Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1363323 пати)

Отсутен Darsey

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #4185 на: 28 Февруари 2022, 09:41:26 am »
Здраво на сите.
Ми треба совет околу купување половен автомобил. Сум намерачил БМВ 2017 5ка серија, само не знам кој мотор да го земам.
Во игра се 520 xDrive, 530 xDrive и 530ка (без xDrive). ГИ најдов сите, цената им е тука некаде од 40-45к со поминати околу 80к километри. Возам највеќе низ МК, 7-8 пати годишно надвор од државава значи околу 15 000 км годишно. Идам на скијање 2-3 пати во сезона, возам Маврово, Охрид, Берово, Шапка па ме интересира дали вреди xDrive-ot пред се, и дали да идам со 520 или 530 со оглед на тоа што 520ка е 2.0 190кс, 530ка е 3.0 265кс? Не сум некој агресивен возач али ја пробав 3.0 xDrive и ептен мерак ми напраи моторот, неверојатна сила има и чат пат знам да натиснам гас на отворено чисто да си напраам мерак.
2.0 не пробав па ми е страв да не не е доволно моќна за мој мерак. Секој совет е добредојден, највеќе за квалитетот и издржливоста на двата мотори (секако дека би земал 2.0 ако е покажан како поиздржлив)

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1498
« Одговори #4186 на: 28 Февруари 2022, 10:28:38 am »
За издржливост не можам да коментирам ама 520д 2.0 со 190 кс иде ~7.5s до 100 што е одличнно за лимузина од тој размер.
Доколку ти е споро, секогаш можеш да направиш Stage 1.
Xdrive секако дека е предност, неможе да си зијан со тоа.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #4187 на: 28 Февруари 2022, 14:08:32 pm »
Зависи што сакаш од возилото.

Зависи каков буџет си одредил за одржување.

3 литарски шестак е сулудо да се споредува со 2 литри и четири цилиндри.

XD не ти треба, BMW има одличен погон на задни.

Ако ме прашаш мене 530d е логичен избор. Е сега одржување, сервиси ќе си бара повеќе од 2.0. Јас кога бирав на времето дали 520d vs 530d без двоумеење се одлучив на 530d.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #4188 на: 28 Февруари 2022, 14:15:00 pm »
На твое место би зел 520 х драјв. БМВ има еден од најдобрите 4х4 ситеми, на тргнување многу ќе ти помогне или во дождливо време. За снег да не правиме муабет.

2.0 дизелот ќе ти троши помалце, поевтина регистрација и сервиси.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20377
« Одговори #4189 на: 28 Февруари 2022, 14:39:43 pm »
Ако барем пола од километрите се поминуваат на отворено земи 530.

Отсутен Darsey

• Почетник
  • *
« Одговори #4190 на: 28 Февруари 2022, 15:11:04 pm »
Зависи што сакаш од возилото.

Зависи каков буџет си одредил за одржување.

3 литарски шестак е сулудо да се споредува со 2 литри и четири цилиндри.

XD не ти треба, BMW има одличен погон на задни.

Ако ме прашаш мене 530d е логичен избор. Е сега одржување, сервиси ќе си бара повеќе од 2.0. Јас кога бирав на времето дали 520d vs 530d без двоумеење се одлучив на 530d.

За одржување ми рекоа не е некоја огромна разлика, исто и за регистрација мислам дека не е, можеби грешам. Муабетот со xDrive ми е за на снег највеќе, да не ми праи проблеми само со заден погон.

Ако барем пола од километрите се поминуваат на отворено земи 530.

Да, барем 8 000-9 000 ми се на отворено.

Сте слушнале за Олимпија Моторс Аутлет, какви возила носат, добри лоши муабети? Ми нудат од таму исто 3.0 xDrive, увезена, ама не знам колку им се сигурни колите. Они демек гарантираат километри и сервисна историја, сепак ако има некој инфо за нив, слободно споделете. 

Фала на сите за советите

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11165
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #4191 на: 28 Февруари 2022, 16:04:12 pm »
OMO топ си работат
тоа беемве што ти го нудат, побарај и ќе ти ја дадат историјата, дали е санирано нешто и што

обично ги земаат колите на аукции и има комплет изсторија со фотографии од возилата во каква состојба биле итн.

П.С. ако имаш време, нерви...за иста цена тука што гледаш возила, од горе ќе симеш или пакет +, или пониска км, или мотор +

Отсутен Darsey

• Почетник
  • *
« Одговори #4192 на: 28 Февруари 2022, 17:18:30 pm »
OMO топ си работат
тоа беемве што ти го нудат, побарај и ќе ти ја дадат историјата, дали е санирано нешто и што

обично ги земаат колите на аукции и има комплет изсторија со фотографии од возилата во каква состојба биле итн.

П.С. ако имаш време, нерви...за иста цена тука што гледаш возила, од горе ќе симеш или пакет +, или пониска км, или мотор +

Фала за инфо!
За време и нерви - имам, само процедурите не ги знам кои се, какви све давачки имам за да ја донесам колата... затоа не барам од странство

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #4193 на: 28 Февруари 2022, 17:27:16 pm »
Ако имаш време и нерви, тогаш барај од горе. Ценовно ќе биде тука некаде математиката, ама предноста е тоа што ти ќе си бираш што сакаш и како сакаш.

Отсутен Darsey

• Почетник
  • *
« Одговори #4194 на: 28 Февруари 2022, 17:32:06 pm »
Ако имаш време и нерви, тогаш барај од горе. Ценовно ќе биде тука некаде математиката, ама предноста е тоа што ти ќе си бираш што сакаш и како сакаш.

Да али пример до колку цена треба да биде огласена во странство, за да тука ми дојде максимум 40 000 EUR? не ги знам давачките до регистрација кои се, како да ја донесам колава до тука итн...

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20377
« Одговори #4195 на: 28 Февруари 2022, 17:33:07 pm »
~30.000

Нека пише некој подетално што увезе кола од таа вредност периодов.

@marjanot @Sase_91

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55268
  • Махер
« Одговори #4196 на: 28 Февруари 2022, 17:39:20 pm »
Од друга страна од кај нас ОМО, Премиум и слично ќе си земеш кола клуч на рака.

https://premiumused.mk/vehicles2/bmw-430d-xdrive-luxury/

https://premiumused.mk/vehicles2/bmw-530d-3-0/

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1936
« Одговори #4197 на: 28 Февруари 2022, 18:31:47 pm »
Од друга страна од кај нас ОМО, Премиум и слично ќе си земеш кола клуч на рака.

https://premiumused.mk/vehicles2/bmw-430d-xdrive-luxury/

https://premiumused.mk/vehicles2/bmw-530d-3-0/

И ќе си ја провериш како човек, а не на Запад поима немаш кај да ја однесеш.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4148
« Одговори #4198 на: 28 Февруари 2022, 21:53:38 pm »

Да али пример до колку цена треба да биде огласена во странство, за да тука ми дојде максимум 40 000 EUR? не ги знам давачките до регистрација кои се, како да ја донесам колава до тука итн...

Имаш страна davackizavozila.com таму се проверува колку се давачките. Истите се различни доколку колата е со Еуро 1 или без Еуро 1. Така да доколку си заинтересиран за некоја кола им праќаш меил да ти дадат вин и си проверуваш на страната што ти ја кажав. Секоја проверка кошта 354 денари. Грубо, ептен грубо, давачките за кола со Еуро 1 се 35% а без Еуро 1 се 45% од Нето вредноста на колата. Ова е цена без регистрација и транспортни трошоци.
Не е ништо сложено да се донесе само треба малце нерви и менаџирање со логистиката, ништо пресложено секако.
Јас имав многу специфични барања за колата (адаптивни амортизери, сите системи за активна безбедност и сл) па затоа сам си барав, немаше шанси да се најде од тука. Доколку не си толку фанатик за опрема или немаш некоја специјална желба, можеш да ја провериш и 430-кана од Премиум Јусед што е. Верувам на влез во салонот ќе ти дадат 10% попуст одма.

Што се однесува на состојбата на колата таму, ќе си гледаш исклучиво од програмите за половни возила на производителите(BMW Premium Selection, Audi Gebrauchte Wagon +, Mercedes Used....) и имаш каква таква гаранција за тоа возило. Идат со гаранција а и за да ја земат колата и ја продаваат они си има некој барања што колку - толку даваат некоја сигурност. Секако дека секогаш има простор за малверзација и проблем секаде.

За ОМО исто би дал препорака. Имам од таму земено возило, даваат со него 3мес гаранција и се си беше релативно Ок. Таму добив 5% попуст на цената, целосен детаилинг внатре надвор и Осигурителна Полиса од нив. Грубо околу 7-8% од вредноста на возилото.
« Последно менување: 28 Февруари 2022, 21:59:18 pm Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5236
  • The Spartan General
« Одговори #4199 на: 01 Март 2022, 07:22:32 am »
И ќе си ја провериш како човек, а не на Запад поима немаш кај да ја однесеш.

Ако купуваш од сериозна автокуќа/официјална програма како што кажува Салемон, што ќе ѝ гледаш. Е сеа јас ја гледав неговата, ама онака за гледање дали е убава, а не дали е расипана.  ;D ;D

Ако некој купува од регионот Штутгарт стојам на располагање да прднам во седиште пред него.  ;)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.