OLED технологијата ќе биди the final nail in its coffin, за плазмата.
Koga ke izvadi crna boja ke pravime muabet...
Јас имам Samsung PDP 50" FullHD http://reviews.plasmatvbuyingguide.com/plasmatvreviews/samsung-pn50b550-review.html Овој модел, мислам дека беше одличен избор на времето, и ако треба пак да бирам, Samsung прави одлични плазми.
OLED е прескап, но вади ќумур црна, бидејќи позади секој LCD пиксел стои LED (Конкретно AMOLED технологијта), па гасењето на комплетното осветлување на секој пиксел поединечно прави одлични црнила
Значи исто како плазма e KLOLED... Само поскапо бајаги.
Дали сакам да си го комплицирам животот до бесвест или за 40к да опнам плазма со двојно поголема дијагонала? Хммммммммм. Плазма води посебно на пазарот на поголеми телевизори (едини кои ме интересираат, за помали си имам лаптоп), и тоа води со најдобра слика и најдобра цена, малку потешко да се сруши. Лед и ЛЦД а и ОЛЕД и МОЛЕД и КЛОЗЕТ телевизорите едино се исплатат во помали димензии.
Ден денес не е ни потребно фул-ХД рецимо, зошто и така нема можност за таква слика. Телевизиите се со 1080и што е растегната 720п, а филмови во 1080п, се направени како ЛАЈСНИ со црно од горе и доле, кое го кратам, и им се намалува резолуцијата на 720П. Соодветно ако сакаш да гледаш вилм во 720П, треба да го симнеш во 1080п, и да го кропнеш при гледање. Што уствари и јас си правам.
Значи и најефтинине плазми од 50инчи со 720 резолуција ќе имаат совршена слика.
Освен ако не гледаш озбилни 16:9 1080п, записи што е неверојатна реткост.