Автор Тема: Во случај на судир, сообраќајка...  (Прочитано 17064 пати)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8114
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Во случај на судир, сообраќајка...
« на: 08 Јануари 2012, 10:59:44 am »
Подолго се расправаме со некои пријатели за едно прашање, во случај да се чукниме треба некој да повика полиција, кој ќе ја повика ќе си ја плати 250 евра (125е во рок од 8 дена).
Без полициски записник осигурањето не признава и нема да ни исплати за штетата.
Со други зборови, треба да се направи европски записник ама не вреди без полициски записник, а целта на еврозаписникот е да не се замараш со полиција при помали штети.

Најверојатно некаде згрешив, па ајде да избистриме некои работи тука, пред се дали стварно е 250 евра полиција да викнеш и кој ќе го покрие тоа, пријател работи во осигурителна компанија и ми вика дека не го признавале они тоа...
« Последно менување: 08 Јануари 2012, 15:57:01 pm velestrumf »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54955
  • Махер
Одг: Во случај на судир, сообраќајка, удес.
« Одговори #1 на: 08 Јануари 2012, 11:02:27 am »
Evro zapisnik za mali steto do 750 eur vazi. Bez dzandari.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43655
  • Il Moderatore
« Одговори #2 на: 08 Јануари 2012, 11:07:47 am »
Јас вака знам:
1. Европски записник се прави за мали материјални штети - без увид на полиција. Потписите од двајцата учесници гарантираат дека така се случила сообраќајката. Овој се прави кога е јасно кој е причинител, и потоа двајцата одат во осигурителната компанија на причинителот и ја средуваат работата.
2. Без разлика кој и да повика полиција, трошоците за полицискиот записник и сите останати трошоци ги сноси причинителот на сообраќајката - ова го одредува надлежен судија, па и ќе си плати и судски трошоци, и казна за предизвикување прекршок.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #3 на: 08 Јануари 2012, 11:29:13 am »
Тако је чика Симо ;)

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2204
« Одговори #4 на: 08 Јануари 2012, 11:53:37 am »
Пред 5-6 месеци,пред едно диско во Кавадарци на паркинг едно такси ме чукна малку на задната лева врата,се јавив во полиција ми рекоа ако е таксито присутно и ако е мала штета да направиме европски записник,а во близина имаше и полициска контрола дојдија и тие ни помогнаа и се пишаа како сведоци.Бидејќи беше викенд почекав до понеделник,право во осигурителната компанија на таксито,сликаа каде е удрено возилото,сликаа километража,број на шасија,целото возило од сите страни.Ми понудија две опции за санирање на ударот,ако сакам да ја носам во било кој сервис да ми ја направат,ке мора да почекам 2-3 месеци за да ми исплатат пари,или да ја носам во нивен сервис со кој тие соработуваат и веднаш да се поправи без никаков мој надоместок.Ја одбрав втората опција,во вторникот наутро ја однесив во сервисот,кај 18 час.истиот ден си го земав аудито.
Со европскиот записник со штета до 750 евра не е потребно да се повикува полиција..
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен BokiCivic

• Сениор
  • Пораки: 3803
  • Боинг 747
« Одговори #5 на: 08 Јануари 2012, 12:06:57 pm »
Официјална потврда. Европскиот покрива се тоа е по закон нема тука ограничување на штета до 750 е.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54955
  • Махер
« Одговори #6 на: 08 Јануари 2012, 12:08:34 pm »
Официјална потврда. Европскиот покрива се тоа е по закон нема тука ограничување на штета до 750 е.
Така и јас знам, другар зема 2000 евра. Ама некој пушти буба за овие 750..

Отсутен BokiCivic

• Сениор
  • Боинг 747
« Одговори #7 на: 08 Јануари 2012, 12:10:45 pm »
Значи јас сум во осигурување и оваа информација е од прва рака :)

Taka да не ве лажат вака било онака било. Баш пред некој ден со С16 за ова се правеше муабет

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34073
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8 на: 08 Јануари 2012, 12:12:14 pm »
Od kaj znam dali stetata e 750 evra ili 800 evra?

Отсутен BokiCivic

• Сениор
  • Боинг 747
« Одговори #9 на: 08 Јануари 2012, 12:13:43 pm »
Полиција се вика само во ситуација кога возилата не се во возна состојба односно има видливи оштетувања на управувачкит систем, каросеријата и моторот или има повредено некој. Нема што да се замараш да мислис колкава ти е штетата

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2204
« Одговори #10 на: 08 Јануари 2012, 12:14:15 pm »

Taka да не ве лажат вака било онака било. Бас пред некој ден со С16 за ова се правеше муабет

Ама да не е до 750 евра без полициски записник само со европскиот записник,а штета над 750 евра да не е потребно полициски записник???
А тоа дека осигурувањето ја покрива целата штета на оштетениот е од секогаш,колку што знам!
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен BokiCivic

• Сениор
  • Боинг 747
« Одговори #11 на: 08 Јануари 2012, 12:14:59 pm »

Taka да не ве лажат вака било онака било. Бас пред некој ден со С16 за ова се правеше муабет

Ама да не е до 750 евра без полициски записник само со европскиот записник,а штета над 750 евра да не е потребно полициски записник???
А тоа дека осигурувањето ја покрива целата штета на оштетениот е од секогаш,колку што знам!
Да целата штета се покрива, барем така е по закон е сеа ако осигурувањето помалце процени тоа е веќе друго

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #12 на: 08 Јануари 2012, 13:49:14 pm »
Нема веќе 750 евра за европски, убаво ви објасни Боки. Со штети работам секој ден па знам :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7053
« Одговори #13 на: 08 Јануари 2012, 13:52:44 pm »
Полиција се вика само во ситуација кога возилата не се во возна состојба односно има видливи оштетувања на управувачкит систем, каросеријата и моторот или има повредено некој. Нема што да се замараш да мислис колкава ти е штетата

Тоа ако направеа до 750 евра сигурно ќе паднеше на уставен суд, како и многу други непромислени закони. Едноставно, возачите плаќаат за АО (авто одговорност) а не плаќаат за во исто време да бидат  и проценители

Отсутен BokiCivic

• Сениор
  • Боинг 747
« Одговори #14 на: 08 Јануари 2012, 13:55:02 pm »
Кај нас секогаш е проблем што во народов ќе се пушти некој муабет и дома се разнесува низ цел град без притоа да се има аргументи