Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1031524 пати)

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 237
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #2790 на: 11 Април 2019, 09:26:16 am »
Мислење за Opel Astra H(2004-2009) 1.4 бензин 90 hp.Потрошувачка,одржување,вожња,отприлика на колку км голем мал сервис и што да пазам при купување
Моментално разгледувам возила до макс 150.000 километри со цени од околу 3000еур до 4000еур (Германија,таму живеам)

Мое лично искуство е дека 1.4 моторот е доста слаб и нема никакви меѓузабрзувања. Кога ќе вклучиш клима заборави дека треба да престигнеш некого на автопат. Градска вожња мене ми е некаде 8.2 - 8.5, комбинирана 7 а на отворено ја имам спуштено до 5.2. Немам плин од причина што годишно не возам повеќе од 5000 километри. Моментално мојата има поминато 147000, со еден поголем сервис каде што менував дихтунг на глава бидејќи пропушташе антифриз во еден од клиповите (некоја маана им е ова) со плус нова водна пумпа. Освен тоа, не сум имал некои големи технички проблеми, секогаш било пали вози.

За низ град е доста добро возило и лесно се снаоѓа низ градскиот метеж, додека за возење надвор од град не очекувај дека ќе добиеш брза кола, сепак е тоа атмосверец.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5039
  • The Spartan General
« Одговори #2791 на: 11 Април 2019, 09:54:31 am »
Мислење за Opel Astra H(2004-2009) 1.4 бензин 90 hp.Потрошувачка,одржување,вожња,отприлика на колку км голем мал сервис и што да пазам при купување
Моментално разгледувам возила до макс 150.000 километри со цени од околу 3000еур до 4000еур (Германија,таму живеам)

Кога веќе сакаш таков тип на возило, многу подобра опција е Kia Cee'd или Hyundai i30. Имаат далеку подоверлив мотор од опелот.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6150
« Одговори #2792 на: 11 Април 2019, 10:29:26 am »
@Luki Junior - што не му е доверливо на тој 1.4 мотор?

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #2793 на: 11 Април 2019, 10:32:18 am »
@Luki Junior - што не му е доверливо на тој 1.4 мотор?

Членот Иле напиша погоре која мака си ја има моторот во Астра Х. Во Астра Г е од претходната генерација (кој доаѓа од времето на Астра Ф) и е одличен.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6150
« Одговори #2794 на: 11 Април 2019, 10:36:34 am »
Дихтунгот, ајде, да се смета како непредвидлив трошок, мада не е страшно толку.

Водна пумпа спаѓа во редовен сервис.

За снагата - тоа е, нема повеќе што. Мада, кога ќе си ги прилагодиш очекувањата спрема машината, не е веќе толкав проблем забрзувањето и претекнувањето.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #2795 на: 11 Април 2019, 10:44:51 am »
....

Ако живее во Германија какошто кажа човекот, поправка на таков дефект чини околу 1000-1500 евра.
А за перформансите и како се однесува на пат сите три ќе бидат горе-доле еднакви. За некој што сака да се движи, да има релативно тивка кола со евтино осигурување и даноци, сите три се многу добар избор. На мене лично од трите, астрата ми е најубава. Но за доверливост корејците со тие два модела се баеги понапред (и самите коли ќе бидат две-три години понови).

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2350
« Одговори #2796 на: 11 Април 2019, 12:39:54 pm »
Незнам друже што да ти препорачам, еве јас зедов Мазда 3 и е тамам за 4 члено семејство. Има доволно место, не троши многу (1.6 Дизељ), љепо изгледа :D
90 или 110 кс е твојата?
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1759
« Одговори #2797 на: 11 Април 2019, 12:59:37 pm »

Мое лично искуство е дека 1.4 моторот е доста слаб и нема никакви меѓузабрзувања. Кога ќе вклучиш клима заборави дека треба да престигнеш некого на автопат. Градска вожња мене ми е некаде 8.2 - 8.5, комбинирана 7 а на отворено ја имам спуштено до 5.2. Немам плин од причина што годишно не возам повеќе од 5000 километри. Моментално мојата има поминато 147000, со еден поголем сервис каде што менував дихтунг на глава бидејќи пропушташе антифриз во еден од клиповите (некоја маана им е ова) со плус нова водна пумпа. Освен тоа, не сум имал некои големи технички проблеми, секогаш било пали вози.

За низ град е доста добро возило и лесно се снаоѓа низ градскиот метеж, додека за возење надвор од град не очекувај дека ќе добиеш брза кола, сепак е тоа атмосверец.

Колку те кошташе промената на дихтунг?

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 237
« Одговори #2798 на: 11 Април 2019, 13:32:19 pm »

Колку те кошташе промената на дихтунг?

Сменет е дихтунг на глава, на мое барање израмнета и главата (иако претходно немало никаков проблем нити била рамнета), карики (на мое барање), водна пумпа бидејќи до сега не е сменета а и веќе почна да пушта, дихтунг на картер, дихтунг на егр, уље и филтер, свеќици, нов антифриз и некои останати мали ситници. Промената беше правена пред 3 години во овластен сервис.

Се на се негде околу 600 евра ме фати ако добро се сеќавам.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6737
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2799 на: 11 Април 2019, 13:46:39 pm »
Колега ја имаше смени и ланче на неа иако беше носена само во опел. И не оди ама ич.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1759
« Одговори #2800 на: 11 Април 2019, 13:55:50 pm »
Ми нудеа и мене со ист мотор, околу 150к поминати со плин, меѓутоа освен мали сервиси ништо друго нема сервисирано, па си правам пресметка колку би коштало да се смени сето тоа, потисна, ламела, водна, дихтунгот ако е познат проблем. Со други зборови гледам дали воопшто се исплати, да не излезе уште 2-3000 евра плус за сервиси бидејќи воопшто ништо не е сменето освен редовни мали сервиси.

Едит: Ланче отприлика колку кошта, бидејќи ни тоа не е сменето

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6437
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2801 на: 11 Април 2019, 14:20:01 pm »
Има различни сетови и зависи што сакаш да се смени, дали и затегачот, и запчаниците итн... од 100€ нагоре беа цените мислам, за братучед гледав пред некое време, тој го смена дихтунгот со рамнење главата и не знам тоа што се мораше, минимумот за 200-250€.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2350
« Одговори #2802 на: 11 Април 2019, 15:44:37 pm »
По вашите пишувања излегува дека на секоја Астра со тој мотор мора да и се менува дихтунг на глава, рамнење на глава, во тој случај гледај Астра со 1,6 мотор, можеби го нема тој проблем, ако баш мора да биде Астра
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Sogno italiano

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
« Одговори #2803 на: 12 Април 2019, 17:01:15 pm »
....

Ако живее во Германија какошто кажа човекот, поправка на таков дефект чини околу 1000-1500 евра.
А за перформансите и како се однесува на пат сите три ќе бидат горе-доле еднакви. За некој што сака да се движи, да има релативно тивка кола со евтино осигурување и даноци, сите три се многу добар избор. На мене лично од трите, астрата ми е најубава. Но за доверливост корејците со тие два модела се баеги понапред (и самите коли ќе бидат две-три години понови).
Да точно така се распрашав околу осигурувањето испаѓа околу 60 евра месечно со планирани 15.000 километри и околу 110 евра за данок годишно,а по забраните за дизел во поголемите градови одлучив да земам бензинец кој сепак троши помалку од другите (бар како што гледав) ама ми мати вода ова со дихтунгот,најчесто ќе се вози до работа и назад и еднаш годишно Македонија

Фала ви на сите за одговорите :)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #2804 на: 12 Април 2019, 17:26:37 pm »
Sto ti muti glava dihtungot neznam. Ednas ako ima potreba go menjas i mirna glava a moze i da ne go smenis voopsto ako nema potreba. Opelovite benzinci se bas okej motori taka da ako ti e za od tocka A do tocka B da te prenese bez kurcenje zapinjanje da baras nekakvi ekstremnosti od kolata zimaj nemu ja misli. Jas do sega eve nekolku ima astri takvi 1.4 i 1.6 na rabota kaj mene nikoj nesum slusnal deka smenil voopsto takva rabota zborime za dihtunot arno ama kolite se kupeni od tuka i trojcata se 1vi gazdi. E sea ova uvezenovo sto e pa vrakjano lepeno prilepuvani neznam sto da ti kazam