VW - да, не чинат бензинци, дизели сите чинат, само имаш одржуван, лошо одржуван и неодржуван.
OPEL - односно дизел Фиат, не сум слушнал за некој сериозен проблем. 2.0CDTI долната половина од моторот вклучувајќи ја и маслената пумпа се комбинира со од 1.9CDTI и се доаѓа до решение на проблемот.
FORD - вози Форд и биди горд, јас би купил Форд само со мотор на Форд, 1.6TDCI е HDI, исто и 2.0TDCI од 2007 е HDI.
RENAULT... - 1.5dci е солиден мотор, ден денес се користи, едино дизни ако треба да се репарираат, скапи се, 86кс е со фиксен замаец затоа го величаат.
PSA - не знам шо да кажам, бензинците секогаш биле добри ако се возат на бензин не на плин, сум видел 1.4hdi како врти 500.000км, а и како пука на 150к, 1.6hdi само 90кс, јер ефтин сет за квачило.
MERC/BMW - половни ги заобиколувам, прекомплицирани се за работа, BMW не толку колку MERC.
KIA/HYUNDAI - кога би возел бензин/плин само тоа.
HONDA - тука сè чини, и се зависи од потребата, ако барате мека вожња не се за вас, тврди се.
TOYOTA - и тука нема простор за грешка, можеби кај 2.0D 90ks кај кој на сметка на економија знаат курбан дизните да отидат, и дизелите си трошат масло, повеќе и од VW.