стоката излегла од ЕУ е на хрватска граница (како последна ЕУ членка) кај цариниците или ако иде на аеродром тогаш во Италија. Кај нас парите се земаа во некоја од менувачниците во ГТЦ мислам.

А ако се испорачува надвор од ЕУ, незнам како е процедурата тогаш можеби ти пресметуваат дирекно цена без ДДВ и така ти ја испорачуваат па после ти тука си плаќаш ДДВ на царина.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
« Одговори #1554 на: 16 Јануари 2015, 11:27:42 am »
Што бара темава во pinned?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #1555 на: 16 Јануари 2015, 11:54:35 am »
Најверојатно при спојување со дел од Рекла Казала отишла во pinned. Не сум приметил па да ја тргнам.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #1556 на: 16 Јануари 2015, 12:17:37 pm »
сТредено ;)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #1557 на: 26 Јануари 2015, 00:46:34 am »
Некако доста каснат нарачките овој период или ? на 19-ти е испорачана од Кина нарачката, и на тракингот еве до сеа нема ништо ново за пратката, освен тоа старото дека е тргната од кина. За колку време доаѓа од кина до европско тло нарачка?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #1558 на: 26 Јануари 2015, 00:53:05 am »
И мене ми каснат 10 пратки.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #1559 на: 26 Јануари 2015, 00:54:49 am »
25-30 dena