Гласање

Koi diskovi i plocki gi preporacuvate?

Ferodo
71 (27.3%)
TRW
37 (14.2%)
LPR
15 (5.8%)
Textar
19 (7.3%)
Woking
2 (0.8%)
Remsa
10 (3.8%)
Valeo
27 (10.4%)
Ate
48 (18.5%)
Mintex
2 (0.8%)
Pagid
18 (6.9%)
Tomax
6 (2.3%)
Wagner® Brake
5 (1.9%)

Вкупно гласови: 260

Автор Тема: Kvalitetni Diskovi i Plocki  (Прочитано 379669 пати)

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2648
Одг: Kvalitetni Diskovi i Plocki
« Одговори #1635 на: 21 Мај 2020, 19:56:49 pm »
Топран е се освен топ. Од нив треба само ран(run).
Не реков дека се топ, ок беа кога ги ставив нови, после година време, се покажаа што ѓубре се. Не сум до толку незадоволен, пошто има многу фактори тука, плочките не се нови, гумите и они не се нови, и на крај цената на топранот.. тоа е, за тие пари толку. :)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1636 на: 21 Мај 2020, 21:12:38 pm »
Сега на топлото се покажаа топранот, се утепаа од квичење и тоа без да кочам, на предно лево тркало, мајсторо вика, не се добро легнати на дискот. Незнам дали е до плочките, кога ги ставив беа Ок. Сега, после околу година ипол, не баш..

Рамнеше дискови пред да ставиш плочки.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1637 на: 21 Мај 2020, 21:20:12 pm »
Земав Ате плочки, дискови мерев не се за промена, али два пати мери еднаш на сестраи, на брзинка беше додека гуми ми менуваа така да уште еднаш мерка.

Дали има стандардизација на дискови пр. 15ки големина да имаат фиксно таа дебелина?

Планирам рабовите на дискот внатрешни и надворешни да ги симнам со брусалка да си легнат плочките убаво. Претходно не направив па може затоа стругаа.
Има линии (бразди) измеѓу ама не ги чепкам.

Избегнувам да ги израмнат машински да не отиде премногу дискот.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #1638 на: 21 Мај 2020, 21:46:33 pm »
Земав Ате плочки, дискови мерев не се за промена, али два пати мери еднаш на сестраи, на брзинка беше додека гуми ми менуваа така да уште еднаш мерка.

Дали има стандардизација на дискови пр. 15ки големина да имаат фиксно таа дебелина?

Планирам рабовите на дискот внатрешни и надворешни да ги симнам со брусалка да си легнат плочките убаво. Претходно не направив па може затоа стругаа.

Друже, сериозен си?

Со брусилица дисковите? Сериозно? Најсериозно?

Пола милиметар отстапка да имаш некаде, ќе ти тресат дисковите. Не си играј играчки.

Ако веќе треба нешто да стругнеш, стругни ги рабовите на плочките (како што прават сите мајстори кога ставаат нови плочки на изеденки дискови) и терај даље. Не си играј играчки.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #1639 на: 22 Мај 2020, 00:36:28 am »

Види го ова видео:
https://youtu.be/OaeytCCmHEA

Брусалка ќе симне ивицата, ама ќе чачне и кај што не треба, не си играј (мада сум видел и луѓе што ја симнуваат успешно надворешната со брусалка).
Машински ќе симнат онолку колку што е минимум потребно. Во стоти се мери, или во 10тина од милиметар рамнењето на машина. Верувај, машинска обработка ти е најдобрата работа ако се за рамнење.

Јас ги стругнав рабовите на плочките, кои допираа на липчето горе и при глајдање и благо допирање на кочниците правеа звук.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #1640 на: 22 Мај 2020, 08:06:03 am »
Ова за таа ли Киа-та во топ состојба се работи??
Да симнел рабовите со брусалка, дали имаш две чисти?

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #1641 на: 22 Мај 2020, 08:23:37 am »
Какви мисли ќе се свртат во главата на просечниот с.Македонец за да избегне 3-4000 денари, а земал речиси премиум плочки (Ате). Рамнење дискови со брусалица на форум за љубители на автомобили.

Инаку што кола возиш што имаш 15ки дискови? RS6 претпоставувам, или нешто слично.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #1642 на: 22 Мај 2020, 08:30:17 am »

Види го ова видео:
https://youtu.be/OaeytCCmHEA

Брусалка ќе симне ивицата, ама ќе чачне и кај што не треба, не си играј (мада сум видел и луѓе што ја симнуваат успешно надворешната со брусалка).
Машински ќе симнат онолку колку што е минимум потребно. Во стоти се мери, или во 10тина од милиметар рамнењето на машина. Верувај, машинска обработка ти е најдобрата работа ако се за рамнење.

Јас ги стругнав рабовите на плочките, кои допираа на липчето горе и при глајдање и благо допирање на кочниците правеа звук.
Ќе го репостирам постов со ембедед видео за да не го прескокне некој:

Инаку многу полесно и подобро е за рачна работа самите пакни да се искосат на рабовите. Ем нема да чкрипат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #1643 на: 22 Мај 2020, 08:41:49 am »
Јас ги имам симнувано горната и долната ивица малце со груба шмиргла, овие:

тие знаат да допираат на кантот направен од трошење на дискот. Кај мене беше успешно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #1644 на: 22 Мај 2020, 08:52:28 am »
Фрли брусилицата на страна...

Може и со овие:

Пополека, нежно, тап тап куц куц, ќе се подрамни убаво.

Пу-пу скраја да е машинско рамнење. Фуј тоа, какано. 5Г и корона ставаат у него.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен marjan_984

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 78
« Одговори #1645 на: 22 Мај 2020, 08:57:26 am »

Викаш 5G зрачи дребонгот?

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #1646 на: 22 Мај 2020, 09:04:47 am »
Фрли брусилицата на страна...

Може и со овие:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Пополека, нежно, тап тап куц куц, ќе се подрамни убаво.

И да знаеш дека ми помина ваква погана мисла ;D ;D ;D

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6436
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1647 на: 22 Мај 2020, 09:28:05 am »
Со брусалица ќе можи да ја помини надворешната страна, за внатрешната нема место за работа. А оборувањето на ивици на плочки ќе трае онолку колку што ќе биди дебело оборувањето, сепак подобра опција.

За твојот диск што ти треба најверојатно сите производител имаат иста дебелина и степен на трошење. Види онлајн каталог на ате, брембо итн.. пишува.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1648 на: 22 Мај 2020, 18:41:30 pm »
Ова за таа ли Киа-та во топ состојба се работи??
Да симнел рабовите со брусалка, дали имаш две чисти?

Сними си го мозокот имаш некој проблем, не ти фаќа тоа црпката.
После размисли што пишуваш.
« Последно менување: 22 Мај 2020, 18:52:18 pm Drive-r »

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1649 на: 22 Мај 2020, 18:51:44 pm »
Јас ги имам симнувано горната и долната ивица малце со груба шмиргла, овие:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

тие знаат да допираат на кантот направен од трошење на дискот. Кај мене беше успешно.

Може и така за полесно, али поубаво и подобро е ивиците на дискот. Поубаво ќе легнат плочките.

Значи во план е да се израмнат ИВИЦИТЕ на дискот внатрешниот и надворешниот кои се со дебелина 1 или 2мм.

Нормално дека нема да се бруси делот кај што лежи прочката.