Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1165125 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #5685 на: 11 Април 2025, 17:40:37 pm »
@Bravo

Dacia? Нова? Покрај издркано А6 со 300.000?

Луд си.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #5686 на: 11 Април 2025, 17:53:41 pm »
Значи од 20 Нотари кои сум ги прашал, ама ниту еден не проверува заложеност на возило!

Сите викаат: Сами проверете си!

Ќе лупнат печат и не е нивен проблем понатаму.

Ај чичо да ти објасни.

Вака - нотарот заверува потпис, односно гарантира дека човекот што потпишува е тој, а не некој друг. Должен е да провери само генералии на потписниците, а не содржината на актот, во конкретниот случај - договор за продажба на моторно возило.

И тоа чини 150,00 денари од потпис.

Ако сакаш темелна проверка или гаранција од нотарот, ќе бараш да го солемнизира или да го изготви во форма на нотарски акт. Е тогаш Е ДОЛЖЕН да провери дали предметот на продажба, т.е. возилото е заложено во Централен регистар.

Ама, тоа не чини 150,00 денари од потпис, туку поприлично повеќе.

Во една таква ситуација, наместо да плачеш дека нотарот не проверил залог, ќе плачеш по форуми дека нотарот те одрал.

Отсутен Darko_sk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 113
« Одговори #5687 на: 11 Април 2025, 18:40:28 pm »
На нотарот по закон не му е работа да проверува дали е возилото под залог. Ги зима на увид личните карти од продавачот и купувачот, уплатницата (износот од уплатницата мора да се соодветствува со износот во договорот) и мииислам ако добро ме држи сеќавање на увид и сообраќајната дозвола од возилото. Толку. Го за заверува договорот и тоа е тоа.

Инаку, купопродажба на возило е two way street. Членот погоре како купувач се плаши дека може да биде измамен. Баш напротив повеќето случаи на измама се прават и од самите купувачи, во смисол потпишан договор на нотар, а се договориле остатокот од парите купувачот да ги даде за неколку денови, месечни рати и секакви заебанции поврзани со пари. Не знам кој  продавач на возило ова би го прифатил и нормално во овој случај продавачот никад нема да ги види парите.

Купувач да биде измамен од продавач освен во делот со враќање километража и давање не реални податоци за состојбата на возилото, како и залог... не гледам во што друго би можел да измами. А освен во делот со залог, за ова другото... па многу веројатно секоја трета кола од нашиве плацеви да е таква.

Отсутен HugoG

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 85
« Одговори #5688 на: 11 Април 2025, 19:15:10 pm »
На нотарот по закон не му е работа да проверува дали е возилото под залог. Ги зима на увид личните карти од продавачот и купувачот, уплатницата (износот од уплатницата мора да се соодветствува со износот во договорот) и мииислам ако добро ме држи сеќавање на увид и сообраќајната дозвола од возилото. Толку. Го за заверува договорот и тоа е тоа.

Инаку, купопродажба на возило е two way street. Членот погоре како купувач се плаши дека може да биде измамен. Баш напротив повеќето случаи на измама се прават и од самите купувачи, во смисол потпишан договор на нотар, а се договориле остатокот од парите купувачот да ги даде за неколку денови, месечни рати и секакви заебанции поврзани со пари. Не знам кој  продавач на возило ова би го прифатил и нормално во овој случај продавачот никад нема да ги види парите.

Купувач да биде измамен од продавач освен во делот со враќање километража и давање не реални податоци за состојбата на возилото, како и залог... не гледам во што друго би можел да измами. А освен во делот со залог, за ова другото... па многу веројатно секоја трета кола од нашиве плацеви да е таква.

До сега само една Нотарски канцеларија канцеларија ми има кажано дека при Купопродажен договор кај нив они обавезно проверуваат дали колата е под залог или не пред да го верификуваат договорот.

И самите ми кажаа дека ова е поради тоа што имале над 10 случаи каде се продавале заложени коли! 

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1724
« Одговори #5689 на: 11 Април 2025, 19:18:59 pm »

До сега само една Нотарски канцеларија канцеларија ми има кажано дека при Купопродажен договор кај нив они обавезно проверуваат дали колата е под залог или не пред да го верификуваат договорот.

И самите ми кажаа дека ова е поради тоа што имале над 10 случаи каде се продавале заложени коли!

Епа ете, знаеш нотар кај што проверуваат, и ти пратија и линк кај што можеш онлајн да си провериш во 5 минути. :)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #5690 на: 11 Април 2025, 19:53:52 pm »
Друже, се познава и кој продавач сака да те заебе а кој е поштен. Само треба да се има малце осет да се процени личноста. Кога ја продадовме колата во МК, типот ми даде пари цел износ, и се договоривме за 1 саат да отидеме на нотар да потпишеме. Во меѓувреме колата остана кај мене за да извадам детски седишта и со нејзе отидов на нотар. Колку повеќе мислиш дека некој може да те заебе, на крај така и ќе искочи. Од плац немаш ризик типот да не дојде да потпише, од приватно лице да, ама кој луд би си ставал глава во торба за тоа. Ако нотарот не проверува дали возилото е под залог, провери си сам, чиста работа.

Отсутен andov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 110
« Одговори #5691 на: 11 Април 2025, 20:01:54 pm »
Факт е дека купувањето на нова кола кај нас не е нешто за на паркинг да завршиш работа, ама далеку е од нереално комплициран процес. Префрлаш пари, одиш на нотар и после кога сакаш мењаш сообраќајна и таблички ( ако треба)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
« Одговори #5692 на: 11 Април 2025, 20:27:13 pm »
Друже, се познава и кој продавач сака да те заебе а кој е поштен. Само треба да се има малце осет да се процени личноста. Кога ја продадовме колата во МК, типот ми даде пари цел износ, и се договоривме за 1 саат да отидеме на нотар да потпишеме. Во меѓувреме колата остана кај мене за да извадам детски седишта и со нејзе отидов на нотар. Колку повеќе мислиш дека некој може да те заебе, на крај така и ќе искочи. Од плац немаш ризик типот да не дојде да потпише, од приватно лице да, ама кој луд би си ставал глава во торба за тоа. Ако нотарот не проверува дали возилото е под залог, провери си сам, чиста работа.

Минатата кола ја продадов во 2021ва. Човекот ми ги префрли сите пари во петок, а во понеделник бевме договорени да одиме на нотар бидејќи беа од друг град луѓето, а нотари не работат во сабота. Барем не оние нотари кај кои јас би отишол. Откако ми префрли пари ја исправ колата детално, ја паркирав во гаража и му сликав поминати км за да е мирен. Тој не ми бараше вакво нешто. Во понеделникот се најдовме на нотар, потоа испивме кафе ко луѓе, се симнаа во гаража си ја земаа чиста колата. Доби и 4 зимски гуми вклучени во цената кои не беа предмет на договор, и не ни знаеше дека постојат.

Треба да се има почит за туѓите пари како за свои. Што правиш, тоа ти се враќа.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #5693 на: 11 Април 2025, 20:36:18 pm »
Во Амњрика има 100 начини ако сака да те издупи некој со продажба на возило. Неколку шо јас ги знам се, да купиш “салвиџ”/ крш од сообраќајка, поплавена итн и да ја пререгистрираш како нормална во друг стејт кај шо има различни закони и регулации.
Враќање на километража е исто атрактивно како и тука.
Ниглетите исто тераат шема со лажен вин, ти продава крадено возило со вин исто такво што не крадено.
Преваранти има исто по плацеви, се претстсвува како приватник за да ти продај некој крш шо не му се продава, притоа ако ти цркни по пет метра немаш основ за спор, јер немаш плацова. Гаранција туку од фиљан чоек ја купи итн.
50 различни стејта ти се х500 различни финти да те заеби нњкој некако.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
« Одговори #5694 на: 11 Април 2025, 20:43:39 pm »
Имам познаници што свесно утурале коли со големи кварови. Муабетот секогаш бил “друг ќе му ја мисли”.

Отсутен HugoG

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 85
« Одговори #5695 на: 11 Април 2025, 23:04:58 pm »
А што значи купување на лизинг на половна кола?

Колата е во сопственост на давателот на лизинг, јас плаќам учество и после им плаќам месечни рати.

Колата е моја кога ќе ја исплатам целата сума од договорот или не?
« Последно менување: 11 Април 2025, 23:16:25 pm HugoG »

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1724
« Одговори #5696 на: 11 Април 2025, 23:32:15 pm »
А што значи купување на лизинг на половна кола?

Колата е во сопственост на давателот на лизинг, јас плаќам учество и после им плаќам месечни рати.

Колата е моја кога ќе ја исплатам целата сума од договорот или не?

Со финансиски лизинг, за кој што најверојатно правиш муабет, колата останува кај тебе.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5697 на: 12 Април 2025, 00:10:04 am »
@Bravo

Луд си.
Во право си,да купиш нова Дачиа стварно треба да си луд или да си го мразиш животот.
Освен во државни фирми и приватници кои не си ги почитуваат вработените,нормалните фирми купуваат подобри коли за своите вработени.
Приватник како шо рековме само при здрав разум не би зел.😂
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен lawyer204

• Почетник
  • *
  • Пораки: 36
« Одговори #5698 на: 12 Април 2025, 02:08:06 am »
Значи од 20 Нотари кои сум ги прашал, ама ниту еден не проверува заложеност на возило!

Сите викаат: Сами проверете си!

Ќе лупнат печат и не е нивен проблем понатаму.

Ај чичо да ти објасни.

Вака - нотарот заверува потпис, односно гарантира дека човекот што потпишува е тој, а не некој друг. Должен е да провери само генералии на потписниците, а не содржината на актот, во конкретниот случај - договор за продажба на моторно возило.

И тоа чини 150,00 денари од потпис.

Ако сакаш темелна проверка или гаранција од нотарот, ќе бараш да го солемнизира или да го изготви во форма на нотарски акт. Е тогаш Е ДОЛЖЕН да провери дали предметот на продажба, т.е. возилото е заложено во Централен регистар.

Ама, тоа не чини 150,00 денари од потпис, туку поприлично повеќе.

Во една таква ситуација, наместо да плачеш дека нотарот не проверил залог, ќе плачеш по форуми дека нотарот те одрал.

Ете убаво (и точно) објаснување како е состојбата со нотарите и нивната одговорност. Плати 200+ Е за солемнизација/нотарски акт кај нотар па тогаш тој ќе одговара за содржината, а за 300-500 ден. одговара само за идентитетот на потписниците, а внатре во содржината договорните страни може да стават што сакаат, ако не е спротивно на закон. Кај промет со недвижности задолжителен е нотарски акт, кај возила не е.
Пред едно 15-тина години купив добра кола за 9.000 Е и не проверив дали е задолжена, толку бев опиен од колата :)  Да биде смешката поголема во тој период работев за една банка баш на таа проблематика-впишување залози и хипотеки  ;D. За среќа испаднаа поштени па со моите пари доплатија некој кредит и се ослободи залогот, ама сепак нервози, време губење и сл.
Сега веќе проверката на залогот не е проблем и топло ви препорачувам да го правите тоа.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4018
« Одговори #5699 на: 12 Април 2025, 07:26:18 am »
@Bravo

Луд си.
Во право си,да купиш нова Дачиа стварно треба да си луд или да си го мразиш животот.
Освен во државни фирми и приватници кои не си ги почитуваат вработените,нормалните фирми купуваат подобри коли за своите вработени.
Приватник како шо рековме само при здрав разум не би зел.😂
Во топ 4 имаат два модели.

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"