Автор Тема: Во случај на судир, сообраќајка...  (Прочитано 17065 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Одг: Во случај на судир, сообраќајка, удес.
« Одговори #15 на: 08 Јануари 2012, 13:58:22 pm »
Не беше тоа муабет, имаа такви ограничувања компаниите, ама паѓаа на суд. Сега не ни имаат со одлука на националното биро за осигурување.

Значи ако нема повредени и нема оштетувања на витални делови за сопирање и управување, односно може на сопствен погон безбедно да се вози возилото може да се наплати со европски извештај односно записник.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #16 на: 08 Јануари 2012, 14:08:59 pm »
Slusam imalo dosta mesteni soobrakajni nezgodi...

Отсутен BokiCivic

• Сениор
  • Пораки: 3803
  • Боинг 747
« Одговори #17 на: 08 Јануари 2012, 14:10:46 pm »
Беше тоа на времето сега не е веќе така доста луѓе завршија во Шутка заради тие работи.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34073
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #18 на: 08 Јануари 2012, 15:13:12 pm »
Значи ако нема повредени и нема оштетувања на витални делови за сопирање и управување, односно може на сопствен погон безбедно да се вози возилото може да се наплати со европски извештај односно записник.
Од каде знам дека нема оштетени витални делови на возилото?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43655
  • Il Moderatore
« Одговори #19 на: 08 Јануари 2012, 15:16:21 pm »
Od kaj znam dali stetata e 750 evra ili 800 evra?

Damn....
Јави ми се ја ќе ти кажам :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34073
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #20 на: 08 Јануари 2012, 15:28:21 pm »
Od kaj znam dali stetata e 750 evra ili 800 evra?

Damn....
Јави ми се ја ќе ти кажам :D
Хаха, ќе се качам прво на водно да направам два-три дрифта за да видам да не е сјебано нешто што ќе ме изненади

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8114
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #21 на: 08 Јануари 2012, 16:28:11 pm »
Јас вака знам:
1. Европски записник се прави за мали материјални штети - без увид на полиција. Потписите од двајцата учесници гарантираат дека така се случила сообраќајката. Овој се прави кога е јасно кој е причинител, и потоа двајцата одат во осигурителната компанија на причинителот и ја средуваат работата.
2. Без разлика кој и да повика полиција, трошоците за полицискиот записник и сите останати трошоци ги сноси причинителот на сообраќајката - ова го одредува надлежен судија, па и ќе си плати и судски трошоци, и казна за предизвикување прекршок.

Другар ми ме побара за совет при сообракјајка каде невиновниот си ја плати полицијата а на другар ми-виновникот на суд не му наплатија ништо освен 90 евра казна.
Прекршочна постапка се поведува по службена должност, не со приватна тужба, така да треба ако си ја платил полицијата а не си крив, ќе треба да фатиш адвокат кој ќе ја следи постапката и ќе поднесе поднесок за трошоци во постапка за трошоци која следи по завршувањето на прекршочната постапка - ако воопшто е можно да си го наплатиш тој трошок???
А записникот и полицијата ако ги викнеш ќе ги платиш самиот.

Отсутен pirat_07

• Легенда
Одг: Во случај на судир, сообраќајка...
« Одговори #22 на: 08 Јануари 2012, 16:35:15 pm »
Не беше тоа муабет, имаа такви ограничувања компаниите, ама паѓаа на суд. Сега не ни имаат со одлука на националното биро за осигурување.

А ако има витални повреди на возилото и не може да се движи и има повредени лица, тогаш 250 евра записник и полиција кој и да викне го плаќа виновниот што ќе го прогласи судот за виновен? Сигурно?

Дали некој имал искуство, дали оштетениот учевствува во прекршочната постапка и дали е запрашан дали бара оштета од обвинетиот?
Јас сум учевствувал како оштетен во сообраќајка ама беше кривично, обвинетиот го напушти местото на настанот без да укаже помош, и ме праша судот дали барам оштета, ама не знам дали е исто во прекршочна?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54955
  • Махер
« Одговори #23 на: 08 Јануари 2012, 16:37:40 pm »
Каква оштета да бараш? За што? Ако е прекршочно значи само матерјална штета е направена, и осигурање ќе си покрие.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #24 на: 08 Јануари 2012, 16:43:53 pm »
Ако има витални оштетувања или повредени, никој не плаќа 250 евра. Тоа е казна ако прават записник, а нема потреба ;)

Во прекршочна не може да бара оштета оштетениот, само ако има кривична.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #25 на: 08 Јануари 2012, 16:48:13 pm »
Каква оштета да бараш? За што? Ако е прекршочно значи само матерјална штета е направена, и осигурање ќе си покрие.
Јас бев со велосипед и бев повреден, и да беше прекршочна имам право да барам.
Кривично беше само од причина што обвинетиот го напушти местото на несреќата и не пружи помош и за тоа беше осуден на 6 месеци затвор со замена 1 година условно, да си знаете сите, обврска е да се пружи помош, а најлошо е виновникот кога нема да застане на лице место ако предизвикал незгода.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #26 на: 08 Јануари 2012, 16:50:21 pm »
Ако има витални оштетувања или повредени, никој не плаќа 250 евра. Тоа е казна ако прават записник, а нема потреба ;)

Во прекршочна не може да бара оштета оштетениот, само ако има кривична.
Точно, и јас мислам така беше.
Оштетениот не мора да бара во прекршочна постапка оштета, но може да побара оштета од осигурителната компанија, од полисата на предизвикувачот на незгодата.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #27 на: 08 Јануари 2012, 16:51:00 pm »
Кривична е затоа што си бил повреден, ако немало повредени немало да има кривична ;)

ЕДИТ: Побарајте си адвокат и не се замарајте многу многу, особено ако не сте криви (еве мене на пример јавете ми се  ;D)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43655
  • Il Moderatore
« Одговори #28 на: 08 Јануари 2012, 16:58:29 pm »
Јас вака знам:
1. Европски записник се прави за мали материјални штети - без увид на полиција. Потписите од двајцата учесници гарантираат дека така се случила сообраќајката. Овој се прави кога е јасно кој е причинител, и потоа двајцата одат во осигурителната компанија на причинителот и ја средуваат работата.
2. Без разлика кој и да повика полиција, трошоците за полицискиот записник и сите останати трошоци ги сноси причинителот на сообраќајката - ова го одредува надлежен судија, па и ќе си плати и судски трошоци, и казна за предизвикување прекршок.

Другар ми ме побара за совет при сообракјајка каде невиновниот си ја плати полицијата а на другар ми-виновникот на суд не му наплатија ништо освен 90 евра казна.
Прекршочна постапка се поведува по службена должност, не со приватна тужба, така да треба ако си ја платил полицијата а не си крив, ќе треба да фатиш адвокат кој ќе ја следи постапката и ќе поднесе поднесок за трошоци во постапка за трошоци која следи по завршувањето на прекршочната постапка - ако воопшто е можно да си го наплатиш тој трошок???
А записникот и полицијата ако ги викнеш ќе ги платиш самиот.

Што е во случај кога полиција ќе викне некој што не е учесник во сообраќајката (во случај да не се во можност да викнат учесниците)?!
Јас знам дека мене кога ме удри автобус одпозади со стилото, јас викнав полиција. Дури и автобусот беше нерегистиран. Никакви трошоци немав платено нити за увид, нити за ништо.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #29 на: 08 Јануари 2012, 17:01:39 pm »
Ако е неосигурено едното возило не може со европски ;)

Исто е и ако некој нема возачка, е под дејство на алкохол, дрога и слично, побегнал од местото, има странски таблици...