Сите ги фалат „колите од Германија“. Според мене, нема врска тоа. Знам многу луѓе со кршови од Германија а платиле многу пари, а пак други купиле добри коли од Бугарија и Италија (јас зедов од Италија на пример). Едноставно НЕМА правило.
Прво и основно треба да се знае дека купуваш половна кола. Сигурно ќе си има маани некои.
Што се однесува за спомната Мазда од Крива Паланка, тоа не е дефект заради тоа што е вратена километража, или полирана колата.
Тоа е дефект што може да се случи на кола купена од тука од салон.
Пред некој месец на Land Cruiser купен од Тојота пред неколку години му зариба мотор (Нешто со компјутерот беше) на сред автопат Велес - Скопје. За среќа беше под гаранција па му сменаа мотор.
Мој совет би бил, кога веќе се зема половно возило, да земеш некоја средна-висока класа на возило W211/E60/A6. Зошто? Затоа што во основа тие возила се добро правени (бидејќи беа правени за клиентила која е пребирлива) и најчесто добро одржувани (Некој што има 60 000 евра, сигурно нема да штеди на сервиси), покрај тоа што имаат повеќе километри.
Кај нив е битна исто така годината (што помалку газди после првиот газда). Јас би играл максимум на 10-12 години за такво возило. Се над тоа е веќе малку ризично.
Зошто баш 12? Затоа што најчесто од повеќето произведители имааш гаранција на мобилност од 12 години. Самото тоа нешто кажува (не дека треба ептен да си го врзеш како крпче ова, само една илустрација давам).