Нема врска со Скопјани,Битолчани,Гостиварчани или било кои други,туку едно е да возиш низ 30 сантими снег,а друго е на 5 сантими снег...Безразлика дали правиш 5 или 15км 
Низ 30cm наврнат снег неможеш да возиш освен ако не е натапкан. А ако е натапкан сеедно е дали е 5 или 5000cm. И не се секирај, во Скопје има над 30cm снег.
Што се однесува до дистанцата, има огромна разлика во тоа дали правиш 5 или 15km. Разликата е 10Km или 3 пати. Од мое лично искуство, на претходната локација каде живеев работев на 400-500 метри од дома. Сега од работа сум оддалечен на 2-2.5 km. Разликата е огромна. Неспоредливо. Претходно можев да одам пеш, а сега морам да одам со кола.
Од секогаш сум фаќал сеир или сум изразлувал сочувство на колегите кои патуваат по 10+ km за да стигнат на работа. Кутрите мораат да станат пола саат порано за да стигнат на време, а дома се враќаа пола саат подоцна. За разлика од нив мене од кревет до канцеларија и од канцеларија до софра ми беше помалку од 5 минути пеш. Слично како и на повеќето кои живеат во мали места.
Има голема врска дали има 50-60 см, или 5см.
Овде во Скопје, вие се движите по поголемите улици кои се исчистени скоро како суви. Во Битола такви улици се поретки, не дека се во бројка помали, него шемата на градот е таква да мора да поминиш низ некој тесни улички. Сте било во Охрид, знаете сите. Е сега, во тие улици не е воопшто исчистено има бразди само за тркалата и снег од околу по 60-70см. Ако ти дојди кола од карши, се молиш само да има кај да се врати тој.
Површината која го зафаќа Скопје, толкава голема, што снегот не го осеќаш толку. Не сакам никој да навредам, ама само кажувам како ги гледам работите. Во Битола кога е -25 почнуваат малку по малку да се жалат, а овде во Скопје, падна троа Снег, паника жива се сите. 10000 собраќајки, комшииве гледам сите се расправаат, кој да чистел, што да чистел, по форумов читам сите се жалат дека чистеле снег итн...