Гласање

Koi diskovi i plocki gi preporacuvate?

Ferodo
74 (27.4%)
TRW
41 (15.2%)
LPR
15 (5.6%)
Textar
19 (7%)
Woking
2 (0.7%)
Remsa
10 (3.7%)
Valeo
27 (10%)
Ate
51 (18.9%)
Mintex
2 (0.7%)
Pagid
18 (6.7%)
Tomax
6 (2.2%)
Wagner® Brake
5 (1.9%)

Вкупно гласови: 270

Автор Тема: Kvalitetni Diskovi i Plocki  (Прочитано 425121 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Kvalitetni Diskovi i Plocki
« Одговори #1305 на: 13 Јуни 2017, 20:07:46 pm »
Бакарна маст кај има во Скопје?

И добри плочки може да квичат.

Мора да се променат лимчињата кај што се движи плочката или да се иструга и подмачка со бакарна маст.
Плочката не смее  да подзакочува.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #1306 на: 13 Јуни 2017, 21:50:51 pm »
Некој да сподели искуство со Metelli плочки?

Барав Ferodo меѓутоа тешко да најдам и како евентуална замена ми ги понудија Metelli.

Јас скоро менував дискои и плочки. За изборот на бренд му оставив на мајсторот, ми кажа дека ставил Метели он имал ставено на неколку негови коли од блиски и засега нема примедби.
Сеа за сеа и јас. Кочат :) и не квичат :D

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 243
« Одговори #1307 на: 13 Јуни 2017, 22:10:25 pm »
Некој да сподели искуство со Metelli плочки?

Барав Ferodo меѓутоа тешко да најдам и како евентуална замена ми ги понудија Metelli.

Јас скоро менував дискои и плочки. За изборот на бренд му оставив на мајсторот, ми кажа дека ставил Метели он имал ставено на неколку негови коли од блиски и засега нема примедби.
Сеа за сеа и јас. Кочат :) и не квичат :D

Денеска купени (од Крис и Том) и сменети задни плочки кај Мирко во Ѓорче. Првични импресии сеуште немам, ќе причекам некој период додека налегнат добро па да видиме како ќе се однесуваат.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1308 на: 13 Јуни 2017, 22:37:58 pm »

И добри плочки може да квичат.

Мора да се променат лимчињата кај што се движи плочката или да се иструга и подмачка со бакарна маст.
Плочката не смее  да подзакочува.

Црц, ама оди на кило и е многу скапа.. т.е. не се исплати за лични потреби...

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #1309 на: 14 Јуни 2017, 12:53:04 pm »

Бакарна маст во туба имаш во Wurth (накај Драчево) и мислам дека небеше поскапо од 500ден.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #1310 на: 02 Јули 2017, 15:19:34 pm »
Откако сменив плочки на 159-ката, после кратко време почнаа да квичат кога кочам у „crawling“ мод. Живи бруки... стално така полека прикочуваш кога си меѓу многу народ, пред пешачки, покрај кафиќи.. жив срам ме изеде! :D Башка нервози, толку фалење EBC, ете ги сеа пиштат ко дајц со излижани гуртни.
Па денес, убав ден, не многу топол, си седнав на раат, растурив кочниците да видам што чкрипи толку. И уште неизвадени плочите, веќе го воочив проблемот. Самата од плочка горниот дел, фаќа на надворешната ивица од дискот што се направила од претходните плочки (овие вториве пола милиметар повисоки).

Решено со шмиргла, симнат горниот дел од плочките таман да не фаќа на запчето:

При монтажа намачкани со маст од задната страна „освежени“ шепите со црвен пластидип и нови лепенчиња Alfa Romeo ;D
Идеално решение е, кога се мењаат плочки, секогаш да се симнат ивиците на дисковите, на дребонг.
EBC-to BTW, кочат прописно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5208
« Одговори #1311 на: 02 Јули 2017, 19:44:00 pm »
Кај нас држи некој EBC?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1312 на: 02 Јули 2017, 20:06:27 pm »
Не...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #1313 на: 02 Јули 2017, 21:39:46 pm »
Не...
За жал...
Од кои имаше ти? Yellow stuff или  Ultimax ?
А гледам и Ultimax2 има? Тие истите се само понов модел или од секогаш си биле Ultimax2?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1314 на: 02 Јули 2017, 21:49:32 pm »
Не...
За жал...
Од кои имаше ти? Yellow stuff или  Ultimax ?
А гледам и Ultimax2 има? Тие истите се само понов модел или од секогаш си биле Ultimax2?
Новите, ultimax2 ги имам јас, веќе не може да земеш од старите. Yellow stuff, со новите дискови здравје.

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1728
« Одговори #1315 на: 02 Јули 2017, 21:57:58 pm »
Со каква маст ги намачка од одпозади? Со бакарна? Ако да, ја има по бензинскиве?

Кај мене сменив дискови комплет itn, заедно со плочки предни sct а задни tomex. Кога кочам ми се чини дека предните прават неподносливо квичење, а во возење закачува некоја плочка позади како шпидитер да возам само подчкрипнува упм. Нема ставено маст „мајсторот“ што ми ги смени, па ќе мора сам да го средам тој проблем оти на нерви ми оди и срам ми е да ја возам така, сите погледи се вперени во мене кога возам полека во населено место.  ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1316 на: 02 Јули 2017, 22:10:32 pm »
Не, минатиот пат кога ми стигнаа EBC-то со нив имаше маст во кесички, бела не беше бакарна. Јас овој пат употребив веројатно иста таква, tutela zeta 2 (се користи и за подмачкување делови од подвозје, си знаеме ние алфистите). Инаку, дома имам и бакарна, само оваа некако поотпорна ми е на температури и прљавштини... Бакарна имаше едно време во Бриколаж, кај автокозметиката, не знам дали сега уште има..

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #1317 на: 03 Јули 2017, 00:33:47 am »
kombinacija na diskovi (proizvoditeli) i plocki(proizvoditeli) koi mozzete da gi kombinirate.
Bremsscheiben=Diskovi  Bremsbelag=plocki
Ferodo se mnogu teski za kombiniranje. Pagid isto taka.
spored ova kako najednostavni diskovi za kombiniranje izleguvaat Diskovi:Tarox F2000, tarox zero i dba4000/5000
Plocki: Ate seriski, Ate ceramics, Brembo seriski , ebc blackstuff, ferodo thermo quite, ferodo ds performance, tarox strada 112/130 i seriskite na zimmermann.
Ovaa tabela e od germanska specijaliziran shop samo za kocnici:
https://www.at-rs.de/english.html

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1318 на: 05 Јули 2017, 23:08:11 pm »
Откако сменив плочки на 159-ката, после кратко време почнаа да квичат кога кочам у „crawling“ мод. Живи бруки... стално така полека прикочуваш кога си меѓу многу народ, пред пешачки, покрај кафиќи.. жив срам ме изеде! :D Башка нервози, толку фалење EBC, ете ги сеа пиштат ко дајц со излижани гуртни.
Па денес, убав ден, не многу топол, си седнав на раат, растурив кочниците да видам што чкрипи толку. И уште неизвадени плочите, веќе го воочив проблемот. Самата од плочка горниот дел, фаќа на надворешната ивица од дискот што се направила од претходните плочки (овие вториве пола милиметар повисоки).

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Решено со шмиргла, симнат горниот дел од плочките таман да не фаќа на запчето:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

При монтажа намачкани со маст од задната страна „освежени“ шепите со црвен пластидип и нови лепенчиња Alfa Romeo ;D
Идеално решение е, кога се мењаат плочки, секогаш да се симнат ивиците на дисковите, на дребонг.
EBC-to BTW, кочат прописно.

Во домашни услови ивиците на дисковите да се симнат со брусилка претпоставувам не би било проблем?
Бакарна маст е убаво да се стави кај што лизга плочката, ако има р^ѓа да се иструга.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1319 на: 05 Јули 2017, 23:31:53 pm »
Искрено, мислам дека не би било проблем и со брусилка да се симнат, ама мислам дека ризикуваш непрецизни потези со тешката машинерија, па и несакани оштетувања на самата површина од дискот. Инаку, ако си вешт и преизен, не би имало проблем, ваљда...