Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1167474 пати)

Отсутен andrej_111

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 608
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #3541 на: 22 Декември 2020, 22:54:56 pm »
Или нов Kamiq со 1.5 ТSI и DSG за горе доле таа цена :) Шкода си е Шкода сепак.
Aus Liebe Zum Automobil...

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 352
« Одговори #3544 на: 23 Декември 2020, 08:08:41 am »
Инаку, некна возев и се возевме во Меган 1.5 дци 2017, иако доста опремен, внатрешноста, возењето, копчињата особено поставеноста на копчињата на прозорите, мислам не знам од каде да почнам. Можда за таа сума и вреди со опрема што се нуди, ама имајќи c3 од самиот почеток од 2005 и возејќи го некна 2017 дци меган, толкава сличност изведба на копчиња и леснотија на матерјали, не знам за такво нешто јас не би купил такво нешто за повеќе од 12-13000 еур.

Sent from my iPhone using Tapatalk
“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3545 на: 23 Декември 2020, 08:18:36 am »
Гледам почнале да го нудат кај нас (или пак јас дури сега приметувам) и 3008 Hybrid4 300 кс мх мх мх мераци.
Али ќе да е скапичко, Пежо имаат политика - цена за кесс имбоџ братдми ела
Ставање ценовник е за pussies ;D
Бриииииј ова е ненормално. Гледам и фејслифт излегол.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #3546 на: 23 Декември 2020, 09:17:16 am »
Бела боја на некои возила одговара на повеќето не. Црна боја обратно, на повеќето да на некои не. Ама од сите можни комбо на бои, било каква боја со бел кров ми се повраќа. Кола со кече

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 214
« Одговори #3547 на: 27 Декември 2020, 18:17:02 pm »
Што е подобра варијанта за купување на половен ауто , предности и маани од волво в40 д 2013/15 или хјундаи их35 д 2011/14

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14708
« Одговори #3548 на: 28 Декември 2020, 09:31:47 am »
Што е подобра варијанта за купување на половен ауто , предности и маани од волво в40 д 2013/15 или хјундаи их35 д 2011/14

Volvo V40? 2.0 дизел?

Немаш никакви проблеми.

Hyundai не знам, ама би требало да е исто добро.

Сепак ми кажуваш за две различни класи, едниот е хечбек друг е SUV. Немам како да ти ги споредам :)

Ако ти треба повеќе простор Hyundai-то.

Ако не ти менува тоа, сепак јас би одел со Volvo.

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 214
« Одговори #3549 на: 28 Декември 2020, 11:09:38 am »
Знам дека се две сосема различни класи али цената е скоро иста..и ја сум за волво, ептен ми прави мерак изгледот плус подобра изработка внатрешна,потрошувачка.Кај хјундаито единствено пространоста и големината што доага за тас цена.

Мислев онака на сервиси,делови,дефекти .Просторот засега не ми е приоритет и ја сум повеке за волво

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #3550 на: 28 Декември 2020, 16:27:28 pm »
Знам дека се две сосема различни класи али цената е скоро иста..и ја сум за волво, ептен ми прави мерак изгледот плус подобра изработка внатрешна,потрошувачка.Кај хјундаито единствено пространоста и големината што доага за тас цена.

Мислев онака на сервиси,делови,дефекти .Просторот засега не ми е приоритет и ја сум повеке за волво
Volvo = ford

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #3551 на: 30 Декември 2020, 01:11:30 am »
мислим ќе се најде некому
https://autospruce.com/1-9-tdi-engine-review-problems-reliability/
https://mlfree.com/en/2-0-tdci-engine-ford/
Сепак 1.9tdi изгледа си го оправдуваат  углеот, јер за форди 300.000 се успех, додека за голфи се вообичаена киометража.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #3552 на: 02 Јануари 2021, 16:39:00 pm »
Прашање битолчани: Добра дијагностика Опел во Битола кај има? Едно време имаше на Краварски пат Опел, ама знам дека го нема долго време. Друг официјален сервис?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #3553 на: 07 Јануари 2021, 21:19:22 pm »
Сакав да одговорам во темата за дечкото што пишал за Golf 6 1.6Tdi со замаецот.

Малце дигресија за коли после 2008 отприлика (ова од муабети, од форумски постови, од YouTube анализи и совети).

VW/Seat/Skoda:
Нечинат бензинци (проблем со ланчиња и потрошувачка на масло) и дизели (освен 2.0TDI CR?) од 2006-2012, освен 1.6FSI што е уствари од Голф 4 и 1.9TDI 105 (овој сите го фалат)

Opel:
1.3CDTI - проблеми со ланче
1.7CDTI - проблеми со глава
2.0CDTI - имало некаков проблем со маслена пумпа нешто, не знам, важно и тој имал маана.
Бензинците
1.4 атмо бил ОК.
1.6 атмо бил ОК (само проблем со дихтунг на поклопец за вентили)
1.4/1.6/2.0 Турбо биле ОК.
Проблем со М32 мењачот (дали дизел дали бензин) гледај да е после 2012 година колата кога го ревидирале мењачот.

Ford:
1.6TDCI као бил добар, ама други викаат као Пежо бил моторот и како ќе ти се погодел (читај Пежо подолу).
Бензинците во глобала биле добри дали турбо дали атмо.

Како extra note: Кај поновиве имало доста проблеми особено поновите 1.5TDCi.Правеа ремонт на коли од 3-4 години стари. Смешале масло/вода.

Mazda:
Никако 2.0 и 2.2 дизел оти ако се наполнел DPF-от, вишокот дизел за регенерација се враќал во картер и го тенчи маслото и прави попара.
Mazda само бензин атмосферец (пред се - 2.0 со 150КС), никако 2.3 Turbo.

Nissan/Renault/Dacia:
Едни се крстат во 1.5DCi, други ги кудат. Па едни викаат тие што биле 85 коња чинеле, тие од 110 не чинеле (други па обратно).
Бензинците атмосферците биле добри. Турбаши освен кај Megan RS другите немаат ако не се кажам (освен овие сеа новиве TCe).

Peugeot/Citroen:
1.6 Hdi (Ford/Volvo/Mazda/Mini) било убаво да е 8V, да не бил 16V. Мада мислам кај поновиве сите се 16V? 2.0 Hdi поновиве не чинеле (она горе споменатото со DPF-от).
Бензиците наводно биле ОК, ама страдале од слаба електроника. THP не знам, не сум слушнал ни добро ни лошо.

Fiat/Alfa/Lancia:
1.4Т биле добри мотори, 1.6JTD као добар исто само нормално - бучен. 1.3JTDM и 2.0JTDM (пишав горе за ланчето и за тој проблемот наводен кај 2.0CDTI).
Проблеми и кај овие со М32 мењачот.

Mercedes A/B/C:
Кај А и Б класа било заебано да се работат, мал моторен простор, за се требало да се спушта моторот (мада има фабрички некаков систем што го спуштале моторот 8cm ако ми е добро запаметено). CDI биле добри, бензниците исто биле добри.

BMW:
Никако купување четири цилиндри мотор од 2008 до 2012, т.е сите со N ознака дали бензинец дали дизел (N43/N47). Само шестак. Кај шестак дизел слушав и таму триста муабети за скапи проблеми кај турбината, некоја електроника. Башка скап NOx сензор, скапа бензинска пумпа.

Volvo:
Сите биле добри освен ете горе муабетот за 1.6HDi. Само кај нас ретко кај да најдеш од поновите друго освен 1.6Hdi. 2.0 D3/D4 се веќе поскапи коли.

Kia/Hyndai:
1.6CRDI бил добар мотор, ама јас лично што влегов во 3-4 Kia со 1.6CRDI, тој факин кумплугот фаќа на 0.05mm од подот. Како On/Off копче е. Не може кај сите нешто да било сјебано.
Башка не знам дали мене ми се чинеше ама кај 1500 обртаи се слуша некое језиво стружење од моторот. Кај сите коли.

Бензиците биле добри наводно. Не знам некој да кажам нешто лошо за тие мотори (дали 1.2/1.4/1.6).

На крај се се сведува човек да купи Toyota/Honda.

Honda:
2.2 дизелот знам дека имаат проблем со издувната грана - им пука (што не е којзнае каков дефект) иначе биле добри мотори.
1.8 i-VTEC бил екстремно добар мотор, само што ако ја правиш на плин мора со капалка заради тенките вентили, што по себе не е проблем на колата.

Toyota:
Oсвен неколку лоши зборови за 2.2D, за другиве викаат дека биле добри, особено 1.4D.
Бензинците кај нас ретко да најдеш, ама во глобала биле добри. Слушав некои муабети дека трошеле бензинците многу масло особено 2006-2012 година, ама не знам.

И на крај што да купи човек? ;D
« Последно менување: 07 Јануари 2021, 21:28:30 pm Carpathian Lord »

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6003
« Одговори #3554 на: 07 Јануари 2021, 21:29:47 pm »
Спарк 0.8 😁

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk