Автор Тема: Automatic vs Manual transmission  (Прочитано 60876 пати)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
Одг: Automatic vs Manual transmission
« Одговори #120 на: 07 Август 2013, 17:04:06 pm »
Zdravo,

I jas bi kazal deka avtomatikot ( site izvedbi ) e sepak podobar od manuelniot. Sum vozel klasicen avtomatik, DSG na VW, tiptronic na Audi... za pogolemo uzivanje, sepak bi odbral avtomatik a ako si sportski raspolozen mozes i racno da si menjas, ili pa klasicnite da si uklucuvas/isklucuvas overdrive-ot.

Znaci koga bi biral, sepak bi izbral avtomatik...

Pozz

Си ги возел америчките cheap ass автоматици? ТИе што се вградуваат во сите најевтини модели на кола?

Ne sme vo Amerika vo evropa sme..u stvari ne sme...samo teritorijalno ! Kaj nas ne se vozat po ulicite americki vozila! Eden kup automatici sum vozel, dizeli, benzinci, sportski, suv i ostanati.... i monetalno poseduvam eden sporet automatik, 100 pati podobro se odnesuva vo vozenje odkolku manuelniot menuvac.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43931
  • Il Moderatore
« Одговори #121 на: 07 Август 2013, 17:06:14 pm »
Мануелниот никако не се однесва во возење. Мануелниот ти го однесуеш :D :D :

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #122 на: 07 Август 2013, 17:09:26 pm »
Ke me zacudese da ne se javese ! dan sakash da ti nacrtam so mislev da kazam, se podrazbira neli...ili ne?  :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #123 на: 06 Јануари 2015, 22:46:58 pm »
Аутоматици има многу и различни. Мануелците се тие, едни па исти.
Јас не би аутоматик на старо, иако сум возел и многу ми се допаднало. Кај нас нема саглам мајстори за аутоматици.

мммм... НЕ!

не се сложувам со тебе. има во скопје мајстори за автоматици. има и низ македонија. само не си имал потреба па затоа не ни знаеш...

инаку автоматик ти е ептен легачка работа... лева нога и десна рака ти се на одмарање цело време... всушност целиот си порелаксиран кога возиш...

во времето кога се возеа само пезетки, тристачи, лади и по екоја застава, општо мислење меѓу народот беше дека автоматик е само за жена... сега више не е така... фала богу, му текна на народов зашто сите по современи земји имаат автоматици... кога некој веке ја спомна америка погоре... да ви посочам едно правило кај нив.. закон: 3 години возачко искуство мораш да имаш, па после можеш да возиш мануелец... хахаха...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #124 на: 07 Јануари 2015, 00:47:42 am »
Mislata mi bese kako sto i pisav, za eden kup koli sto se uvezeni, pogotovo mercedesi po 10-15 god. i nivni automatici. Kolku e toa preporaclivo koga imaat  xxx kilometri. I nivno servisiranje. Za novite koli nema potreba od muabet.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #125 на: 07 Јануари 2015, 01:52:52 am »
ок ок.. те сватив... само моето мислење е дека автоматикот е доста п оиздржлив од обичен менувач, од проста причина што не е силуван нити пак можеш да го силуваш онака како што можеш мануелец.. ме конташ? инаку мењач како мењач, ако колата има пројдено миљон километри па е ресетирана на 170.000 како и повеќето возила, тука више апсолутно е многу мала разликата (за шансите збориме) за расипување помеѓу аутоматик и мануелец...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #126 на: 07 Јануари 2015, 09:22:38 am »
кога некој веке ја спомна америка погоре... да ви посочам едно правило кај нив.. закон: 3 години возачко искуство мораш да имаш, па после можеш да возиш мануелец... хахаха...

Чудно, никој не ми спомна нешто такво кога живеев и работев таму. Ниту пак можам да најдам такви правила и закони на интернет. Можеби зависи од држава до држава внатре во САД.
Имаше едно службено камионче со стик, само јас, еден португалец, и шефот го возевме. Сите други бегаа од него како ѓавол од темјан.  ;D ;D

Инаку, ептен господска работа е автоматикот. Ама го нема тој ќеф на рачен менувач.  :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #127 на: 08 Јануари 2015, 03:30:35 am »
јас живеев во мичиген. таму беше тоа правило т.е. закон. :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #128 на: 08 Јануари 2015, 08:37:15 am »
Можно е. А можеби е било и непишано правило. Според правилникот за Road Skills Test нема ограничување за автоматски или рачен менувач. http://www.michigan.gov/documents/ROAD_SKILLS_TEST_STUDY_GUIDE_05-02_21935_7.pdf

Може само да паднеш на испитот ако не знаеш да менуваш брзини.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2734
  • Шалабајзер
« Одговори #129 на: 09 Јануари 2015, 05:01:13 am »
Mislata mi bese kako sto i pisav, za eden kup koli sto se uvezeni, pogotovo mercedesi po 10-15 god. i nivni automatici. Kolku e toa preporaclivo koga imaat  xxx kilometri. I nivno servisiranje. Za novite koli nema potreba od muabet.

не е до толку страшно, мерцедесот на татко ми, е класа w210 pre-facelift, е аутоматик, до сега има 230.000+(најреални), еднаш е однесен на сервис мењачот пошто јас го заебав, не стиснав кочница а го ставив во драјв и му рикнав некоја кутија и модулатор некој, замената чинеше 50 евра кај влатко и горан во ге-ге, од тогаш до ден денес(еве година и нешто да чукнам у дрво) се нема десено ништо...

аутоматикот си бара повеќе внимание, не е класично запали кола на -5 и тргни одма, мораш да го почекаш да сврти уљето во него, уље внатре обавезно редовно мењавање(следен сервис и тоа треба да се мењава кај него :/), не трпи некое поголемо оптоварување во драјв(мислам на класично вртење у круг и такви ствари), зимно време треба да си ептен претпазлив(ко што не бев јас пред некој ден и пољубив едно аутце на паркинг па се спогодивме со газдата)...

македончето не е научено уште на аутоматик, аутоматикот е светска работа, ние ги праиме америте глупи, али коа седнав прв пат да го возам си реков : не биле америте глупи, ние сме

муабетот дека троши многу повеќе ми се рекла казала, во зимо стига до литро и нешто, летно време едвај литро повеќе дали цуца

тоа е тоа, искрено задоволен од аутоматик, и не би се навратил на моја кола пак на мануел, тоа дефинитивно :)
No turbo, no fun :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #130 на: 09 Јануари 2015, 08:49:24 am »
Аутоматик, за низ град „тргни-застани“ вожња е стварно измислен. За се’ друго (освен оф-роуд, а особено за спортско возење), преферирам мануелен менувач.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5778
« Одговори #131 на: 09 Јануари 2015, 09:12:41 am »
Nesum vozel do sega nikogas automatik pa cisto nekoj da mi objasni???
Dali automatikot mozes da go vozis vo niski obrtai kako manuelecot ili sam kje ti ja simne brzinata vo pomala naprimer da sakas niz grad da vozis 50-60 vo 4ta so manuel dali automatikot kje go prifati toa ili kje te brebaci vo 3ta samiot ???
Na primer nekoj gledam niz grad so 60km vekje stavaat vo 5ta i kruzaat po ilindenska ili partizanska toa so automatik ne e izvodlivo taka ???

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #132 на: 09 Јануари 2015, 09:14:13 am »
Аутоматикот ќе стигне и до 8ма брзина ако не му даваш гас, при 50-60кмч. Не е глуп. Ако дадеш гас ќе врати 5 брзини и ќе полеташ. Сето тоа без замарањето со куплунзи и палки за промена.

П.С. Обично има спортски режими каде стискаш S и на дава да падне под 4000rpm колата, како во 911 што го возевме.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #133 на: 09 Јануари 2015, 09:20:54 am »
Зависи од самиот автоматик и колку му е интелигентен компјутерот. Поновите најчесто секогаш возат во највисокиот возможен степен на пренос. Плус си имаат и рачен режим, па можеш да си менуваш сам во која брзина ти е ќеф да возиш.

Постарите се замислуваат и менуваат ако брзината на движење е измеѓу.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #134 на: 09 Јануари 2015, 12:06:56 pm »
јас го заебав, не стиснав кочница а го ставив во драјв и му рикнав некоја кутија и модулатор некој,

WTF?  јас возам аутоматик 4-5 години, скоро никогаш кочница на држам при ставање во драјв... некоја друга заебанција била, па се погодила баш тогаш кога ти си возел при тој момент... не гледам зашто би држел кочница за да тргнеш.. по логика на работите, ако не држиш кочница, при уфрлување во драјв, помалку се оптеретува менувачот, наспроти држењето кочница...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk