Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1165042 пати)

Отсутен HugoG

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 85
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #5715 на: 12 Април 2025, 15:34:30 pm »
.
« Последно менување: 12 Април 2025, 15:40:08 pm HugoG »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5716 на: 12 Април 2025, 23:57:29 pm »
@Bravo

Dacia? Нова? Покрај издркано А6 со 300.000?

Луд си.
Во право си,да купиш нова Дачиа стварно треба да си луд или да си го мразиш животот.
Освен во државни фирми и приватници кои не си ги почитуваат вработените,нормалните фирми купуваат подобри коли за своите вработени.
Приватник како шо рековме само при здрав разум не би зел.😂

Види, јас на пример никогаш не сум размислувал да купам Дачиа. Не сум ни бил во салон колку што се сеќавам. Но Дачиа Сандеро примарно за низ град? Или за сопруга да носи деца по англиски базени родендени? Око не би ми трепнало.

А и Дастерот нов факмански е направен и не изгледа ко Дачиа Соленца, остај тие муабети.
За истата намена можиш слободно да земиш пример Клио од 2012 1.2 или 1.6 бензин за 5-6000 и уште 2000 да му изнениш се и сешто.
Ќе ти ја брка истата работа само нема да потрошиш 20К и ќе бидиш многу полабав дали некој ја чукнал,гребнал и сл.

Вртен е муабетот 100 пати.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #5717 на: 13 Април 2025, 00:48:50 am »
@Bravo

Луд си.
Во право си,да купиш нова Дачиа стварно треба да си луд или да си го мразиш животот.
Освен во државни фирми и приватници кои не си ги почитуваат вработените,нормалните фирми купуваат подобри коли за своите вработени.

Види, јас на пример никогаш не сум размислувал да купам Дачиа. Не сум ни бил во салон колку што се сеќавам. Но Дачиа Сандеро примарно за низ град? Или за сопруга да носи деца по англиски базени родендени? Око не би ми трепнало.

А и Дастерот нов факмански е направен и не изгледа ко Дачиа Соленца, остај тие муабети.
За истата намена можиш слободно да земиш пример Клио од 2012 1.2 или 1.6 бензин за 5-6000 и уште 2000 да му изнениш се и сешто.
Ќе ти ја брка истата работа само нема да потрошиш 20К и ќе бидиш многу полабав дали некој ја чукнал,гребнал и сл.

Така е, вертен е муабетот.
И најверојатно разликата ја прави колку е некој неосетлив за состојбата на возилото.

Пред да ја купам и10 се обидов да најдам половно за сопругата со буџет 4.000-5.000 за А сегмент.
Едноставно немаше саглам кола.
Последно што погледнав беше ц1 3 години старо со 50.000км и можам да кажам дека и10 која има сега 14 години со 65.000 е постегната.
Пресеков, на тие 5.000 + 1.000 за дотерување ќе додадам уште 2.000-2.5000 и ќе возам ганц ново под гаранција.

Во секое време, ама буквално во секое време без размислување се одлучувам за нова Дачиа отколку за половно Клио.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
« Одговори #5718 на: 13 Април 2025, 08:16:59 am »
@Bravo

Луд си.

Клио старо 13 години е 6000 плус 2000 за промена на делови е 8000. Ова многу дискутабилно ама ете за ради муабет ќе речеме дека е така.

Ново Сандеро е 16 или 17 илјади. Ова не е дискутабилно бидејќи однапред ја знаеш точната цена за ново возило.

Дека ќе ти ја брка истата работа, нема да ти ја брка. Знаеш зошто? Зошто го зимаш Сандерото и престануваш да размислуваш на тема кола. Не знам како поедноставно да го кажам ова.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #5719 на: 13 Април 2025, 11:09:41 am »
Не знам колку се точно цените но горе долу мидлам дека се околу таа цена.
Плус  2000€ се дури и многу има се да смениш на таа класа од возило со тие пари,така да после ќе бидиш раат.Али секој како ди сака,јас си кажувам јас шо би направил.

Посебно како шо ми здосадуваат возила и ги менувам на 2-3г.
Па Дачиа мислам дека во предвод не доаѓа.
Побрзо би зел  W124 од 1991г него Сандеро. ;D
Комплекси,шо ќе прајш.🙂

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #5720 на: 13 Април 2025, 11:38:33 am »
Плус  2000€ се дури и многу има се да смениш на таа класа од возило со тие пари,така да после ќе бидиш раат.Али секој како ди сака,јас си кажувам јас шо би направил.

Комплекси,шо ќе прајш.🙂

Види, сепак има разлика од купување половно возило во Германија и во Севернистан. Во Германија имаш механизми кои колку толку те штитат од измама. Плус поголем пазар и поразновидна и подобра понуда на половни коли, со помала километража,  кои се продаваат од Х причини.  Кај нас мислам дека 99/100 од продавачите гледаат да ти ги земат парите и да ти тутнат проблем, па и лизинг компаниите кои ги продаваат своите одземени возила.

Во Севернистан добрите коли се прескапи и нема логика да ги купуваш поради сличната цена со ново возило, а поевтините коли се катастрофа и 90% амортизирани или неодржувани. 

Иначе не мора да е Дачиа Сандеро, ете нека е Цитроен Ц3 исто како поевтино ново возило (мислам дека е околу 16к).

Отсутен HugoG

• Јуниор
  • **
« Одговори #5721 на: 13 Април 2025, 13:41:54 pm »

Јас одбив тука и ги откачив.
« Последно менување: 13 Април 2025, 18:23:01 pm HugoG »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #5722 на: 13 Април 2025, 14:04:49 pm »
@HugoG

Чим имаш кеш 11.000, а  бидејки гледам бараш совети овде на форумов очигледно немаш некој од доверба што се разбира колку толку од кршеви, зошто се измачуваш со половниве.
Сериозно, премини на варијанта нова кола, доземи си кредитче за сумата што ќе ти недостасува.
Стресот што сега го трпиш и тој што ќе те стигне со половното не вреди за 5 годишно отплатување кредит.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7214
  • French diamond
« Одговори #5723 на: 13 Април 2025, 15:14:46 pm »
Ново си е ново, ама ако си нељубител на коли. Ако си љубител и ентузијаст, тогаш половно е добитната комбинација, освем ако не си газда или милионер.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 355
« Одговори #5724 на: 13 Април 2025, 16:44:05 pm »

Комплекси,шо ќе прајш.🙂

Види, сепак има разлика од купување половно возило во Германија и во Севернистан. Во Германија имаш механизми кои колку толку те штитат од измама. Плус поголем пазар и поразновидна и подобра понуда на половни коли, со помала километража,  кои се продаваат од Х причини.  Кај нас мислам дека 99/100 од продавачите гледаат да ти ги земат парите и да ти тутнат проблем, па и лизинг компаниите кои ги продаваат своите одземени возила.

Во Севернистан добрите коли се прескапи и нема логика да ги купуваш поради сличната цена со ново возило, а поевтините коли се катастрофа и 90% амортизирани или неодржувани. 

Иначе не мора да е Дачиа Сандеро, ете нека е Цитроен Ц3 исто како поевтино ново возило (мислам дека е околу 16к).

Во Германија одамна нема механизам за заштита ама ете останало дека таму е мед и млеко. Само што не знаеме дека не сме таму, па мислиме дека таму е со по закон. Во последните 10 години и таму е ист башибузук како кај нас. И не само таму туку цела Европа за се, не само за коли. Голем дел од пазарот на коли го држат странци од блиски исток и треба се да е јасно. Европа одамна не е тоа што беше. Битно е човек среќа да има и основни познавања од возила ништо друго.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #5725 на: 13 Април 2025, 19:44:12 pm »
@Volvo  Јас сум Германија скоро 7г,пред тоа не знам како било,ама сега мораш газот од страна на ѕидот инаку те пое**а...
Среќа да,ама сепак треба и познавање на возила,одиш гледаш шо купуваш и тоа е тоа.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #5726 на: 13 Април 2025, 20:10:46 pm »
@Bravo

Луд си.

Јас немам предрасуди и на слики ми се допаѓаше новиот дастер и отидов до салонот на дачија. После седнувањето во него набрзинка избегав само од салонот. Пластиката внатре е катастрофална споредено со киа и хјундаи а разликата во цена е едвај 5-6 илјади евра. Не се исплаќа.

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #5727 на: 13 Април 2025, 20:15:47 pm »
Можно е, не знам. Не би купил Дачиа, освен ако не е премногу добра понуда од типот на Сандеро за 11990 еу.

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 463
« Одговори #5728 на: 13 Април 2025, 21:09:00 pm »
@Bravo

Луд си.

Јас немам предрасуди и на слики ми се допаѓаше новиот дастер и отидов до салонот на дачија. После седнувањето во него набрзинка избегав само од салонот. Пластиката внатре е катастрофална споредено со киа и хјундаи а разликата во цена е едвај 5-6 илјади евра. Не се исплаќа.
Од искуство со 11 Sandero Stepway возени како такси, воопшто нема да си раат. Од откажување на водна пумпа на 40000км(немаа на залиха, новата стигна после еден месец), преку алтернатори, мењачи па и мотори малку покасно. Сега имаат околу 150-200000км и ретко која немала поголеми проблеми. Ова е за во Малта. Пред некој месец земав моја кола, Toyota Corolla за отприлика иста цена како нова Дачија. Не ми ни текна да разгледам Дачија.

Отсутен HugoG

• Јуниор
  • **
« Одговори #5729 на: 13 Април 2025, 23:13:02 pm »
Член 29

Возило во сопственост на повеќе лица (1) Ако возилото е во сопственост на две или повеќе физички или правни лица, се регистрира на име односно назив на едно од тие лица врз основа на писмена спогодба заверена од нотар.

...

Значи возило може и повеќе сопственици да има, не само тој што е пишан во Сообраќајна?
« Последно менување: 14 Април 2025, 00:03:47 am HugoG »