Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 619863 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #780 на: 09 Декември 2013, 22:14:37 pm »
...телевизор?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #781 на: 09 Декември 2013, 22:15:15 pm »
Вие сте тешки пациенти....
Од Куро технологија пред 100 години, дојдовте до амолед кој се уште е у фаза на ...
Браос :)
Среќа што постовиве се на кирилица и не излегуваат у претрага на гугл и што јазиков освен босанци, црногорци, срби и бугари не ни го разбираат, а и они се на ниво на писменост као нас, па нема да се осети некоја разлика, инаку маф ни е работата :D :D :D :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #782 на: 09 Декември 2013, 22:17:04 pm »
Еве јас ќе се исклучам од дискусијава со резиме :)
Ако некој ме праша „дали да купам 50“ плазма, ама не е фул хаде и кошта 500е“, јас ќе му кажам „Боље немој“. Тука завршува муабетот, нема тука трте-мрте. Ене ги телевизорите што ги препорача Дени, па кој со колку си располага. Сигурно има и други за бирање, ама 50“ плазма и „халф хаде“ - не фала. Ќе причекам уште еден месец дур не соберам уште 100е за фул хаде. :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #783 на: 09 Декември 2013, 22:21:03 pm »
Секому своето (за 100е повеќе има 55инчи 720р плазми, валиден избор ако каучот на 3 и подалеку од 3 метри). Како викаат, Фата е Фата ама два пати се два пати.  ;)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20379
« Одговори #784 на: 09 Декември 2013, 22:21:50 pm »
И така се поголеми резолуции дур не почнеш да гледаш коцки :D.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #785 на: 09 Декември 2013, 22:23:19 pm »
 Сакаш да кажеш, се додека не излезеш од надвор да гледаш...   :P

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #786 на: 09 Декември 2013, 22:28:11 pm »

Нема да гледаш коцки....На стадион коа проектираат со ледови, од 80 метра слика се гледа, не коцки...
:D :D :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #787 на: 09 Декември 2013, 22:28:21 pm »
Секому своето (за 100е повеќе има 55инчи 720р плазми, валиден избор ако каучот на 3 и подалеку од 3 метри). Како викаат, Фата е Фата ама два пати се два пати.  ;)

Damn, значи чоек не може ни да се „исклучи“ на раат:
Цитат
To do this, I set up a room with the very similar 42-inch LCD TVs. Both are quite good sets made by LG Electronics: the LG 42LH20, which has a 720p display, and the LG 42LH30, which offers a 1080p display. (The difference is the number of horizontal lines on the display; the "p" stands for progressive, meaning the display refreshes the lines one after the other.)  For both sets, I used the factory defaults, which is what I think most consumers actually use at home. And then I invited my coworkers to judge which set they preferred, while both were playing back the recent "Star Trek" movie on Blu-ray.

Of the 64 participants, 59 percent said they preferred the 1080p set. Interestingly, 25 percent said they preferred the 720p one, while 16 percent had no preference.

Of those who preferred the 1080p set, the average distance at which they said they could tell the difference was 10.7 feet, although this was limited by the maximum difference of 17 feet in the room. Of those who preferred the 720p set, the average distance at which they said they could tell the difference was 11.4 feet. (Theoretically, if you sit back further than this distance in the room with the TV, you won't notice the difference.)

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2360666,00.asp

Станува збор за 42“. За 55“, треба да седиш на 10 метри за да не приметиш разлика. Или ти треба  подобар офталмолог. ;D Ајде олабајте се малку :) За секој производ што се нуди, ќе се најде купец. Јас на татко ми и мајка ми им купив 720p 50" плазма за вести глеање. Супер им е. Сабтајтловите ги читаат без наочари.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20379
« Одговори #788 на: 09 Декември 2013, 22:30:56 pm »

Нема да гледаш коцки....На стадион коа проектираат со ледови, од 80 метра слика се гледа, не коцки...
:D :D :D

И на плоштад секој пиксел можеш да го видиш ако се доближиш :D. Ама тоа не е ни 720п :D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #789 на: 09 Декември 2013, 22:45:05 pm »
Damn, значи чоек не може ни да се „исклучи“ на раат:
Цитат
... And then I invited my coworkers to judge which set they preferred, while both were playing back the recent "Star Trek" movie on Blu-ray.

Of the 64 participants, 59 percent said they preferred the 1080p set. Interestingly, 25 percent said they preferred the 720p one, while 16 percent had no preference. ...

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2360666,00.asp

Станува збор за 42“. За 55“, треба да седиш на 10 метри за да не приметиш разлика. Или ти треба  подобар офталмолог. ;D Ајде олабајте се малку :) За секој производ што се нуди, ќе се најде купец. Јас на татко ми и мајка ми им купив 720p 50" плазма за вести глеање. Супер им е. Сабтајтловите ги читаат без наочари.

Симо, тоа блогерското текстче намерно не ти го коментирав, ама ајде чим инсистираш. ;)
Прво и основно, не наведуваат дека правеле „слеп„ тест и тука е крајот на муабетот со тој блогерај. Неколку технички и детални рецензии ви се линкаа, и сето тоа беше образложено, па пак не можете да се согласите ни барем дека има ситуации кога резолуцијата не е најважна. Што да кажат рандом типци кои со години слушале во реклами „Full HD„ „Full HD„ „Full HD„... oсвен, „па да бе тоа фул хд беше малку боље„ (жими ѓуро, ама ајде)...  ;)

Да правеле „слеп тест„, и да ги прашувале кој е кој, а не кој е „бољи„... е тогаш друг муабет ќе бил. Вака останува само да констатираме дека никој не сака да се опклади со мене, иако сите сте „уверени„ дека грешам.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #790 на: 09 Декември 2013, 22:55:58 pm »
Немам намера да губам време на глупости и блајнд тестови. Ако го правиме блајнд тестот од авион, веројанто исто ќе биде дали е уклучен или не телевизорот. Ако го праиме на 3м, може ќе има може ќе нема разлика. Ако го правиме на 2м - сигурно ќе има. Значи разлика постои. Евидентна. Ако тоа тебе не ти е доволно, терај си со 720п. Јас имам причини за 1080п.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #791 на: 09 Декември 2013, 23:04:10 pm »
Да правеле „слеп тест„, и да ги прашувале кој е кој, а не кој е „бољи„... е тогаш друг муабет ќе бил. Вака останува само да констатираме дека никој не сака да се опклади со мене, иако сите сте „уверени„ дека грешам.

Јас ти реков ајде, ама ти сакаш кафана...Ја сакам кеш, тоа значи дека не прифаќаш...
Ти сакај си ја кафаната, земи ми ги парите па части ги ако сакаш не цел форум, туку сите форуми...
А јас ако ти ги земам парите, знам што ке правам со нив...

...

р.ѕ.
И Фиат 1300 коа излегол бил ауто над аутата, бољи немало, нит ке било направено...Лаѓа. Аутиште...Нема боље...Али пред 56 години...
Тогаш се појавило и 404 Пежото, али неправазиѓен бил тристачот. И денес е.....мит....

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #792 на: 09 Декември 2013, 23:12:35 pm »

Добро де, не се лутете. Се согласуваме дека не се согласуваме, и тоа е тоа.
Ајде еден high five, и да се смириме!  ;)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #793 на: 09 Декември 2013, 23:13:36 pm »
Значи што е резултатот дали треба да купиме Плазма 50 инча со 1024х720 (помалку од 1208х720!!!) или не?

Јас ова би го земал за моите родители исто како Симо. За серии и вести - топ.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #794 на: 09 Декември 2013, 23:21:32 pm »
Резултатот е, сеирџии колку сакаш, нема кој да советува кога треба (или поточно, не оставаат).  :)
Плус на зборење јаки, ама на кладење помалку. Ај зима е, ваљда на никој не му се пие пиво.

Nice try though... ;)