Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1031452 пати)

Отсутен Sogno italiano

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #2805 на: 12 Април 2019, 20:52:32 pm »
Sto ti muti glava dihtungot neznam. Ednas ako ima potreba go menjas i mirna glava a moze i da ne go smenis voopsto ako nema potreba. Opelovite benzinci se bas okej motori taka da ako ti e za od tocka A do tocka B da te prenese bez kurcenje zapinjanje da baras nekakvi ekstremnosti od kolata zimaj nemu ja misli. Jas do sega eve nekolku ima astri takvi 1.4 i 1.6 na rabota kaj mene nikoj nesum slusnal deka smenil voopsto takva rabota zborime za dihtunot arno ama kolite se kupeni od tuka i trojcata se 1vi gazdi. E sea ova uvezenovo sto e pa vrakjano lepeno prilepuvani neznam sto da ti kazam
Сега баш читав по германски форуми скоро и никој да немал таков проблем,инаку погрешно се разбравме :) колата ќе се купува од Германија и ќе се вози во Германија
Инаку неколку што ги разгледувам имаат гаранција од една година така да не би имало проблем

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2648
« Одговори #2806 на: 12 Април 2019, 21:25:46 pm »
Јас би гледал 1.6 бензинец за астра Х. Многу поживо моторче има, доста е тивка и има подобро забрзување. Ја имам возено

Отсутен mac_mk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 52
« Одговори #2807 на: 12 Април 2019, 21:41:19 pm »
https://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=3162938

Некој да не ја има гледано фиестава? Или да има некакво искуство со плацот што ја продава, ХИТ АУТО?

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3015
« Одговори #2808 на: 12 Април 2019, 22:27:59 pm »

Некој да не ја има гледано фиестава? Или да има некакво искуство со плацот што ја продава, ХИТ АУТО?
Имаш на форумов една огласена, види ја таа.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен mac_mk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 52
« Одговори #2809 на: 12 Април 2019, 22:29:27 pm »

Имаш на форумов една огласена, види ја таа.

Sent from my MI 6 using Tapatalk
Со 3 врати е таа ако мислиме на истата

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Отсутен Kliment OH

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #2810 на: 15 Април 2019, 15:27:12 pm »
Здраво на сите! Нов сум на форумот :P Ми треба мислење околу опел астра гтц 1.9 цдти 150кс, како се за одржување, на што највеќе да се внимава пред да се купи и дали овие мотори се со ланче или ребраст? Пошто знам дека 1.3 цдти се со ланче! Голем поздрав, благодарам однапред!

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 415
« Одговори #2811 на: 25 Април 2019, 17:54:42 pm »
Препорака за кола за женско почетник. Цена околу 2500-3000 евра.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #2812 на: 25 Април 2019, 18:07:29 pm »
@Kliment OH  1.9cdti е со ремен.
@AlexAl1en Nisan Micra, Mazda 2, MiTo, Fiat 500...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #2813 на: 27 Април 2019, 03:15:13 am »
@Kliment OH  1.9cdti е со ремен.
@AlexAl1en Nisan Micra, Mazda 2, MiTo, Fiat 500...
Се наоѓа MiTo за 3000? :o

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #2814 на: 27 Април 2019, 08:08:22 am »
Ах, ја само првата реченица ја  перципирав. Не сум приметил дека има критериум.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 643
« Одговори #2815 на: 29 Април 2019, 11:44:23 am »
поодамна не сум купувал половно возило... гледам некој се фалат со мала километража и сервисни книшки...
Прашањето ми е ( а ќе ја прашам и нотарката) дали може во Купопродажниот Договор да се внесат Сервисните Книшки кој ги приложува Продавачот ?? Ако не Прифаќа продавачот да бидат наведени сервисните книшки во КупоПродажен Договор, НЕ МУ ГИ НИ ПРИМАМ, ниту му ги земам како доказ за километража ( а со тоа и цената му ја оспорувам)
Не е само работата во евентуална измама, туку јас ако во краток период,  сакам да го продадам ИСТОТО возило, може новиот купувач да утврди дека се фалсификат  сервисните книшки и да ме тужи, тоа е кривично дело, па да си имам јас проблем. 
А веќе читав на српски форум, , купувачи се јавувале по МЕИЛ во Сервисите во Германија или каде и да е, да ја проверат вистинитоста на сервисната книшка.... а имаше во медиуми, законот за кривично гонење на враќање километража е донесен во ЕУ, наводно и нашите надлежни најавија дека ќе биде и тука ??

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #2816 на: 29 Април 2019, 12:39:45 pm »
Тука?
И да се донесат сите регулативи, закони, итн, ќе се најде начин за изигрување, поинакво толкување,  избегнување одговорност...
Прво што ми паѓа на памет, "не е враќана километражата, напротив, потерана е напред" ;D

Еве како е во Словенија според видеово, некаде по 1:40

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3774
« Одговори #2817 на: 29 Април 2019, 12:55:08 pm »
Многу лесно се решава проблемот со враќање на километражата. Едино што треба е креирање европски регистар каде при секоја регистрација ќе се впишува состојбата на километражата.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
« Одговори #2818 на: 29 Април 2019, 14:03:13 pm »
јас не верувам ни во нашите овластено сервиси;  а имам јас лично слушано како шефот во сервисот (на еден познат увозник), му кажува на Пријател дека пукната му е шасијата и колата треба да се продаде сега, зимно време, кога има кал и не се познава....
башка пред 3-4 недели се јавив во сервис на еден реномиран бренд, се продаваше кола од 2002, наводно од кај нив купена и сервисирана... не се јавив за сервисните книшки, туку просто, дали издаваат документ( со моја надомест) дека тоа возило е произведено со Еуро 4 ( нели најавуваше градот закон за налепници...).... почна тој да ми мати, не е тоа така, треба мерење на гасови и тристо салтанати... испаѓа дека тие тогаш, 2002, немале за нови коли  хомологација за  евро стандардот...

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
« Одговори #2819 на: 29 Април 2019, 14:24:09 pm »
Тука?
И да се донесат сите регулативи, закони, итн, ќе се најде начин за изигрување, поинакво толкување,  избегнување одговорност...
Прво што ми паѓа на памет, "не е враќана километражата, напротив, потерана е напред" ;D

Еве како е во Словенија според видеово, некаде по 1:40

а зошто само фалсификат на сообраќајна би бил кривично дело а не и фалц сервисна книшка за возилото??
Зошто би било фалц само менување на броеви на шасија а не и менување на километража ??
Кај нас неодамно МВР ги забрани камерите во кола, т.е. забрани снимање на сообраќајни ситуации, ама во УСА полиција ги користи и тие снимки...
Треба да биде казниво и неовластено, нестручно поправање на виталните ( за безбедност) делови на возилата... може не знаеш дека ти пукнал трапот, ама ако го завариш треба да одговараш кога после некој ќе изгине....
Во Германија враќале на технички и за малку оштетен панцир на  црево за кочници, иако не тече и добро кочи....