Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 565331 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #2940 на: 21 Јули 2021, 01:01:13 am »
Здраво клабери, имам тв Philips the one 58pus7304/12 имам симнато 4к филм 65гб  во мобилен Xiaomi Mi 10T Lite 5G филмот си тече мазно на мобилниот за разлика од Самсумг Галакси А32 каде сецка, правам каст со Шаоми ми сецка на тв.

Имам рутер:
Xiaomi Mi Router 4C Wireless 300Mbps w/4 Antennas

Интернет оптика на телекабел 20mbps

Проблемот кај би бил што ми секца филмот каст кога правам?

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 315
  • МАЗДАШ
« Одговори #2941 на: 04 Август 2021, 16:03:08 pm »
Имам лг 49 инча но ке иде у спална. За дневна бидејки од аголна до тв комода е 4метри сакам да земам 55инчен тв. Имам купено fire stick 4к и преку него ке се гледа тв. Дајте нешто предлог за добар тв со добра слика за докај 40 000? Зачи не ми е битно што оперативен систем носи туку сликата :)
Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1914
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви требk
« Одговори #2942 на: 04 Август 2021, 16:57:59 pm »
Имам лг 49 инча но ке иде у спална. За дневна бидејки од аголна до тв комода е 4метри сакам да земам 55инчен тв. Имам купено fire stick 4к и преку него ке се гледа тв. Дајте нешто предлог за добар тв со добра слика за докај 40 000? Зачи не ми е битно што оперативен систем носи туку сликата :)
Јас би ти рекол да одиш и да си видиш што слика тебе ќе ти одговара на окото. Јас кога купував тргнав по ЛГ, но боите на Самсунг повеќе ми се свиѓаа и си дојдов дома со Самсунг ;)

D-r Ordevski

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
« Одговори #2943 на: 04 Август 2021, 17:14:42 pm »

Потсвесно сеуште ја упирам главата наназад у лежајот и ми се замараат очите.
Излегов на балкон (+2 метра) и оттаму е многу подобро.

Сепак, морам да признам дека не сум толку унеѕверен како на почетокот :) ми идеше да го фрлам.
Дефинитивно не ми треба поголем екран.

ova si go pishal vo juni druze...dali seushte smetash deka e pregolemo 50inchi za na 4m? vo momentov sum vo dilema dali da bide 50ka ili 55ka na 4m? vo stanot kaj shto sum vo momentov gledam 42ka na 3.6m rastojanie i skroz mi e ok .. dali tie 8inchi na pola metro plus bi doshle kako epten golema promena spored tebe?

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4136
« Одговори #2944 на: 04 Август 2021, 17:30:39 pm »
55ка сигурно ќе е во ред, дури можи и 65ка да видиш ако има некоја за таа цена.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10330
« Одговори #2945 на: 04 Август 2021, 19:29:58 pm »

Потсвесно сеуште ја упирам главата наназад у лежајот и ми се замараат очите.
Излегов на балкон (+2 метра) и оттаму е многу подобро.

Сепак, морам да признам дека не сум толку унеѕверен како на почетокот :) ми идеше да го фрлам.
Дефинитивно не ми треба поголем екран.

ova si go pishal vo juni druze...dali seushte smetash deka e pregolemo 50inchi za na 4m? vo momentov sum vo dilema dali da bide 50ka ili 55ka na 4m? vo stanot kaj shto sum vo momentov gledam 42ka na 3.6m rastojanie i skroz mi e ok .. dali tie 8inchi na pola metro plus bi doshle kako epten golema promena spored tebe?
Не знам што да ти кажам.
Братучед ми гледа на 65 инчи од 2,5 метри, а памтам дека како дете му "влегуваше" на одалеченост од 15 цм на екран 72цм ;D

Ќе се обидам да објаснам во кои моменти се замарам.
Од 5 метра одалеченост имаш 4 метра широк ѕид на кој имаш крајно лево еден портрет и крајно десно друг портрет.
За да ги погледнеш мораш да направиш одредено движење со очите.
Истите портрети постави ги еден до друг, за да ги погледнеш поединечно ќе направиш понезначително движење со очите.

Уште попластичен пример, со братучед ми гледаме филм кај мене, нормално тој се намести на фотељата поблизу.
Во сцена како се шетаат двајца протагонисти, приметувам како се мота едно маче во десниот долен дел од сликата. Искоментирав дека најверојатно непланирано влегло во кадарот.
Тој вели кое маче?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20276
« Одговори #2946 на: 04 Август 2021, 19:55:08 pm »
И да бил помал телевизорот немало да го види тоа маче пак.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6613
« Одговори #2947 на: 04 Август 2021, 20:01:14 pm »
65-ка. Немој да утнеш...

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #2948 на: 04 Август 2021, 21:06:35 pm »
И да бил помал телевизорот немало да го види тоа маче пак.
Не знам кон што целиш :)

За време европско во фудбал најдов солуција, тв малку полево, јас фатив позиција у хоризонтала со главата вдесно и гледам во дијагонала кон тв :) треба да измерам, ваљда сега сум на 4:30м :) ем малку се привикнав.

Да не се разбереме погрешно, некои во кино се тепаа за предни седишта, некои за поназад.
Мене најубаво ми беше за гледање од средни и задни седишта.
Оттука, не е можно сите да кажуваат дека е најдобро од прв ред седишта како што се форсира што поголем тв, тоа подобро.
Пазарот само го следи трендот.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #2949 на: 05 Август 2021, 01:49:00 am »
Целам кон тоа дека немало да го види и да бил помал телевизорот, друго гледал и друго го интересирало.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #2950 на: 05 Август 2021, 08:08:06 am »
Целам кон тоа дека немало да го види и да бил помал телевизорот, друго гледал и друго го интересирало.
Немаше што друго да се гледа, двајца се шетаат и муабетат.
Да беше подалеку од тв ќе го забележеше движењето во периферното видно поле, со благо поместување на погледот ќе видеше дека станува збор за маче.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #2951 на: 05 Август 2021, 12:14:44 pm »
Ти гарантирам дека немало затоа што не го интересирало ништо друго освен тоа што го гледал. Исто е ко сега да се шетаме по улица и да ти речам го виде ли каменот на земја и ти да ми речеш не. Едноставно не обрнуваат сите луѓе внимание на истите работи.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
« Одговори #2952 на: 05 Август 2021, 17:37:11 pm »

Од 5 метра одалеченост имаш 4 метра широк ѕид на кој имаш крајно лево еден портрет и крајно десно друг портрет.
Истите портрети постави ги еден до друг, за да ги погледнеш поединечно ќе направиш понезначително движење со очите.

Skroz te razbrav fala, ednostavno pre shiroko e za vidnoto pole na obichen smrtnik... toa i jas ne go sakam...da shetam so ochite po ekranot...sakam cela slika da mi e pred ochi bez da sharam levo desno

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #2953 на: 05 Август 2021, 20:12:02 pm »

Skroz te razbrav fala, ednostavno pre shiroko e za vidnoto pole na obichen smrtnik... toa i jas ne go sakam...da shetam so ochite po ekranot...sakam cela slika da mi e pred ochi bez da sharam levo desno
Секако шараш лево десно, но помалку ги поместуваш очите, и како што кажа DarthJe5us, секој сака различно да гледа (примерот што го дадов со кино салите).

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #2954 на: 08 Октомври 2021, 17:05:57 pm »
Дечки ај помош ако може.
Денес на неколку пати ТВ-то при работење ми изгуби слика, а тон има, го исклучив и повторно вклучив ок беше, за по некое време повторно сликата да ја снема а тонот се слуша. Од далеку кога ќе снема слика екранот делува како кога ТВ-то е исклучено, од блиску го приметив ова на сликата со блиц од телефон:

Пробав некако да влезам во менито за слика, ама не успешно, совет?