Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1345039 пати)

Отсутен onedeaf

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 64
Re: Совети пред купување половен автомобил !
« Одговори #1005 на: 30 Јануари 2016, 17:29:11 pm »
Јас секогаш најпрвин праќам мејл до странската авто куќа која го продала возилото како ново дека имаат повеќе информации него ли што мислиме. Водат евиденции за сопственици и сервиси и регистрации. Пример кај една Ланча Делта од 2008 година на еден плац во Скопје на километражникот пишуваше 150к км, аутомобиле ск ја потврдија информацијата, а продавачите Lucesolli & Mazzieri од Наполи ми вратија меил дека последно што ја виделе Делтата било на технички преглед на 3.4.2014 и имала поминато 288к км кога ја регистрирале, ми пишаа каде е сервисирана и која компанија ја осигурувала за ако сакам да си прашам за сообаќајки и слично. Од плацот не убедуваа дека е со оригинална километража и слободно да ја носиме каде сакаме на проверка. Повратната информација ја добив за еден ден. На дијагностика немаше грешки и километражата ни рекоа дека е точна.

Отсутен Makedon

• Почетник
  • *
  • Пораки: 27
« Одговори #1006 на: 30 Јануари 2016, 18:09:33 pm »
За проверка на километража не треба дијагностика.Во овластен сервис ќе кажат кога и на колку Км е направен сервис на возилото.Меѓутоа не секаде ги даваат овие информации.
Лично јас бев да провериме една Хонда во сервисот на Макпетрол, не ни дадоа никакви информации.Требало дозвола од првиот газда, бидејќи дечково што ја продаваше Хондава  е втор газда ,не ја сервисирал кај нив, не бил регистриран како сопственик на возилото кај нив .

Дрн дрн мадиња. Јас мислам ако се плати за дијагностика на овластен сервис се треба да кажат. Што р битно кој е сопственик, сем ако има нршто матно па не сакаат да кажат. Ме интересира што ако при нивна проверка кажат дека е се во ред а одпосле се испостави дека колата има некој проблем. Дали правно може да се гони сервисот пошто нели даваат гаранција за услугите и деловите.
И јас мислев дека треба да кажат, ама не кажаа, ама баш ништо.За визуелна и компјутерска дијагностика побараа 50ЕУР, си заминавме, пошто не беа воопшто услужливи.Мене ми требаа подетални информации за Хондата, зашто била од кај нив купена и сервисирана до пред 2год.

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 421
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #1007 на: 30 Јануари 2016, 19:50:54 pm »
За проверка на километража не треба дијагностика.Во овластен сервис ќе кажат кога и на колку Км е направен сервис на возилото.Меѓутоа не секаде ги даваат овие информации.
Лично јас бев да провериме една Хонда во сервисот на Макпетрол, не ни дадоа никакви информации.Требало дозвола од првиот газда, бидејќи дечково што ја продаваше Хондава  е втор газда ,не ја сервисирал кај нив, не бил регистриран како сопственик на возилото кај нив .

Дрн дрн мадиња. Јас мислам ако се плати за дијагностика на овластен сервис се треба да кажат. Што р битно кој е сопственик, сем ако има нршто матно па не сакаат да кажат. Ме интересира што ако при нивна проверка кажат дека е се во ред а одпосле се испостави дека колата има некој проблем. Дали правно може да се гони сервисот пошто нели даваат гаранција за услугите и деловите.
И јас мислев дека треба да кажат, ама не кажаа, ама баш ништо.За визуелна и компјутерска дијагностика побараа 50ЕУР, си заминавме, пошто не беа воопшто услужливи.Мене ми требаа подетални информации за Хондата, зашто била од кај нив купена и сервисирана до пред 2год.

Навистина жално е такво однесување за брендот кој го застапуваат. Интересно е она со праќање маил до автокуќата што прва го продала возилото доколку може да се утврди која е од документите. Иначе за инфо лично сум видел како дел од дилерите од култната Паланка иммаат опрема за удирање печати од италиански дилери на документи и севисни книшки. Така да атеншн евриван доколку пазарите нешто од таму.

Отсутен Makedon

• Почетник
  • *
  • Пораки: 27
« Одговори #1008 на: 30 Јануари 2016, 20:30:51 pm »
Лично јас бев да провериме една Хонда во сервисот на Макпетрол, не ни дадоа никакви информации.Требало дозвола од првиот газда, бидејќи дечково што ја продаваше Хондава  е втор газда ,не ја сервисирал кај нив, не бил регистриран како сопственик на возилото кај нив .

Навистина жално е такво однесување за брендот кој го застапуваат. Интересно е она со праќање маил до автокуќата што прва го продала возилото доколку може да се утврди која е од документите. Иначе за инфо лично сум видел како дел од дилерите од култната Паланка иммаат опрема за удирање печати од италиански дилери на документи и севисни книшки. Така да атеншн евриван доколку пазарите нешто од таму.
Така е друже, повеќето дилери не само што имаат возила со фејк сервисни книшки, повеќето возила им се со вратена километража.Возилата што ги продаваат сите се од ,,прв газда,, со 150-160000км, а сите возила се со 250000+ км.Ова ми е проверено и никад не би купил увезено возило со само 150000км од прв газда :)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7667
  • French diamond
« Одговори #1009 на: 30 Јануари 2016, 22:04:49 pm »
Странските авто куќи милион пати побрзо и подобро ќе ти одговорат за возилото отколку нашите, немаме култура ние Македонците. Јас брат ми кога ја купе ја колата, имаше документи од Словенија од незнам кој салон на Рено, дека таму било поправано нешто на неа ама не пишеше што конкретно... ги најдов на интернет, му пишав меил со број на шасија, број на мотор и регистрацијата словенска и ги прашав што конкретно било поправано, во рок од 2-3 сати добив детален одговор за тоа што му се десило на колата, на кој датум, на колку километри и шо и како било променето од нив.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 831
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #1010 на: 30 Јануари 2016, 23:33:28 pm »
So ke recite slucaj kako mojot.Jas kola do sega nemam odneseno vo ovlasten servis.Izgleda ke ostani civija ne ke mozi da se prodade.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1011 на: 31 Јануари 2016, 08:57:10 am »

некој совет или искуство со овој модел клио? мотор 1.2 78кс бензин, од прв газда неувезувано.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15127
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1012 на: 31 Јануари 2016, 20:28:55 pm »
Слабо ги има кај нас,али би требало да немаат некои посериозни проблеми,а посебно и бензинче немаш мака си дизни,пумпи,турба и сл...И уствари шо би имало проблем освен некое сензорче да рикни како кај сите возила.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1013 на: 01 Февруари 2016, 09:33:46 am »
Слабо ги има кај нас,али би требало да немаат некои посериозни проблеми,а посебно и бензинче немаш мака си дизни,пумпи,турба и сл...И уствари шо би имало проблем освен некое сензорче да рикни како кај сите возила.
kupeno ,done :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15127
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1014 на: 01 Февруари 2016, 11:39:00 am »
Со здравје да се вози.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1015 на: 01 Февруари 2016, 12:02:39 pm »
Со здравје да се вози.
blagodaram

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7226
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1016 на: 01 Февруари 2016, 12:17:22 pm »
So ke recite slucaj kako mojot.Jas kola do sega nemam odneseno vo ovlasten servis.Izgleda ke ostani civija ne ke mozi da se prodade.
Одиш крива паланка да ти напрат сервисна книшка, некој печат ваму таму да ти манат и потоа ја претставуваш на реклама, нов увоз.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #1017 на: 01 Февруари 2016, 15:06:01 pm »
Со здравје да се вози те ен.. Па дај пушти некоја слика да го видиме :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20890
« Одговори #1018 на: 01 Февруари 2016, 15:56:32 pm »
Некои верни и релевантни информации за 1.9 dCi моторот на Рено, како се има покажано?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #1019 на: 01 Февруари 2016, 16:02:31 pm »
Не се покажаа.
S16 имаше меган нов. Го врати.
Колега Лагуна, рикна турбина.

Фабричка мана му се турбините.