Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1018141 пати)

Отсутен deksa

• Редовен
  • Пораки: 1032
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #2205 на: 14 Јуни 2017, 21:35:45 pm »
До толку ли не се зима кола од Бугарија   :D
Ај едно ќе те прашам :)
Си видел ли "замацана" кола во Бугарија?
Се л'шти, нема дамка, нашминкано бонбона.
Бугарија носи коли од Италија. Италијанците не се Германецот или Швајцарецот па да менуваат кола кога треба да се смени сет квачило, туку маста и ја вадат до 300к мин.
После доаѓа Бугарот и зима БМВ 3ка и Мерцедес Ц без едно крило или хауба или предница, плаќа пошто-зашто, такви зема 5-6 и му даваат гратис хаварисано Поло или Гољф, пред да ги качи на камион 20е по комад враќање километражата на сам плац и правец Дупница на нивни плац хирургија, хемиско, склапање од 2 коли една, полнење акумулатор и на оглас со мотото "гледај ја тука што ќе ја гледаш на плац, пробување нема, носење на сервис нема.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk

секоја чест за Анализата на животен век на една кола во Италија, Германија и Швајцарија

кога ќе браниш дипломска пиши....
Тоа не се вика животен век, туку стандард, нешто кое што нам патриотите не ни е познато....
Колата си живее и понатаму, ама ако му се може си купува нова, не отвара менувачи и слично.
Познавам лично луѓе што имаат плацеви еден во Швајцарија другиот во Германија па според нив знам за тоа кога и какви коли им носат жителите.
Факт е дека има и многу кршови, но има и добри примероци...
Добрата кола си кошта, дали било тоа Германија или Австрија или кај нас.
Нема ефтино, а добро :)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8872
« Одговори #2206 на: 14 Јуни 2017, 21:45:26 pm »
Аха, нам патриотите викаш.

Извини како дојде до теоријата твоја или хипотеза незнам које од тие 2 беше недокажано.

Мислиш дека италјаните немаат стандард за кола да одржуваат соодветно?

Па на форумов колите се одржуваат во поголем дел повеќе од соодветно а не па во италија. Познаваш луге кои го прават тоа што го пишуваш или па луге кои знаат луге?
Сигурно не познаваш 50 луге со плацеви па да генерализираш.

Пошто сум бил и таму и таму а во Италија имам одено премногу и уште активно одам можам да ти кажам дека си во тотална заблуда.

А и во 3те земји кои ги спомна не им се притресуваат на колите него ги возат без резерва бидејќи знаат дека ќе ги сменат за извесно време.

Е сеа ако идеата ти беше да кажеш како гастрбајтер балканец одржува кола( секоја чест на исклучоци) мооооже си малце во право

Никој не спори тоа дека добра кола си кошта. Тоа што ние сакаме најефтино е друга приказна

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #2207 на: 14 Јуни 2017, 21:53:05 pm »
Готово ме убеди!
Во заблуда сум.
Модератори бришете ова што го пишав за коливе, го повлекувам.
Кола од Бугарија е закон! nikola1234 земај друже не му ја мисли :)

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #2208 на: 14 Јуни 2017, 21:54:32 pm »
Закон за резервни делови
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6693
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2209 на: 14 Јуни 2017, 22:20:43 pm »
И во бугарија може да се најде добра кола, ама тоа не е првата што ќе излезе на оглас, ќе удриш неколку пати некст па ќе излезе, е тогаш е по цена во германија, ама е добра

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13859

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #2211 на: 21 Јуни 2017, 09:06:40 am »
Колку е глупаво да фрлаш онолкав уред како кола после 5-10 години користење кој си го платил со екстремни суми заради некои лесно поправни работи.

Како да платиш за маса во дневна 45000 евра, и после 10 години едно од штрафчињата да се разјаде, и наместо тоа штрафче да го смениш ти цела маса да ја фрлиш.

Растрошно општество по дефиниција. Како не крепи планетава незнам.

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #2212 на: 21 Јуни 2017, 09:59:15 am »
Лорду јас еднаш бев на тој плац, вака на прв поглед имаат некои очувани коли, ама не ги запалив-провозев.
Отиди види ја, саат-два ќе изгубиш, може да е добра.
Го прашав тој газдата за километража, рече не ме прашувај за тоа, незнам што да ти кажам, ама знам дека бирам коли во добра состојба.
Вака на слика убаво изгледа.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5011
  • The Spartan General
« Одговори #2213 на: 21 Јуни 2017, 10:01:53 am »
Лорду, досега ќе си увезеше кола за стариот.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #2214 на: 21 Јуни 2017, 13:35:00 pm »
Колку е глупаво да фрлаш онолкав уред како кола после 5-10 години користење кој си го платил со екстремни суми заради некои лесно поправни работи.

Како да платиш за маса во дневна 45000 евра, и после 10 години едно од штрафчињата да се разјаде, и наместо тоа штрафче да го смениш ти цела маса да ја фрлиш.

Ама ако штрафчето од масата и неговото штрафење од страна на стручно лице кошта 25.000е, ќе си речеш, „па боље нова маса да си купам отколку старава да ја поправам...“

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #2215 на: 21 Јуни 2017, 13:51:00 pm »

Ама ако штрафчето од масата и неговото штрафење од страна на стручно лице кошта 25.000е, ќе си речеш, „па боље нова маса да си купам отколку старава да ја поправам...“
Си пишал 25000 а дефектите се во рамките на 2000-5000 евра кај колите. Кој дефект е 25000 евра на кола од 45000 евра?

Ако ја утнеш хипотезата ќе го утнеш и резултатот.

Кога треба да дадам 5000 евра за старава маса тогаш подобро е да купам нова маса од 45000 евра?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13859
« Одговори #2216 на: 21 Јуни 2017, 15:21:42 pm »
Лорду, досега ќе си увезеше кола за стариот.

Неам кога да одам Германија/Бугарија :)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17454
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #2217 на: 21 Јуни 2017, 22:10:26 pm »
Кога треба да дадам 5000 евра за старава маса тогаш подобро е да купам нова маса од 45000 евра?

Математиката се менува кога ќе видиш како навистина европјаните „купуваат“ маси. Ако само ја „ренташ“ (на лизинг ти е) масата и треба да даваш 5000 евра за поправка + згора на тоа да ја ренташ за 250 евра месечно, а имаш нова маса за истите 250 евра месечно за која не треба да даваш 5000 евра за поправка, лесен е патот по кој ќе одиш.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #2218 на: 21 Јуни 2017, 22:36:06 pm »

Си пишал 25000 а дефектите се во рамките на 2000-5000 евра кај колите. Кој дефект е 25000 евра на кола од 45000 евра?

Ако ја утнеш хипотезата ќе го утнеш и резултатот.

http://www.roadandtrack.com/car-culture/buying-maintenance/a32269/this-r63-amg-owner-is-rebuilding-his-engine-to-avoid-a-57000-repair/

Шо знам дали е хипотезата утната...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #2219 на: 21 Јуни 2017, 23:02:16 pm »
И турбина за твојата кола е 4500 евра ако ја земаш од Stealership, aма ќе ја репарираш за 300 во ужице. Се снаоѓаме ние.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need