Автор Тема: Што читате во моментов?  (Прочитано 19768 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30501
    • CARclub.mk
Одг: Што читате во моментов?
« Одговори #60 на: 04 Јуни 2013, 23:20:35 pm »

Тукушто ја завршив - од секогаш сум ги сакал приказните на Стивен Кинг, и ни овој пат не беше различно. Приказната е прилично интересна - човек наоѓа дупка во времето и се враќа назад неколку години пред атентатот на ЏФК, па се обидува да го спречи. Вери кул.

Следно на распоред - Not a Penny More, Not a Penny Less (на некого ќе му текне на серијата од пред 20 и кусур години), евентуално Inferno, новата од Ден Браун. И имам желба, односно потреба повторно да ја прочитам God's Debris од Scott Adams (повеќето ќе го знаат како креаторот на Дилберт).

Edit: За тие што не ја прочитале God's Debris, а сакаат да прочитаат нешто различно, но неверојатно моќно, еве линкче - книгата е бесплатно и слободно достапна на интернет. Клик.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3542
« Одговори #61 на: 01 Февруари 2024, 10:45:50 am »
„Медитации“ од Марко Аврелиј
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2475
« Одговори #62 на: 01 Февруари 2024, 11:49:31 am »
Ако сакаш “Теорија на правда” од Џон Ролс да ти ја позајмам.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #63 на: 01 Февруари 2024, 13:44:36 pm »
Ако сакаш “Теорија на правда” од Џон Ролс да ти ја позајмам.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Mоже
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #64 на: 20 Ноември 2024, 16:47:17 pm »
Почнав да ја читам од Харуки Маруками Прво лице еднина                                                      Мудро да се помириме со времето и да создадеме колку што можеме повеќе скапоцени спомени – тоа е најважно од сѐ.

Прво лице еднина е збирка од осум (не)обични раскази кои во прво лице еднина ги раскажува класичниот Муракамиев раскажувач – осаменик. Некои се носталгично навраќање на младоста која одамна си заминала, а други зборуваат за зрелата доба и животните предизвици што таа ги наметнува. Повремено како втор раскажувачки глас се појавува наратор за кој читателот не е сигурен дали е самиот автор или е некој сосем друг, кој каков негов двојник живее во паралелна реалност и го гледа од другата страна на огледалото. Сепак, Мураками остава читателите сами да одлучат дали приказните се негови мемоари или фикција. Луцидни и филозофски, проткаени со хумор и самоиронија, фантастични дури и кога раскажуваат сосем обичен настан, овие осум нови приказни ги преиспитуваат границите меѓу умот и надворешниот свет.

„Овие неверојатни приказни се сведоштво за талентот и бескрајната креативност на Мураками.“

„Лепилото што ги спојува сите Муракамиеви реалности, во овие раскази и во сето негово творештво, е љубовта кон некоја работа (жена, песна, бејзбол тим, момент од минатото) која истовремено е животворна и меланхолична. Мајсторски (напишани) кратки раскази.“

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5226
  • The Spartan General
« Одговори #65 на: 20 Ноември 2024, 16:52:29 pm »
Jimny, siguren li si deka znaes da citas?
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #66 на: 20 Ноември 2024, 17:04:16 pm »
И тоа на : југословенски,македонски(мајчин),англиски,руски + балтичкиот дијалектите,шпански,и германски. Ko zeli nadje nacin ko ne Izgovor. Ljubi брат🫂

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #67 на: 20 Ноември 2024, 17:35:07 pm »
И тоа на : југословенски,македонски(мајчин),англиски,руски + балтичкиот дијалектите,шпански,и германски. Ko zeli nadje nacin ko ne Izgovor. Ljubi брат🫂

Po nacinot na koj pisuvas, dlaboko se somnevam vo taa tvoja vestina koja ti ja narekuvas citanje.

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #68 на: 20 Ноември 2024, 17:53:16 pm »

Po nacinot na koj pisuvas, dlaboko se somnevam vo taa tvoja vestina koja ti ja narekuvas citanje.
Е лаки лаки пас који лаје не уједа дошло је време што више си мудрији више ти се чути.Литературата книжевноста само е доказ дека сите наши животи се веќе прераскажани,каде трагаш таму и ке се најдеш во некое дело дали поезија,роман,бестселер етц… .Топол поздрав 🍻

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #69 на: 20 Ноември 2024, 18:01:42 pm »

Е лаки лаки пас који лаје не уједа дошло је време што више си мудрији више ти се чути.Литературата книжевноста само е доказ дека сите наши животи се веќе прераскажани,каде трагаш таму и ке се најдеш во некое дело дали поезија,роман,бестселер етц… .Топол поздрав 🍻

Prodolzuvas da mi go potvrduvas tvrdenjeto i somnezot deka vestinata citanje ne ti e edna od posilnite strani.

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #70 на: 20 Ноември 2024, 18:08:06 pm »

Prodolzuvas da mi go potvrduvas tvrdenjeto i somnezot deka vestinata citanje ne ti e edna od posilnite strani.
Сит гладен не верува . https://youtu.be/8xEgcxAe_CI?si=Alg3Xz0UDbVvZyh7
« Последно менување: 20 Ноември 2024, 18:13:56 pm Jimny »

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10609
« Одговори #71 на: 21 Ноември 2024, 08:48:08 am »
сега му ги тргна сите сомнежи  ::)

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #72 на: 21 Ноември 2024, 09:18:34 am »
😂, бичиклета спремај ми тоа 2 поглавје од Аурелис нема за жива глава никаде по книжари да се продава

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10609
« Одговори #73 на: 21 Ноември 2024, 09:22:42 am »
1 kniga e meditacii..
ja sakash ?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20881
« Одговори #74 на: 21 Ноември 2024, 09:44:16 am »
Пред некое време ја прочитав:

Deus Ex: Icarus Effect

Сеа скоро ги прочитав:

Deus Ex: Black Light

Deus Ex: Children's Crusade

&

Deus Ex: The Dawning Darkness

Останати ми се:

Deus Ex: Fallen Angel

&

Deus Ex: Hard Line

Пред некое време си ја изиграв оригиналната Deus Ex (2000), па пак ме фати чивијата, и ги фатив поновиве работи. После останативе книги, пак ќе си ја изиграм DX: Mankind Divided.

Штета што поради срањата што се десија со издавачките куќи и студијата, веројатно нема да има последен дел од „новите“ Deus Ex, каде што би се комплетирала приказната за Adam Jensen  :'(
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.