Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 564603 пати)

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3987
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви требk
« Одговори #2970 на: 11 Октомври 2021, 16:11:02 pm »
Тоа е мој пост.

Јас го споделив моето "искуство" на ИТ, Кајгана, тука и секаде каде што можев.

Неколку години од тогаш поминаа, телевизорот уште работи без проблем. Ако ви треба бројче од мајсторот, радо би ви го препорачал.

Sent from my Mi 10T Pro

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3987
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треб&#107
« Одговори #2971 на: 11 Октомври 2021, 16:15:01 pm »

Не знам дали е соодветна тема, ама ќе пишам тука...

Кратка приказна од мое лично искуство.

Сите ние имаме телевизор дома. Се повеќе и повеќе од нас (ако не и сите) сме сопственици на "моредни" led телевизори.

Вака... Во 2014та, купив телевизор. LG. 42`, LED, FullHD, 3D, Smart TV, со тогаш 2 години гаранција. Нормално, откако ќе помине гаранција, веќе можеш да почнеш да очекуваш дека нешто може да откаже. Па така кај мене, неколку месеци откако помина гаранцијата (се погоди летото 2016та), прв пат ми се расипа телевизорот. Имаше дефект на позадинското осветлување, слика има ама неосветлена.

Прв момент, си викаш ако го носам у сервис, ќе остане којзнае колку дена таму, ќе те ошурат, ќе ти дадат само 3 месеци гаранција за оправката, и не знаеш пак на што си.
Па почнуваш да се распрашуваш по роднини и пријатели да ти препорачаат некој мајстор од поверење.... И ми даваат број, наводно задоволни од неговата услуга и од направеното. Дотичниот мајстор се вика Бранко (познат како Бранко Треф по скопските електроничари и сервисери, познат по неговиот "Уникатен стил" на работа - што јас од после го увидов). Ми го даваат бројот, 070 227 011. Кога гледам се совпаѓа со бројот на еден од ретките огласи за вакви услуги.... https://reklama5.mk/AdDetails?ad=2091467

Се јавувам на телефон, човекот крајно културен, ми бара слика од телевизорот со модел со све, му праќам, вика ќе дојдам, ќе го земам, за неколку саати ќе биде готов и ќе кошта околу 3000 ден. Си викам, супер зделка. Ем нема да сме долго без телевизор, ем не е претерано скапо, башка демек човек по препорака.
Така и беше, го зема, го врати за 3 саати, телевизорот пак си работи, сите среќни и задоволни.

Поминуваат неколку месеци, не знам точно колку, од прилика скоро една година, телевизорот пак се расипува. Пак со исти симптоми. Си викам, ете, дошле на ред другите диоди, да ти е*ам и LG и телевизор и све. Ај, задоволен од услугата првиот пат, му се јавувам пак на Бранко. Бранко пак доаѓа, го зима телевизорот, го поправа за 3-4 саата, го враќа, иста цена на коштање, ние пак среќни. Си викам сеа се оправија сите диоди, сега сум раат неколку години.

Арно ама, пред неколку дена се случува истото, по трет пат. Е тука веќе, крај. Викам, мене очигледно ме је*е некој. Почнувам да се распрашувам по сервиси, електроничари, пријатели и роднини... Го носам кај друг сервисер (нема да го именувам, за да не испадне дека го рекламирам). Човекот ми вика треба да го отвориме телевизорот, да видиме што е, откако ќе отвориме, ќе те контактирам, ќе те запознаам со проблемот, и варијантите за отстранување на истиот. Ми вика не знам што да очекувам внатре во телевизорот, има све и свашта и секакви мајстори. Викам ОК, барај ме кога ќе биде, ќе се чуеме и ќе се договориме.

Во текот на утрешниот ден, ми стига порака на Viber, од мајсторов. Содржината на пораката, неколку слики...

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

и муабетот:
- "Pozadinskoto e katastrofa. Vaka ni divite pleminja vo Afrika ne rabotat.
- "Оva mi lici na Branko Tref"
- "Za 20 min. ke ti pisam da vidam dali nesto moze da se iskoristi".

Ми се јавува после помалце од 20 минути, и ми кажува дека од 10 ленти, 8 се упропастени. Уз пат уште некој муабет кој веќе не е битен...

Неколку саати покасно, ми праќа пак слики од извршената поправка (како уствари треба да изгледа све)...

Отидов, си го земав, платив 3700 денари, и целото позадинско осветлување е заменето.

Ко за крај... Си викам, да му се јавам пак на дотичниот Бранко, и да му кажам дека телевизорот ми е пак во дефект, па да дојде да го земе, па кога ќе дојде да го праам лом... После си викам, кој го е*е, не заслужува да се расправам, па ќе стокмам еден текст, и ќе го објавам насекаде по интернетов кај што сум активен (повеќе или помалце).

Целта на муабетов ми е да го споделам моето исксутво со еден од многуте "вакви" мајстори, воедно и антиреклама за истиот. Сите имаме телевизори по дома, сите ги користиме секојдневно... Кога ќе настане проблем секој од нас сака брзо да заврши работа и нели ако е можно поевтино да поминеш. Јас го почастив Бранко 100 евра, за "касапски" завршената работа. Дознав дека човекот си има (како што реков претходно) "уникатен" и препознатлив стил на работа.

Тоа е тоа, чувајте се од вакви преваранти.

Повелеле

Sent from my Mi 10T Pro

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44567
  • Il Moderatore
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #2972 на: 11 Октомври 2021, 16:21:18 pm »
ЛЕД ленти се мењаат лесно, проблем е да откриеш и да купиш соодветни пред да го растуриш, зошто ако ги нарачуваш од алија експрес како ја, ќе ти стои 2 месеци растурен телевизорот. Чекајки го Годо од кина, веќе и сум забораил како го растурав, којзнае дали ќе го склопам, ако ги дочекам ледовите :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #2973 на: 11 Октомври 2021, 16:28:38 pm »
Јас се слушнав со некој од BDS Electronic, ама денес не работеле. Утре ќе се јавам повторно, ќе им кажам модел на ТВ, ако имаат за соодветниот модел, ќе тркнам да купам, растурам и менувам.
Сум имал случки како Симо, расклопувам и излегува нешто непланирано, после рубикова коцка работата за склопување :D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7194
« Одговори #2974 на: 11 Октомври 2021, 16:55:06 pm »
Name:Aco TV
Mobile:075 755 925

Сум го пишал повеќе пати овде, мислам дека до сега никој не се пожалил од цена, стручност и однос.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9009
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #2975 на: 11 Октомври 2021, 17:37:13 pm »
Дајте од Bile Nokti бројот, не се заебавајте. :D
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен momak_31

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 242
« Одговори #2976 на: 11 Октомври 2021, 19:13:21 pm »

Сум го пишал повеќе пати овде, мислам дека до сега никој не се пожалил од цена, стручност и однос.
Потврдувам
Човек на место

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2688
« Одговори #2977 на: 12 Октомври 2021, 07:57:02 am »

Потврдувам
Човек на место
И јас да потврдам дека се работи за саглам мајстор, за 32" LG не ми излезе ни многу скапо, заборавив колку точно. Од тука го препорача некој, мислам @AllMightyMe
Своерачен потпис ;)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #2978 на: 12 Октомври 2021, 15:36:43 pm »
Имам друг ТВ, не ми е хитно.
BDS electronic гледам имаат за моделот на ТВ-то 550мкд е сет. Ќе се јавам утре да прашам.
Јас само да се исправам, 550мкд е цена за парче лента со 4 диоди, а цел сет од 8 ленти по 4 диоди бил ~2800мкд.

Се слушнав и со Ацо, рече донеси го, ќе го испитам и ќе ти кажам цена, ако одговара-ок, ако не одговара, пак-ок.

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 219
« Одговори #2979 на: 13 Октомври 2021, 00:36:47 am »
@зоки-златен

Пред некој месец истото ми се случи на мојот LG 43" телевизор, стар 6-7 години. Прво почнаа да трепкаат некои ледици за на крај скроз да рикне цело осветлување. Мој совет е да го смениш цел сет осветлување зошто многу веројатно е дека за кратко време пак ќе откаже и некоја друга диода.

Јас се нафатив сам да ја вршам цела операција, навидум е straight forward ама има многу точки на внимавање каде што ако си "трапав" у рацете ќе треба да го фрлиш телевизорот :).
Се работи за прилично голем телевизор, панелот е многу незгоден за вадење и општо за маневрирање, си бара мирна рака и осет зошто многу лесно знае да се изгребе,да пукне и толку game-over. Работата е многу полесна со suction cups(кои јас ги немав) за вадење на панелот ама и без нив успеав да ја завршам работата успешно.

Друга важна работа е редоследот на фолиите,односно дифузерите. Пробај да не ги измешаш :).

Набавив цел сет заменски диодите конкретно од BDS за горе-доле слична цена. Е сега кај мене се случи дифузерите на самите диоди да се помали од фабричките, со тоа распрскувањето на светлината не е најидеално и на скроз бела позадина има видлива мрежа од диоди, а не чисто бела позадина. Се помирив со тој факт, со оглед на староста,вложеното време и цената, мене лично не ми смета, чисто да си знаеш дека може да се случи тоа.

Телевизорот си работи еве веќе 5ти или 6ти месец без проблем.

What is Alfa Romeo known for?
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

Возила на членови: https://forum.carclub.mk/index.php/topic,26160.0.html

Follow me on IG: https://www.instagram.com/d_volante159?igsh=MWlkM29rbHN1Y3d1cg==

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #2980 на: 13 Октомври 2021, 15:18:16 pm »
Ја гледав постапката на Јутуб баш за истиот модел на ТВ како мојот, да, си има трик ситуации ама воглавно ми изгледа лесна. Сум правел посложени работи од ова, така да...
И мојот е тука некаде 6-7 години, од кои последниве 5 и нешто се гаси само кога ќе легнеме навечер. Ќе ги сменам сите, фала за совет.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6080
« Одговори #2981 на: 14 Октомври 2021, 22:56:59 pm »
Ај дури сте на темава  некој електроничар да даде ум или логика  кај да го бараме проблемот.
Самсунг телевизор постепено откажаа со месеци разлика горните 4 ледови, се решивме отворивме со цел замена на лента и тука е сеа цел зајеб. Најгорната шо не светеше ја заменав со најдолната шо  светеше, уклучивме и испадна друго чудо, излезе дека тие шо не светеа се сепак исправни само сега ако претходно 4 со ред не светат 4 светат, сега светат не светат во парови од две.
Испробани се варијанти дури и со пола од една пола друга лента и пак или во парови светат не светат или 4 со ред светат 4 не, а сите се исправни. Исчистивме и контакти со контакт спреј, пак истото.
Еве и слики од тв-то со комбинациите за појасно.
Секој ум е добродојден.

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #2982 на: 23 Октомври 2021, 20:16:28 pm »
Ај дури сте на темава  некој електроничар да даде ум или логика  кај да го бараме проблемот.
Самсунг телевизор постепено откажаа со месеци разлика горните 4 ледови, се решивме отворивме со цел замена на лента и тука е сеа цел зајеб. Најгорната шо не светеше ја заменав со најдолната шо  светеше, уклучивме и испадна друго чудо, излезе дека тие шо не светеа се сепак исправни само сега ако претходно 4 со ред не светат 4 светат, сега светат не светат во парови од две.
Испробани се варијанти дури и со пола од една пола друга лента и пак или во парови светат не светат или 4 со ред светат 4 не, а сите се исправни. Исчистивме и контакти со контакт спреј, пак истото.
Еве и слики од тв-то со комбинациите за појасно.
Секој ум е добродојден.

Ќе се самоцитирам може ќе му се најде на некој, досадата и дождот во комбинација со јутуб го најдоја проблемот. Некако сериски се врзани овие како сијаличките  новогодишни од на времето, една да е расипана цела лента или две не работат. Се проверуваат ледовите еден по еден со мултиметарот наместен на диода, тогаш дава околу 3в напон, најдов 3  неисправни ледови сите на различни ленти. Некаде гледав видео кај шо една не му работеше па бриџна со жици преку неа и ништо не се осеќа на сликата, ама овде се 3, и за секоја шо не работи ако премостиш се зголемува напонот за 3в, е сеа овде се 3 не е една и ми е страв да не ги поебам сите од 9в плус, за вадење само изгорените да ги менам не гледам начин како се одлемуваат, така да ќе се бараат 3 половинки вероватно локално, ако не се најди ќе се оди на опција Али, цел комплет за цел тв е 35 долари од прво пребарување.
Еве една слика да му се најди на некој.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #2983 на: 23 Октомври 2021, 20:25:05 pm »
@vladic3110 Мислам дека си од Битола, тркни до алфа електроник и види дали имаат, или може да ти набават од Грција, ако не си, проштевај.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен vladic3110

• Сениор
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви требk
« Одговори #2984 на: 23 Октомври 2021, 20:48:59 pm »
Од Битола сум ама Скопје сум моментално, тука е  и телевизорот шо се маткаме, ќе видиме од понеделник во таа продавницата шо е пишана погоре ако има нешто. , ако не ќе се бара некаква лента и ќе се касапи како на некој погоре шо му го правел мајстор :D
« Последно менување: 24 Октомври 2021, 08:49:28 am zeroSignal »