Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1073526 пати)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
Re: Совети пред купување половен автомобил !
« Одговори #540 на: 13 Август 2014, 00:15:26 am »
у принцип колите што се на продажба да замачкани се,али сегде се збори удрена кола никако,зашто никако ако е се направено како што треба

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #541 на: 13 Август 2014, 00:45:35 am »
Неможеш да видиш дали е се како што треба додека не ја соголиш.

Отсутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 300
« Одговори #542 на: 20 Август 2014, 09:44:19 am »
Верувам дека е споменато ова претходно, но за секој случај...

Кога јас барав на старо Мерџо Ц класа (2000-2004), ми помогна проверката на ВИН броевите на страни како оваа:

http://www.vindecoder.net/car-brand-manufacturer/mercedes-benz

На овој начин, за еден модел дознав дека иако изгледа негребнат, сепак е склапан од најмалку две различни коли - замислете, ентерирот бил испорачан со друга боја :)

На крај се откажав од купување на мечка, премногу ризик беше...

П.с. Втор совет - земете user manual, сите ерор кодови прочепкајте ги и научете како и каде се менува јазик. Често налетував на модели со германски или друг јазик на борд компјутерот, а на еден модел кога го променив, испадна дека го има еден од најголемите дефекти поврзани со автоматскиот менувач што чини 1000+ евра за поправка.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43947
  • Il Moderatore
« Одговори #543 на: 21 Август 2014, 17:42:35 pm »
Немаат врска тие VIN декодери. Со VIN бројчето, директ кај овластениот увозник. Само они ќе ти дадат прецизна информација за тоа возило.
Сега за мојава 166, на еден таков сајт вика дека погрешен чексам дигит има вин бројот, на друг сајт вика дека е дизел 2.4 :D :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43947
  • Il Moderatore
« Одговори #544 на: 31 Август 2014, 16:20:56 pm »
Еве што мисли Auto Express, кое е најдобро возило на старо:

http://www.autoexpress.co.uk/best-cars/84549/best-used-cars-buy-2014

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен alexxx85

• Почетник
  • *
  • Пораки: 14
« Одговори #545 на: 02 Октомври 2014, 10:39:34 am »
еве неколку совети за купување на половен дизел автомобил , исто така доколку знањете нешто повеќе пичувајте и тоа не само за дизел него и за бензинец со цел да можеме да научиме нешто , и утре ако купуваме половен автомобил да можеме да провериме во каква состојба е , исто така пишувајте како може да се познае дали колата е удрена и сл. и ако знаете некој проблем и на што треба да се обрне внимание кога се купува одредена кола пишувајте конктетно за тој автомобил

1. ДИЗЕЛ СЕ КУПУВА ЗИМНО ВРЕМЕ. Ако кога температурата надвор е -10 степени и ладен мотор се проба да се запали се станува јасно за конкретниот автомобил. Добриот дизел ќе запали само со ЕДНО ЗАГРЕВАЊЕ НА ГРЕАЧИТЕ едно гаснење на лампата за греачите на инструмент таблата. При тоа без да се мачи и рка подолго време, ДОБРИОТ ДИЗЕЛ МОТОР пали како бензинец.

2. Веднаш по стартувањето на студен дизел мотор извадете ја шипката за контрола на маслото од цевката и не треба да дува воздух или согорени гасови. Ако се појават капки од масло МОТОРОТ Е ИЗДУВАН. Добриот дизел нема притисок во картерот и не дува од шипката за контрола на масло.

3. Отворете ја капачката за долевање на масло во моторот кога моторот работи и постигнал работна температура. Излегувањето на согорени гасови и капки од масло од таму е знак за лош мотор.

4. Ослушнете ја работата на моторот. Добриот дизел мотор РАБОТИ СТЕГНАТО, РАМНОМЕРНО, БЕЗ ДА ГИ МЕНУВА ВРТЕЖИТЕ ибез дополнителни шумови, стружење, виење, периодично крцкање, чукање, ццкање. Работата на добриот дизел мотор се споредува со музика - не треба да го дразни увото.

5.Погледнете ги издувните гасови што излегуваат од ауспухот. Тие се најдобар тестер за состојбата на моторот. Добриот дизел испушта гасови што едвај се забележуваат - безбојни се. Белиот дим е знак за вода во цилиндрите-дали се работи за пукнат блок, глава или продуван дихтунг, тоа е друго прашање. Сиво обоениот чад со мирис на изгорено масло е знак за отслужен мотор (износен). Дајте гас и задржете ја на околу 2000 врт/мин. Нормално на почетокот колата треба да исфрли црн чад. Проблем има ако после 2-3 секунди од давањето на гаста и постигање на 2000 врт/мин црниот чад не престане да излегува, и истиот продолжи да дими. Тоа е гаранција на лошо согорување на нафтата. Проблемот се должи или на избегано центрирање, проблематичха дизна /т.н. дизна што моча/, омекнати пружини на дизните , но може и проблемот да е во пумпата за горивото, кој е многу полоша варијанта. Особено карактеристично за француските дизели е тоа што тие не димат дури и при нагло давање на гас, поради користење на радиално-лачните дизни и пофиното образување на горивната смеса од директното вбризгување.

6. Отворете го капачето од казанчето за антифриз додека моторот работи. Замолете некој да даде гас и да ја задржи така да моторот работи на 2500 врт/мин. Ако од разладната течност во казанчето почнат да излегуваат меурчиња со гас тогаш тој мотор има издуван дихтунг на глава.

7. Додека моторот работи погледнете ги шајбните на ремените. Не треба да имаат радијално или аксијално отстапување додека моторот работи. Тоа се воочува лесно.

8. Извадете ја шипката за проверка на нивото на маслото и погледнете ја бојата на маслото. Дури и по 20 километра поминати од промена на маслото во моторот, тоа добива катран црна боја. Присуството на бела емулзија е гаранција за вода во маслото. Секаква друга боја освен црна е сомнителен фактор за присуство на несакани примеси.

9. Ставете ја на канал колата и погледнете го картерот на моторот за да воочите дали истиот е удиран. Исто така проверете дали има течење на масло додека моторот работи. Убаво е да се знае дека најтешко се отстранува течење на масло ако тоа постои меѓу менувачот и моторот. Замената на виновниот семеринг бара вадење на менувачот

10. Оставете ја колата на нагорнина. Обидете се да тргнете без притоа да додавате гас воопшто. Добриот дизел мотор повлекува на нагорнина и се движи без потреба од дополнително притискање на гаста со минимум двајца патници. Ако моторот гасне за време на пробата значи не таквиот мотор НЕ Е ДОБАР.

11. Пробајте ја колата во движење, во случај на нагло забрзување. Дизелот треба да повлекува равномерно како по линија во ниски вртежи. Додека ја забрзувате нагло и успорувате следете дали има појава на вибрации. Ако почувствувате вибрации од моторот НЕ ЈА КУПУВАЈТЕ КОЛАТА. Сигурно има проблем со системот за вбризгување на горивото, или се работи за изместена резонансна толеранција на моторот.

За втората точка ако може нешто повеќе кога ја ставам раката на отворот се осеќа многу многу слабо воздух дали тоа значи дека не е во ред или не е ништо страшно? поз

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14398
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #546 на: 02 Октомври 2014, 21:36:45 pm »
Половна кола нема шанси да не дува малку,само да не е многу.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #547 на: 03 Октомври 2014, 00:04:30 am »
Кај мене на клиото дувкаше по малце, уште кога го земав по сервиси прашав дали смее да дува... И ми кажаа дека сосема нормално е да дува.. Лошо е ако исфрла (прска) уље кога ќе го отвориш капачето..

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3892
« Одговори #548 на: 03 Ноември 2014, 21:54:11 pm »
Што мислите за оваа генерација на Лагуна. По интернет најдов дека за разлика од мк2, мк2.5 е доста поквалитетно направена и скоро и да нема детски болести. Е сега најголема мистерија е моторот, дали да се земе 2.2 дци, дали 1.9дци, дали 2.0 дци, дали 2.0 бензин па после на плин. Знам дека во мк2 2.2 беше општ пропаст, но незнам дали во 2.5 е преправен и направен како што треба. Еве некој што ми фанаа око набрзинка по нетов. Колата е за татко ми така да   гледам да е што поедноставна за одржување. Ако некој од овие мотори нема замаец би било најдобро.

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/renault-laguna-grandtour-2-2-dci-initiale-m%C3%BCnster/196848504.html?lang=de&pageNumber=1&__lp=59&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=20700&makeModelVariant1.modelId=14&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minFirstRegistrationDate=2005-01-01&maxFirstRegistrationDate=2010-12-31&negativeFeatures=EXPORT&categories=Limousine&categories=EstateCar&noec=1

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/renault-laguna-grandtour-2-0-dci-welschbillig/198550811.html?lang=de&pageNumber=2&__lp=59&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=20700&makeModelVariant1.modelId=14&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minFirstRegistrationDate=2005-01-01&maxFirstRegistrationDate=2010-12-31&negativeFeatures=EXPORT&categories=Limousine&categories=EstateCar&noec=1

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/renault-laguna-grandtour-2-0-16v-automatik-exception-v%C3%B6hringen/200088834.html?lang=de&pageNumber=2&__lp=59&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=20700&makeModelVariant1.modelId=14&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minFirstRegistrationDate=2005-01-01&maxFirstRegistrationDate=2010-12-31&negativeFeatures=EXPORT&categories=Limousine&categories=EstateCar&noec=1

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/renault-laguna-grandtour-2-2-dci-fap-aut-exception-bayern-regensbur/199143901.html?lang=de&pageNumber=4&__lp=59&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=20700&makeModelVariant1.modelId=14&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minFirstRegistrationDate=2005-01-01&maxFirstRegistrationDate=2010-12-31&negativeFeatures=EXPORT&categories=Limousine&categories=EstateCar&noec=1

If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #549 на: 03 Ноември 2014, 22:49:36 pm »
....

Од овие посочениве ниедна не би земал. Првата е од Арапи, втората алансер, вакуум цилиндар, третата мооожеби е ОК, четвртата од Арапи.

Инаку, овие лагуни се едни од најрасипливите возила, дури и за стандардите на Рено. Прочитај тука малце
http://www.honestjohn.co.uk/carbycar/renault/laguna-ii-2001/?section=good
http://www.honestjohn.co.uk/owner-reviews/renault/laguna-ii-2001/?review=1798#selected
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3892
« Одговори #550 на: 03 Ноември 2014, 23:50:21 pm »
Фала на одговорот Лаки, врска неам со барањево коли по странство кај да гледам што да пазам :)
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 525
« Одговори #551 на: 16 Ноември 2014, 03:58:55 am »
Момци, претпоставувам ке речете да не гледам коли од Бугарија, ама ајде .. да си прашам  :D Имено, последниве неколку дена ми се врти во глава Цитроен ц4, кој иако до пред некое време не го сакав ама ич, а сега што повеќе го гледам поинтересен ми е. Па така ги запазив овие ц4-ки :

Citroen C4 FL
Citroen C4

Солидно опрема, за не многу пари, ама прашање е дали вредат. Ме интересира колку би ми биле давачки комплет, и дали со ФЛ се средени проблемите со електрониката, или тоа им е стандард мана ?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20146
« Одговори #552 на: 16 Ноември 2014, 04:14:20 am »
Од толку коли за тие пари за најлошата си се одлучил.

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 525
« Одговори #553 на: 16 Ноември 2014, 04:46:41 am »
Далеку дека сум одлучен. Али некој минимум критериум што го имам за тоа каква кола сакам - задоволува, затоа го разгледав. А викаш најлошата м ? ;D

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #554 на: 17 Ноември 2014, 00:52:39 am »
Според вас колку би била реалната цена за Volkswagen Jetta Мк2 1.6 бензин 1991 година?
Колата да биде во најдобра состојба.