Автор Тема: Што читате во моментов?  (Прочитано 11006 пати)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29630
    • CARclub.mk
Одг: Што читате во моментов?
« Одговори #60 на: 04 Јуни 2013, 23:20:35 pm »

Тукушто ја завршив - од секогаш сум ги сакал приказните на Стивен Кинг, и ни овој пат не беше различно. Приказната е прилично интересна - човек наоѓа дупка во времето и се враќа назад неколку години пред атентатот на ЏФК, па се обидува да го спречи. Вери кул.

Следно на распоред - Not a Penny More, Not a Penny Less (на некого ќе му текне на серијата од пред 20 и кусур години), евентуално Inferno, новата од Ден Браун. И имам желба, односно потреба повторно да ја прочитам God's Debris од Scott Adams (повеќето ќе го знаат како креаторот на Дилберт).

Edit: За тие што не ја прочитале God's Debris, а сакаат да прочитаат нешто различно, но неверојатно моќно, еве линкче - книгата е бесплатно и слободно достапна на интернет. Клик.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 1959
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #61 на: 01 Февруари 2024, 10:45:50 am »
„Медитации“ од Марко Аврелиј

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1667
« Одговори #62 на: 01 Февруари 2024, 11:49:31 am »
Ако сакаш “Теорија на правда” од Џон Ролс да ти ја позајмам.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #63 на: 01 Февруари 2024, 13:44:36 pm »
Ако сакаш “Теорија на правда” од Џон Ролс да ти ја позајмам.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Mоже

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #64 на: 20 Ноември 2024, 16:47:17 pm »
Почнав да ја читам од Харуки Маруками Прво лице еднина                                                      Мудро да се помириме со времето и да создадеме колку што можеме повеќе скапоцени спомени – тоа е најважно од сѐ.

Прво лице еднина е збирка од осум (не)обични раскази кои во прво лице еднина ги раскажува класичниот Муракамиев раскажувач – осаменик. Некои се носталгично навраќање на младоста која одамна си заминала, а други зборуваат за зрелата доба и животните предизвици што таа ги наметнува. Повремено како втор раскажувачки глас се појавува наратор за кој читателот не е сигурен дали е самиот автор или е некој сосем друг, кој каков негов двојник живее во паралелна реалност и го гледа од другата страна на огледалото. Сепак, Мураками остава читателите сами да одлучат дали приказните се негови мемоари или фикција. Луцидни и филозофски, проткаени со хумор и самоиронија, фантастични дури и кога раскажуваат сосем обичен настан, овие осум нови приказни ги преиспитуваат границите меѓу умот и надворешниот свет.

„Овие неверојатни приказни се сведоштво за талентот и бескрајната креативност на Мураками.“

„Лепилото што ги спојува сите Муракамиеви реалности, во овие раскази и во сето негово творештво, е љубовта кон некоја работа (жена, песна, бејзбол тим, момент од минатото) која истовремено е животворна и меланхолична. Мајсторски (напишани) кратки раскази.“

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5017
  • The Spartan General
« Одговори #65 на: 20 Ноември 2024, 16:52:29 pm »
Jimny, siguren li si deka znaes da citas?
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #66 на: 20 Ноември 2024, 17:04:16 pm »
И тоа на : југословенски,македонски(мајчин),англиски,руски + балтичкиот дијалектите,шпански,и германски. Ko zeli nadje nacin ko ne Izgovor. Ljubi брат🫂

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #67 на: 20 Ноември 2024, 17:35:07 pm »
И тоа на : југословенски,македонски(мајчин),англиски,руски + балтичкиот дијалектите,шпански,и германски. Ko zeli nadje nacin ko ne Izgovor. Ljubi брат🫂

Po nacinot na koj pisuvas, dlaboko se somnevam vo taa tvoja vestina koja ti ja narekuvas citanje.

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #68 на: 20 Ноември 2024, 17:53:16 pm »

Po nacinot na koj pisuvas, dlaboko se somnevam vo taa tvoja vestina koja ti ja narekuvas citanje.
Е лаки лаки пас који лаје не уједа дошло је време што више си мудрији више ти се чути.Литературата книжевноста само е доказ дека сите наши животи се веќе прераскажани,каде трагаш таму и ке се најдеш во некое дело дали поезија,роман,бестселер етц… .Топол поздрав 🍻

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #69 на: 20 Ноември 2024, 18:01:42 pm »

Е лаки лаки пас који лаје не уједа дошло је време што више си мудрији више ти се чути.Литературата книжевноста само е доказ дека сите наши животи се веќе прераскажани,каде трагаш таму и ке се најдеш во некое дело дали поезија,роман,бестселер етц… .Топол поздрав 🍻

Prodolzuvas da mi go potvrduvas tvrdenjeto i somnezot deka vestinata citanje ne ti e edna od posilnite strani.

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #70 на: 20 Ноември 2024, 18:08:06 pm »

Prodolzuvas da mi go potvrduvas tvrdenjeto i somnezot deka vestinata citanje ne ti e edna od posilnite strani.
Сит гладен не верува . https://youtu.be/8xEgcxAe_CI?si=Alg3Xz0UDbVvZyh7
« Последно менување: 20 Ноември 2024, 18:13:56 pm Jimny »

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10425
« Одговори #71 на: денес во 08:48:08 »
сега му ги тргна сите сомнежи  ::)

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #72 на: денес во 09:18:34 »
😂, бичиклета спремај ми тоа 2 поглавје од Аурелис нема за жива глава никаде по книжари да се продава

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10425
« Одговори #73 на: денес во 09:22:42 »
1 kniga e meditacii..
ja sakash ?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20648
« Одговори #74 на: денес во 09:44:16 »
Пред некое време ја прочитав:

Deus Ex: Icarus Effect

Сеа скоро ги прочитав:

Deus Ex: Black Light

Deus Ex: Children's Crusade

&

Deus Ex: The Dawning Darkness

Останати ми се:

Deus Ex: Fallen Angel

&

Deus Ex: Hard Line

Пред некое време си ја изиграв оригиналната Deus Ex (2000), па пак ме фати чивијата, и ги фатив поновиве работи. После останативе книги, пак ќе си ја изиграм DX: Mankind Divided.

Штета што поради срањата што се десија со издавачките куќи и студијата, веројатно нема да има последен дел од „новите“ Deus Ex, каде што би се комплетирала приказната за Adam Jensen  :'(
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.