Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1165902 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #3870 на: 16 Април 2021, 20:57:51 pm »
@MecheTo

Тебе 2 пати и 1/3 ти е менуван моторот.

Се правиш наивен тука...

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #3871 на: 16 Април 2021, 21:05:44 pm »
Југото 55 кога го купив којзнае колку имаше поминато, километражникот не работеше.
Си купив нова инструмент табла од една продавница у мавровка, од оние со миљи што беа, јебачки изгледаше :)
Ме чешаа 80 марки во џебот и му шибнав Дура Лубе, поминав околу 130.000 за 8 години.
Грам не трошеше уље, либерлауфот сеуште си беше закачен у филтерот за воздух наместо да се влече под мотор :)

Отсутен str

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #3872 на: 16 Април 2021, 21:20:53 pm »
Ме интересира мислењето овде за Мазда 2, гледав некои коли од 2004-2006 со испод 150000км и цени од околу 2800 евра. Дали има некои генереални проблеми со Мазда 2 или ова е реална цена?
пример:
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=3916898
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=3864372

Инаку јас барам модел со 4-5 врати, релација на движење би било село-град, понекогаш возење по земјен нерамен пат, со багажник поголем отколку на панда/матиз. Возилото треба да замени 37 години стара застава 128.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44366
  • Il Moderatore
« Одговори #3873 на: 16 Април 2021, 21:30:30 pm »
Јас шо да мислам на 460К. :D
Секој со своите есапи. Знам луѓе кои секојдневно може да се занимаваат со ситни проблеми доаѓаат со голема километража, лагери, спони, кочници, амортизери држачи за мотор, ламели дмф-ови итн. И најчесто, секогаш колата им е у топ состојба. Ама бара премногу време (и пари). Кој може и ужива во такво имање кола, нема гајле. Јас не сум таков.

Југото 55 кога го купив којзнае колку имаше поминато, километражникот не работеше.
Си купив нова инструмент табла од една продавница у мавровка, од оние со миљи што беа, јебачки изгледаше :)
Ме чешаа 80 марки во џебот и му шибнав Дура Лубе, поминав околу 130.000 за 8 години.
Грам не трошеше уље, либерлауфот сеуште си беше закачен у филтерот за воздух наместо да се влече под мотор :)

Ти си имал среќа, добар ремонт напраил претходниот газда ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #3874 на: 16 Април 2021, 21:37:04 pm »
Ме интересира мислењето овде за Мазда 2, гледав некои коли од 2004-2006 со испод 150000км и цени од околу 2800 евра. Дали има некои генереални проблеми со Мазда 2 или ова е реална цена?
пример:
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=3916898
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=3864372

Инаку јас барам модел со 4-5 врати, релација на движење би било село-град, понекогаш возење по земјен нерамен пат, со багажник поголем отколку на панда/матиз. Возилото треба да замени 37 години стара застава 128.

Јас ги гледав овие. Прилично здрави количиња се.
На база на Фиеста се, имаат доста работи заеднички со неа.

Како модел е погоден ептен. Нема никакви мани. Гледај да е бензинец.
Иначе испадна една понуда за слична цена поновата мазда 2, па ја зедовме таа.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3875 на: 16 Април 2021, 21:56:07 pm »
Цитат
Секој со своите есапи. Знам луѓе кои секојдневно може да се занимаваат со ситни проблеми доаѓаат со голема километража, лагери, спони, кочници, амортизери држачи за мотор, ламели дмф-ови итн. И најчесто, секогаш колата им е у топ состојба. Ама бара премногу време (и пари). Кој може и ужива во такво имање кола, нема гајле. Јас не сум таков.
Време имам на две недели еднаш да одам до продавница и да испијам две гајби пиво.
Чепкање околу кола немам ни време ни нерви.
А досега имам сменето,еден лагер заден(јави звук),двете предни долни рамена(не беа толку лоши),црево од интеркулерот и предни плочки пошо едните ги запалив. ;D
Колата е 100% исправна и се вози до даска,се мислев да ја менувам,ама уште 1година ќе ја зачувам па после ќе видиме,ако во меѓувреме не ми светни ламПата.А трепка на моменти за исто само Амг.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #3876 на: 17 Април 2021, 21:40:46 pm »

Имаат измислено кола што мојш да е возиш 2 години по патиштава и да не чепниш подвозје ? ( кола, не теренец/тенк   xD )

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
« Одговори #3877 на: 17 Април 2021, 21:52:19 pm »

Имаат измислено кола што мојш да е возиш 2 години по патиштава и да не чепниш подвозје ? ( кола, не теренец/тенк   xD )

Па во глобала ако пазиш малце сите коли :) Јас на минатата кола над 300ккм и поминав ниеден дел не сменив од подвозјето, ниту еден. Леонот има 140ккм и апсолутно ништо не е сменето и секако нема потреба да се менува ништо, камен си е :D
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #3878 на: 17 Април 2021, 21:56:22 pm »
Браво, ја секоја пролет менја јавучици/спони такви работи од дупки, од снегој од такви работи. П.с што возеше предходно?

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #3879 на: 17 Април 2021, 22:50:27 pm »
Браво, ја секоја пролет менја јавучици/спони такви работи од дупки, од снегој од такви работи. П.с што возеше предходно?

Audi A4 B8 2009 Год. 2.0 TDI, го продадов во 2020-та и апсолутно ншто немав сменето од подвозје за тие 11 години.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #3880 на: 17 Април 2021, 22:57:30 pm »
Ново го зеде? Или па голфон има поќе понинато од 230.000 xD (ko go zedov). Му менив спони од порше, одма рикнаа, после од феби, со ними убо извозе,лагерите му ги менив задните бучеа, после и предните. Трап гумицоте и тие му ги менив, амортизери, летва, пумпа за волан.

Абе убо е кола со малце поминати, ама скапи се, не дека неќиме да возиме со малце км .

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #3881 на: 17 Април 2021, 23:19:26 pm »
@Bicikle Да да, ново беше земено тоа. Ем тогаш полоши беа патиштата искрено (во 2009). И мене ме изненади тоа али стварно така беше. Сега за сега Леонов на 140к е и стварно ептен стегнато се осеќа не верувам дека во скора иднина ќе треба да се менува нешто ако продолжи со ова темпо.
« Последно менување: 17 Април 2021, 23:46:51 pm Sase_91 »

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #3882 на: 17 Април 2021, 23:21:34 pm »
Реално, веќе неколку години Македонија и нема така лоши патишта. Не се на ниво на западна Европа, ама не се ни толку лоши (барем тие што ги возам јас кога сум во Македонија).
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #3883 на: 17 Април 2021, 23:34:24 pm »
Е јбг, подруго е ново, ама некои што би рекле, не сме сите боржуазија :D имаш и гаранција и сигурен си дека не се враќани км и све е оем... е де па ти си помонал 140.000 км, и да се расипе некоја спона, за 1000 че ќе ја смениш.
Аве јбг, зависи и како возиш, ја а фата кола одма протропуват xD
@Luki Junior киселавода постојано е раскопана, те-гв сарма е патон, пред аломина ко лупнав в шахта ми се чини федерон но, хауба излезе... сега демек порамно е. Исто и ѓорче (кога излагаш од Ск) шахтите не ги средија и не го средија ( иако се поарни од порано)

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #3884 на: 17 Април 2021, 23:48:25 pm »
@Bicikle  Леонот е на 140к, Аудито имаше над 300к кога го продадов и апсолутно сите делови од подвозјето му беа оргиналните фабрички, немаше ни дел сменето.