Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 619966 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #750 на: 09 Декември 2013, 15:55:45 pm »
Симо мајсторе, пак ќе повторам истите принципи важат за сите екрани, плазма, ЛЦД или ЦРТ. Поентата не се разликите меѓу начинот на екранскиот приказ меѓу плазмата и разните лцд дисплеи, туку дека ама баш на било кој современ или застарен дисплеј, ти на 40 инчен телевизор (каков сакаш нека биде), на 3 метри далечина едноставно нема да најдеш разлика во резилуција помеѓу 720р и 1080р.

Нормално дека има и понеквалитетни плазми, но и такви какви што се, не се воопшто лоши за некој што гледа да помине за поевтино. Плазмите ги прават само уште неколку фирми, од кои ниедна не прави баш ѓубре производи. За разлика од ЛЦД-ата каде некој што не се разбира од проблематиката, и тоа како може да земе ѓубре дури и за солидни пари.

Никаде не реков дека 1080р не е подобро од 720р, само дека во многу случаи резолуцијата не игра улога. Табелата доле сама си зборува, најди колкав телевизор имаш и на колкаво растојание седиш од него, па види која резолуција прави разлика а која не... во твојот конкретен случај.
Тоа што мене ме нервира е ставот на неколкумина тука дека од 720р треба да се бега како вампир од лук, пошто така слушнале дека вампири од лук бегаат (поентата е дека слушнале но не и виделе).

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #751 на: 09 Декември 2013, 16:12:16 pm »
Хахаха, ама ти пак си се фатил за тие 3 метри..... Батали ги трите метри, заборави ги. Некогаш ќе си седнеш на 2м од тв некогаш на 4 метри. И на 3м има разлика во детаљите, траст ми. Ако ги бараш, ќе ги најдеш. Ако пуштиме на телевизорите патерн кој ќе ги потенцира разликите, секој ќе ги примети, не 6 од 10, 10 од 10. Ако пуштиме рандом патерн (како твоите примери, посебно воли или оној со такси возилото и зградите), тогаш на 3 метри и 480p ќе бидат задоволителни :D  Ти кажав, на времето се водеа вакви дискусии за резолуции на компјутерски монитори, каде некои се убедуваа себеси дека 72ppi се довлни и не ти требаат 96ppi.

На крајот на краиштата, ако само 1 од 10 тестери ја примети разликата, тоа е доволно вредна разлика за да посакам и јас да ја имам технологијата која нуди посовршена слика, дури и јас да не ја приметувам од 3м. Уствари, ќе се доближам на 1м за да ја приметам и да знам дека имам тв со супериорна технологија. Сите го сакаме тоа - нели?
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #752 на: 09 Декември 2013, 16:15:44 pm »
Табелата е добра. Баш според табелата доаѓа дека на 2.4 метри со 42 инчи се исплати 1080п. Јас понатаму немам коментар. Наполно се сложувам. Тек за 50 ка наведената табела вели дека трпи до 2,7 метри. Тоа е реална дистанца на гледање кај нас. Не би ни размислил за помала резолуција, а камо ли што јас врзувам компјутер често и разликата е многу повеќе од евидентна (на растојанија од 1-2 метри апла).

Како и да е поентата се состои во тоа што плазмите имаат 1024 на 50 инча што за мене е неприфатливо. Еве и според табелата да видиме 50 инчи доаѓа средна 720п (ајде да земеме дека 1024 спаѓа половично во 720п) на 4,2 матри. Ако ми е ставен телевизорот на долгата страна на собата и тоа ако седам на најдалечниот кауч ќе ми биде океј. Ама јас не сакам да седам на најоддалечениот кауч. Сакам на сите каучи и фотељи сликата д ае добра. Зошто не гледам сам филм, туку со неколку луѓе и местата се пополнети. И сегакош би земал (ако цената е тука некаде) малку по фјучрпруф дизајн.

@krell јас сум првиот што ќе рече дека мегапикселажата е најнебитна ставка кај фотоапаратите. Многу убав пример е мобилниот со 18 мегапиксели наспрема медиум формат камера со 9 мегапиксели. Но, тука сме надминале перцепција. Точно! Мобилните немаат потреба од 18 мегапиксели. Ниту од 9. 6 би  бил некој оптимум. Јас мобилните ги ставам на околу 50% од нивната резолуција за да извадам добра слика со нормална големина. Нема потреба од 46 мегапиксели слика со 10 мегабајти од мобилен. Таа нема толку информација како во нокиата на пример. НО! Има едно големо, огромно НО. Што е тоа но? 18 вс 9 мегапикесли? Но, што се случува помеѓу ист или сличен вид на фотоапарати, еве да земеме DSLR фотоапарати со фиксен и ист објектив  на двата. Тогаш да споредиме, дали 18 мегапикесли е подобро од 9? Да, можеби маргинално и неприметно. Ама ајде да одиме надолу. Дали 15МП е подобро од 7... Да е ако се друго е исто. Ајде уште малку подолу, дали 6мп е подобро од 3мп во дслр? Апсолутно да. Ајде уште еден чекор, дали 2МП (1080п) е подобро од 1МП (720п), апсолутно и во секој поглед ако се друго е исто. Се смалува разликата како одиш нагоре, ама се зголемува како одиш надолу.

Видео снимка е динамична и овозможува привидно зголемување на резолуцијата, па затоа и се толку мали резолуциите. Ама зошто би помислил сега допрва да купам 720п наместо 1080п, на 50 инча? 3000 денари? 5000 денари? Колку е разликата? Да е за некој што не би приметил разлика (повозрасен човек, незаинтересиран човек) па ајде и да речеш дека не им прави разлика. Ама јас се сметам себеси за техничко лице, значи контра себе би одел со купување на половична разолуција телевизор ако се друго е исто.

Да се навратиме, 42 инчи бара 2,4 метри, мојата најблиска фотеља од каде што ракувам кога го користам како компјутерски екран е на 2 метри далечина. Значи дефинитивно имам бенефит од 1080п. Втората фотеља е на 2,2 метри значи и тој има бенефит. Другите понатака „немаат“ бенефит према 720п, да. На 4,2 метри каде е најдалечниот кауч исто немаат бенефит. Ок, нека е така. Битно некој има бенефит во собата дури и за филмови, а тек па за друго.

Да правиме муабет за 4к и колку нема потреба за во МК со цените и 42 илча или 50 инча и некако да ве разберам. Сум видел 4к и е добро, но не гледам разлика од 1080п. А и многу е слаб материјалот над 1080п така да е џабе. Но сега, кога секој втор филм го имаш во +30Гб издание да го симнеш или да го измерачиш, неможам да ја разберам дилемата. Дали можеби гледате 42 инчи телевизор со фотељи подалеку од 2,4 метри? Очигледно ви треба поголем телевизор - тоа е прво. А второ е и дека треба поголема резолуција на тој поголем телевозиор, но пред се е потребен поголем телевизор. Јас донекаде сум поборник на што поголем телевизор со што е можно повеќе резолуција, смарт функции не треба, 3д уште помалце.

И мислам дека имам право на свое мислење према горенапишаново, ако пак ви е нешто нејасно, навистина сметам дека треба да си подразмислите во себе и да прифатите дека има и други луѓе кои не мора да мислат како вас.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20379
« Одговори #753 на: 09 Декември 2013, 16:25:19 pm »
Ван, уште едно прашање околу резолуциите. Дали има разлика на мобилен телефон кога гледаш резолуција од 480х800, 540х960, 720х1280 и 1080х1920? Кога ги гледаш на отприлика пола метар можеби и повеќе.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #754 на: 09 Декември 2013, 20:29:10 pm »
...Ти кажав, на времето се водеа вакви дискусии за резолуции на компјутерски монитори, каде некои се убедуваа себеси дека 72ppi се довлни и не ти требаат 96ppi.

На крајот на краиштата, ако само 1 од 10 тестери ја примети разликата, тоа е доволно вредна разлика за да посакам и јас да ја имам технологијата која нуди посовршена слика, дури и јас да не ја приметувам од 3м. Уствари, ќе се доближам на 1м за да ја приметам и да знам дека имам тв со супериорна технологија. Сите го сакаме тоа - нели?
Не баш соодветна споредба, со оглед на тоа што монитор секако го гледаш од многу блиску.  :)
Ако идеме според таа паралела, тогаш можам да се сложам дека на монитор секое зголемување на резолуција е добредојдено (се додека не ти треба лупа за да ја видиш разликата).

За вториот дел можам да те разберам, но не и да се сложам.
Гледаш, ти сакаш да знаеш дека го имаш најдоброто. Но тоа што не се согласуваме е дека има параметри кои се многу поважни за најдобро филмско доживување. На пример: контраст, црното да биде што поцрно, сатурација, итн... но за мене исклучително важна е и големината на екранот.
Освен ако не располагаш со бескраен буџет за телевизорот, а ретко кој е без некаков лимит и некаква граница, значи мораш да направиш некаков компромис некаде. Според ова што го гледам на форумов, повеќемината од вас би направиле компромис со помал телевизор за да имате повисока резолуција. Што не е лош избор ако се седи доволно блиску до таков помал телевизор.
Твојот телевизор кажа дека беше 42 инчи (ако не грешам)? Знам, кажа дека не сакаш да се замараш со мерење растојанија (:)), но според табелата (а мислам дека е релативно точна) на растојание поголемо од 2.2метри и понатаму нема да видиш разлика.

Пак да повторам дека муабетот почна со прашање дали вреди 50инчна Самсунг плазма за 500евра. За тие пари, јас колку што гледам има 39-40 инчни лед-лцд од кои ниеден не е нешто посебно (пошто нели бараме исклучителни перформанси и не правиме компромис на квалитетот и резолуцијата на сликата, само на големината на екранот). Тој Сони телевизорот што го предложи Зиро може е ОК, ама наводно треба да се ценкаш за да симнеш цена на 600евра (а буџетот е 500евра). ;)

(copy-paste за линкот)
http://www.technomarket.com.mk/browse/16#[{%22name%22%3A%22filter[price][min]%22%2C%22value%22%3A%224000%22}%2C{%22name%22%3A%22filter[price][max]%22%2C%22value%22%3A%22200000%22}%2C{%22name%22%3A%22filter[price][active]%22%2C%22value%22%3A%220%22}%2C{%22name%22%3A%22filter[option_3][min]%22%2C%22value%22%3A%2222%22}%2C{%22name%22%3A%22filter[option_3][max]%22%2C%22value%22%3A%2260%22}%2C{%22name%22%3A%22filter[option_3][active]%22%2C%22value%22%3A%220%22}%2C{%22name%22%3A%22group%22%2C%22value%22%3A%22all%22}%2C{%22name%22%3A%22sort%22%2C%22value%22%3A%22price%22}%2C{%22name%22%3A%22page%22%2C%22value%22%3A8}]

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #755 на: 09 Декември 2013, 20:37:08 pm »
Било кој што разбира нешто нема да отиде да купува телевизор со 500 евра. А разликата од сликите што ги прати е очигледна и без никакво зумирање.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #756 на: 09 Декември 2013, 20:38:45 pm »
...Ти кажав, на времето се водеа вакви дискусии за резолуции на компјутерски монитори, каде некои се убедуваа себеси дека 72ppi се довлни и не ти требаат 96ppi.

Не баш соодветна споредба, со оглед на тоа што монитор секако го гледаш од многу блиску.  :)
Ако идеме според таа паралела, тогаш можам да се сложам дека на монитор секое зголемување на резолуција е добредојдено (се додека не ти треба лупа за да ја видиш разликата).

За вториот дел можам да те разберам, но не и да се сложам.
Гледаш, ти сакаш да знаеш дека го имаш најдоброто. Но тоа што не се согласуваме е дека има параметри кои се многу поважни за најдобро филмско доживување. На пример: контраст, црното да биде што поцрно, сатурација, итн... но за мене исклучително важна е и големината на екранот.
Освен ако не располагаш со бескраен буџет за телевизорот, а ретко кој е без некаков лимит и некаква граница, значи мораш да направиш некаков компромис некаде. Според ова што го гледам на форумов, повеќемината од вас би направиле компромис со помал телевизор за да имате повисока резолуција. Што не е лош избор ако се седи доволно блиску до таков помал телевизор.
Твојот телевизор кажа дека беше 42 инчи (ако не грешам)? Знам, кажа дека не сакаш да се замараш со мерење растојанија (:)), но според табелата (а мислам дека е релативно точна) на растојание поголемо од 2.2метри и понатаму нема да видиш разлика.

Пак да повторам дека муабетот почна со прашање дали вреди 50инчна Самсунг плазма за 500евра. За тие пари, јас колку што гледам има 39-40 инчни лед-лцд од кои ниеден не е нешто посебно (пошто нели бараме исклучителни перформанси и не правиме компромис на квалитетот и резолуцијата на сликата, само на големината на екранот). Тој Сони телевизорот што го предложи Зиро може е ОК, ама наводно треба да се ценкаш за да симнеш цена на 600евра (а буџетот е 500евра). ;)

(copy-paste за линкот)
http://www.technomarket.com.mk/browse/16#[{%22name%22%3A%22filter[price][min]%22%2C%22value%22%3A%224000%22}%2C{%22name%22%3A%22filter[price][max]%22%2C%22value%22%3A%22200000%22}%2C{%22name%22%3A%22filter[price][active]%22%2C%22value%22%3A%220%22}%2C{%22name%22%3A%22filter[option_3][min]%22%2C%22value%22%3A%2222%22}%2C{%22name%22%3A%22filter[option_3][max]%22%2C%22value%22%3A%2260%22}%2C{%22name%22%3A%22filter[option_3][active]%22%2C%22value%22%3A%220%22}%2C{%22name%22%3A%22group%22%2C%22value%22%3A%22all%22}%2C{%22name%22%3A%22sort%22%2C%22value%22%3A%22price%22}%2C{%22name%22%3A%22page%22%2C%22value%22%3A8}]
Наполно се сложувам.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #757 на: 09 Декември 2013, 20:55:15 pm »
Со болдираното и јас се сложувам. Затоа земав 50“ екран со најцрна црна во моментот, Така да,  Van, мојот ТВ е 50“, го гледам на растојанија од 2-4м, и е плазма. Дали јас ќе ја видам разликата или не, ти не можеш да ми кажеш. Не би требало да ми кажуваш, премногу е претенциозно. Може јас да ти кажам дали приметувам разлика или не, ако сакаш. Ако не сакаш нема да ти кажам. А ако некому му советуваш дека е супер да земе плазма 720p од 50“, тогаш јас на истиот ќе му кажам дека брзо ќе зажали што не избрал 50“ со 1080p.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30617
    • CARclub.mk
« Одговори #758 на: 09 Декември 2013, 21:01:30 pm »
Да те дополнам - кога ќе сконта дека згрешил, ја ќе му се изнасмеам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4588
« Одговори #760 на: 09 Декември 2013, 21:15:21 pm »
За уште малце пари имаш 4к во нептун,65ка,за ќеиф правење

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #761 на: 09 Декември 2013, 21:16:45 pm »
Само не знам кој мисли дека со 500 евра може да имаш најтоп телевизор во свет. А за најцрно црно се знае, ЛЕД. Голем екран без голема резолуција не иде.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #762 на: 09 Декември 2013, 21:20:10 pm »
Toa e правиот муабет, дали 72 1080п или 65 4к. Да се биде или не, прашње е сега!!!

Само не знам кој мисли дека со 500 евра може да имаш најтоп телевизор во свет. А за најцрно црно се знае, ЛЕД. Голем екран без голема резолуција не иде.
Мислиш плазма.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #763 на: 09 Декември 2013, 21:21:52 pm »
Просветли ме..
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #764 на: 09 Декември 2013, 21:28:29 pm »
Уствари не знам за плазма не сум видел. Колку што знам на добар лед кај што е црно нема осветлување воопшто позади пикселот. Барем така е на некои мобилни телефони. Можеби сум грешка.