Автор Тема: Во случај на судир, сообраќајка...  (Прочитано 19198 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
Одг: Во случај на судир, сообраќајка...
« Одговори #30 на: 08 Јануари 2012, 17:11:15 pm »
Ако е неосигурено едното возило не може со европски ;)

Исто е и ако некој нема возачка, е под дејство на алкохол, дрога и слично, побегнал од местото, има странски таблици...
Така е, иако јас не ни знаев дека не е осигуран, сепак очигледно беше дека е голема штета, јас повикав полиција и не платив ништо. Штетата ми ја покри мојата осигурителна компанија, а нив националното биро за осигурување. А сопственикот на неосигуреното возило, судски ќе биде гонет за да ја плати штетата према националното биро за осигурување. За прекршокот што го направил, ќе си биде гонет од сообраќајна полиција, а таму ќе му влезе и полицискот увид.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #31 на: 08 Јануари 2012, 17:12:38 pm »
Така е :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Petar_TDI

• Почетник
  • *
  • Пораки: 35
« Одговори #32 на: 02 Јули 2014, 12:57:39 pm »
Пред некој ден ме удри една “фаца“ во државава.. и сега не е некоја голема штета ама штета е, направивме записник ми потпиша одам во неговата осигурителна компанија (Еуро...к) знаат кој е човекот да осигуран кај нив се како што треба ама викаат дека морало двајцата возачи со возилата да бидат таму.
Му се јавувам на чоеков му викам вака и вака и он ми вика не ми го губи времето ти дадов, ти питпишав се што требаше нема што повеќе... И сега кои се моите опции? Штетата е мала за да се зафркавам со полиции а од друга страна па зошто сам да ја плаќам... Фактички правењево европски записник ми нема смисла...

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #33 на: 02 Јули 2014, 13:59:54 pm »
Пред некој ден ме удри една “фаца“ во државава.. и сега не е некоја голема штета ама штета е, направивме записник ми потпиша одам во неговата осигурителна компанија (Еуро...к) знаат кој е човекот да осигуран кај нив се како што треба ама викаат дека морало двајцата возачи со возилата да бидат таму.
Му се јавувам на чоеков му викам вака и вака и он ми вика не ми го губи времето ти дадов, ти питпишав се што требаше нема што повеќе... И сега кои се моите опции? Штетата е мала за да се зафркавам со полиции а од друга страна па зошто сам да ја плаќам... Фактички правењево европски записник ми нема смисла...

Јас  би го тужел баш поради арогантното однесување. И сподели која е фацата да знаеме што "фаци" имаме...

Инаку која е процедурата да сепак се викне полиција  во случај на незгода? (претоставувам така не мора "фаците" да се молат) Кој би го платил доаѓањето на полицијата? Кривиот, или тој што ја вика?

Тукушто прочитав во претходните постови. Игнорирајте го прашањево..И извинете за дупло прашање, а веќе било разјаснето.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1549
« Одговори #34 на: 02 Јули 2014, 15:20:10 pm »
Tuzija ,,Facata,, :)  sepak se ima potpisano na zapisnikot, ako nesto znaci negoviot potpis na evropskiot.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #35 на: 02 Јули 2014, 17:47:17 pm »

точно. мора и двете возила со се возачите да бидат во осигурителната компанија на кривиот. фактички таа компанија му исплаќа на правиот. тебе не ти исплаќа твојата компанија туку компанијата кај која е осигуран тој што заебал работа. и двете возила мора да идат таму за да се направи фотографии од нив. без фотографии, без записник од проценителите на компанијата, нема пари...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #36 на: 02 Јули 2014, 17:58:21 pm »
Ваљда постои некоја точка каде што се обврзани законски страните да дојдат да го направат тоа и во случај да несака едниот од нив да има законски пат што би го решил случајот.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
Одг: Re: Во случај на судир, сообраќајка...
« Одговори #37 на: 02 Јули 2014, 18:39:04 pm »
Најубаво да си прашаш во некоја полициска станица што понатаму.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #38 на: 02 Јули 2014, 19:28:34 pm »
Дали имаш фотографии од незгодата? Можеш другиот да го тужиш или адвокат да му се јави па да дојде во осигурителната :)

Отсутен Petar_TDI

• Почетник
  • *
  • Пораки: 35
« Одговори #39 на: 03 Јули 2014, 21:45:53 pm »
Da imam fotografii kaj shto se gleda I vozilo I shteta I registracija I se I istite se prilozeni do osiguritelnata. I sega edinstveno ne mi e jasno zashto osiguritelnata kompanija ne si go bara nego ako nishto drugo barem da go zashtiti od policii I sl... a vtorostepeno za da se zavrshi rabotata. Isto mi e chudno zoshto ne sakaat da mi go primat baranjeto za oshteta. Chovekot ne ja otfrla vinata, on samo misli deka zavrshil rabota so potpisot od druga strana koj faktor sum jas da mu objasnam kakva e procedurata ili da go povikam... spored mene jas treba samo da prijavam shteta a ponatamu osiguritelnata da ispita dali ima shteta, kako e nastanata I po civa vina...ama oni ne mi ja zemaat prijavata.  E sega shto mi tekna kako opcija jas kje go podnesam baranjeto po poshta do negovata do mojata osiguritelna I do Agenc za superv. vo osiguruvanje so nadez deka mojata osiguritelna I ASO kje izvrshat nekakov pritisok. Ne mi e za parite nitupa sakam da mu nashtetam na toj shto me zakachi ama me interesira zoshto e vakva procedurava t.e.mi go pravi evr. izveshtaj nebiten dokument, I zatoa sakam da ja isteram do kraj rabotava ako nishto drugo zaradi shkolo za drug pat :-)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #40 на: 03 Јули 2014, 23:58:13 pm »
Не е крива осигурителната, мора да дојде и другиот учесник и да даде изјава во осигурителната како се случила сообраќајната незгода, како и да се сликаат двете возила со оштетувањата, и ако може да се наместат како што биле удрени ;)

Виновен во случајов е "фацата" што не сака да дојде.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #41 на: 04 Јули 2014, 00:18:19 am »
Знам за случка, сообраќајка кривиот со нерегистрирано возило и уште нешто, се договориле да не повикаат полиција и да му плати на оштетениот ама овој курназ бил и после пу пу не важи, оштетениот пријавил во полиција, приложил слики и после сите казни му ги начукале за ова, она и тоа.

Petar_TDI
А во полиција да го пријавиш?
Можеш уште еднаш да му се јавиш да го прашаш дали ќе дојде и да го снимиш разговорот ако ти затреба за на суд или сл.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #42 на: 04 Јули 2014, 01:17:56 am »
Ваљда постои некоја точка каде што се обврзани законски страните да дојдат да го направат тоа и во случај да несака едниот од нив да има законски пат што би го решил случајот.

Да, обврзан е виновниот да дојде, дали доброволно дали со полиција. Акого пријавиш, полиција има службена должност да го најде, да го донесе во осигурителната и да го казни поради недоброволно доаѓање во осигурителната.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #43 на: 04 Јули 2014, 11:20:22 am »
I agree!

Само ако сме сериозна држава. А бидејќи типов е некоја ѕверка џандарот знаеш што ќе ти вика?

„Дечко, колку ти е штетата? 50 евра?...Плати си ги не се замарај“.

Ко небаре тие 50 евра се помалку вредни отколку тие да си ја спроведат службената должност.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #44 на: 04 Јули 2014, 11:53:55 am »
Имаш жалба до второстепена владина комисија и управен спорт за понатаму.

Имаш внатрешна контрола, имаш телефон што снима... Само се смееме на белосветските снимки а ништо не применуваме  ;)