Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1167559 пати)

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #2400 на: 13 Ноември 2017, 13:00:41 pm »
Здраво дечки, сакам да купам citroen c4 1.4 90кс бензин/плин 2005 година може ли да ми кажете мислење за ова возило предности, мани фала многу
Побарај подфорум Возила на членови има две C4 паркирани во гаража.Ќе си прочиташ таму доволно релевантни мислења од самите сопственици.Имаш податоци за цени на потрошен материјал, проблеми и слично.

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 421
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #2401 на: 14 Ноември 2017, 09:58:40 am »
Здраво дечки, сакам да купам citroen c4 1.4 90кс бензин/плин 2005 година може ли да ми кажете мислење за ова возило предности, мани фала многу 😀

Моторот е специфичен за плин, често ќе ти се светнува чек енџин, пошто квалитетот на плинот кај нас е катастрофа. Исто ќе ти покажува дека троши гориво иако е на плин пошто компјутерот чита податоци од дизните а не од резервоарот.
А најдобро ти е да се обратиш до ПЛИМОНТ, тие детали ќе ти кажат.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3928
« Одговори #2402 на: 14 Ноември 2017, 15:07:05 pm »
Здраво дечки, сакам да купам citroen c4 1.4 90кс бензин/плин 2005 година може ли да ми кажете мислење за ова возило предности, мани фала многу 😀

Моторот е специфичен за плин, често ќе ти се светнува чек енџин, пошто квалитетот на плинот кај нас е катастрофа. Исто ќе ти покажува дека троши гориво иако е на плин пошто компјутерот чита податоци од дизните а не од резервоарот.

за првото не се сложувам кај мене не свети чек на поминати 12.000 км откако е кај мене колата!второво сите французи го прават тоа,освен ако не е со фабрички плин.се што те интересира во врска со цитроенот прашувај
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #2403 на: 14 Ноември 2017, 23:48:32 pm »
Дечки разговарав со еден тип, (демек се разбирал од коли).. Ми вика при работа на моторот, кога го отвориш капачето за уље колата треба да го смени работењето ако е ок моторот.. А ако не го мењава работењето тогаш моторот губел компресија..

Малце ми нема смисла ама што мислите за ова ?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2404 на: 14 Ноември 2017, 23:53:12 pm »
Свашта ќе чуе човек...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #2405 на: 14 Ноември 2017, 23:55:56 pm »
Дечки разговарав со еден тип, (демек се разбирал од коли).. Ми вика при работа на моторот, кога го отвориш капачето за уље колата треба да го смени работењето ако е ок моторот.. А ако не го мењава работењето тогаш моторот губел компресија..

Бузуки, поздрави го типот и кажи му да си ќути.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2406 на: 14 Ноември 2017, 23:57:49 pm »
da go pokanese coekot na foruum :D ima da ucime ustee dostaa od negoo :P
« Последно менување: 15 Ноември 2017, 00:23:01 am RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #2407 на: 15 Ноември 2017, 00:11:48 am »
Нема врска ја знам дека не треба да има менување.. Али ете на бмвто кај него менуваше звук па ме зачуди баш па сакав да прочитам стручно (или не) мислење тука..
« Последно менување: 15 Ноември 2017, 00:40:38 am Бузуки »

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #2408 на: 15 Ноември 2017, 00:21:07 am »

Моторот е топ за плин.

Check engine се решава иако јас на ова се навикнав па не се ни замарам.

За паѓањето на сказалката не знам дали се решава, мислам дека се решава, Плимонт сигурно знаат.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #2409 на: 15 Ноември 2017, 01:01:27 am »

Па менува звук и најчесто паѓаат вртежите затоа што почнува да влече додатен воздух пошто одушакот за испарувањето на маслото е тука поврзан кој иде према куќиштето за филтерот или усисната грана.
Дојди кај мене, ќе го направам истото, и тоа ќе се случи. Потоа ќе го оставам капачето отворено, ама со прст ќе го затворам одушакот и моторот поново ќе си ги врати вртежите и нормалното работење.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2410 на: 15 Ноември 2017, 06:57:29 am »
По таа логика треба да се качат обртаите, пошто екстра воздух влегува,  исто ко да си ја подотворил клапната.
Намалени или зголемени вртежите, нема врска со муабетот „продуван мотор“ :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #2411 на: 15 Ноември 2017, 16:14:01 pm »
Пример тој вози 328i а јас 528i.. Скоро исти е моторот, кајмене е со 2 ваноси, малце понов, понемалтретиран и помалку работен...

Кај него намалуваат обртаите кај мене не...

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #2412 на: 15 Ноември 2017, 16:20:35 pm »
Кај некој има ПЦВ вентил за менување, кај некој не. После, кај некој има ВАНОС на издув, кај некој не. Кај некој има најверојатно ванос дихтунзи за репарирање, кај некој не. Кај некој има губиток на вакуум, кај некој не.

А кај кој, што и како има, еден Господ знае.

;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #2413 на: 15 Ноември 2017, 19:04:08 pm »
По таа логика треба да се качат обртаите, пошто екстра воздух влегува,  исто ко да си ја подотворил клапната.
Намалени или зголемени вртежите, нема врска со муабетот „продуван мотор“ :)

Тоа да, би требало да се качат вртежите кај возила со компјутерско вбризгување на горивото. Пошто кај мене е карбураторски, додатниот воздух допринесува да ми паѓаат вртежите и да губам на сила, односно ќе треба да попуштам повеке од плинот за да надоместам за тој вишак воздух што почнал да го влече моторот.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6003
« Одговори #2414 на: 15 Ноември 2017, 19:59:37 pm »
Кога сме веќе кај Ц4 има ли некои проблеми со електроника,зборувам за 1.6Хди,ме вајќа страв 11-12 години стара кола полна со електроника

Sent from my E5603 using Tapatalk