Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 541705 пати)

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треб&#107
« Одговори #2220 на: 01 Септември 2018, 11:34:12 am »
За воља на вистината, моето искуство со LG било секогаш позитивно.

Како и да е, штом помине гаранција на било кој уред, во Македонија е сосем нормално да почнеш да очекуваш да се расипе нешто.

Се е тоа да речеме ОК и природно. Али целта на целиот пост беше да го споделам моето лошо искуство со "мајсторот", па и да не го крка стапот некој како што го кркав јас.

А јеби га, телевизор е... Сите имаме телевизори, кога тогаш некој ќе се најде во ситуација да му треба слична услуга, па да бегате од овој...

Sent from my Redmi Note 4x

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #2221 на: 01 Септември 2018, 12:07:26 pm »
Треф, уште е жив?
1992 му однесов аудио појачало(RIZ), му требаше пола година да го поправи (ми бараше и шема) и на крај едниот канал звучеше различно(катастрофа).
Сервисот му беше кај дом на градежници.

Исти дефект ми се случуваше со Самсунг купен 2016.
 По пријава до ДПИ ми ги дадоа на увид налозите и секогаш беа наведени различни поправки (непрецизно наведени делови), датите несоодветни, итн.
Инаку барав со убаво да се разбереме со салонот, откако 3 пат се расипа да ми дадат нов.
Аргументот ми беше дека секогаш се расипува со исти симптоми и дека или ТВ има некој недостаток или сервисот не ја врши убаво работата и дека гаранцијата наскоро истекува.

Среќа се расипа 4ти пат во гарантен рок, па си зедов нов :)

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #2222 на: 01 Септември 2018, 12:21:07 pm »
Не знам дали е соодветна тема, ама ќе пишам тука...

Кратка приказна од мое лично искуство.

Сите ние имаме телевизор дома. Се повеќе и повеќе од нас (ако не и сите) сме сопственици на "моредни" led телевизори.

Вака... Во 2014та, купив телевизор. LG. 42`, LED, FullHD, 3D, Smart TV, со тогаш 2 години гаранција. Нормално, откако ќе помине гаранција, веќе можеш да почнеш да очекуваш дека нешто може да откаже. Па така кај мене, неколку месеци откако помина гаранцијата (се погоди летото 2016та), прв пат ми се расипа телевизорот. Имаше дефект на позадинското осветлување, слика има ама неосветлена.

Прв момент, си викаш ако го носам у сервис, ќе остане којзнае колку дена таму, ќе те ошурат, ќе ти дадат само 3 месеци гаранција за оправката, и не знаеш пак на што си.
Па почнуваш да се распрашуваш по роднини и пријатели да ти препорачаат некој мајстор од поверење.... И ми даваат број, наводно задоволни од неговата услуга и од направеното. Дотичниот мајстор се вика Бранко (познат како Бранко Треф по скопските електроничари и сервисери, познат по неговиот "Уникатен стил" на работа - што јас од после го увидов). Ми го даваат бројот, 070 227 011. Кога гледам се совпаѓа со бројот на еден од ретките огласи за вакви услуги.... https://reklama5.mk/AdDetails?ad=2091467

Се јавувам на телефон, човекот крајно културен, ми бара слика од телевизорот со модел со све, му праќам, вика ќе дојдам, ќе го земам, за неколку саати ќе биде готов и ќе кошта околу 3000 ден. Си викам, супер зделка. Ем нема да сме долго без телевизор, ем не е претерано скапо, башка демек човек по препорака.
Така и беше, го зема, го врати за 3 саати, телевизорот пак си работи, сите среќни и задоволни.

Поминуваат неколку месеци, не знам точно колку, од прилика скоро една година, телевизорот пак се расипува. Пак со исти симптоми. Си викам, ете, дошле на ред другите диоди, да ти е*ам и LG и телевизор и све. Ај, задоволен од услугата првиот пат, му се јавувам пак на Бранко. Бранко пак доаѓа, го зима телевизорот, го поправа за 3-4 саата, го враќа, иста цена на коштање, ние пак среќни. Си викам сеа се оправија сите диоди, сега сум раат неколку години.

Арно ама, пред неколку дена се случува истото, по трет пат. Е тука веќе, крај. Викам, мене очигледно ме је*е некој. Почнувам да се распрашувам по сервиси, електроничари, пријатели и роднини... Го носам кај друг сервисер (нема да го именувам, за да не испадне дека го рекламирам). Човекот ми вика треба да го отвориме телевизорот, да видиме што е, откако ќе отвориме, ќе те контактирам, ќе те запознаам со проблемот, и варијантите за отстранување на истиот. Ми вика не знам што да очекувам внатре во телевизорот, има све и свашта и секакви мајстори. Викам ОК, барај ме кога ќе биде, ќе се чуеме и ќе се договориме.

Во текот на утрешниот ден, ми стига порака на Viber, од мајсторов. Содржината на пораката, неколку слики...

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

и муабетот:
- "Pozadinskoto e katastrofa. Vaka ni divite pleminja vo Afrika ne rabotat.
- "Оva mi lici na Branko Tref"
- "Za 20 min. ke ti pisam da vidam dali nesto moze da se iskoristi".

Ми се јавува после помалце од 20 минути, и ми кажува дека од 10 ленти, 8 се упропастени. Уз пат уште некој муабет кој веќе не е битен...

Неколку саати покасно, ми праќа пак слики од извршената поправка (како уствари треба да изгледа све)...

Отидов, си го земав, платив 3700 денари, и целото позадинско осветлување е заменето.

Ко за крај... Си викам, да му се јавам пак на дотичниот Бранко, и да му кажам дека телевизорот ми е пак во дефект, па да дојде да го земе, па кога ќе дојде да го праам лом... После си викам, кој го е*е, не заслужува да се расправам, па ќе стокмам еден текст, и ќе го објавам насекаде по интернетов кај што сум активен (повеќе или помалце).

Целта на муабетов ми е да го споделам моето исксутво со еден од многуте "вакви" мајстори, воедно и антиреклама за истиот. Сите имаме телевизори по дома, сите ги користиме секојдневно... Кога ќе настане проблем секој од нас сака брзо да заврши работа и нели ако е можно поевтино да поминеш. Јас го почастив Бранко 100 евра, за "касапски" завршената работа. Дознав дека човекот си има (како што реков претходно) "уникатен" и препознатлив стил на работа.

Тоа е тоа, чувајте се од вакви преваранти.

Друже ти си добар. Истиот проблем со позадинско го имаше и другар.
Го однесе кај масторов прксич
http://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=2991231

Го закла 4500 денари и телевизорот не работеше ни една недела .
Вторпат му го однесе и демек му рекол дека друга диода откажала, али ќе го средел.
Го среди и после недела-две пак откажа.
И му вели па донеси го пак брат. Диоди откажуваат.
Значи јас мислам дека од овој по превара  нема.
И кољач и преварант.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #2223 на: 01 Септември 2018, 12:31:18 pm »
@Deni - Не е тука проблемот до брендот, туку до „мајсторот.“

Како и да е, крпениците се очајни. Јас, што не се разбирам во вакви работи, најверојатно би го извел ова подобро. Е сеа, јас најверојатно по пат ќе расипам уште 4-5 работи, ама тоа е друг муабет.

Јас до сега (да куцнам у дрво) не сум имал проблеми со ниту еден телевизор, освен еден стар CRT што настрада од гром. Ама добро е да се знае каде да се однесе на мајстор телевизор, а каде не.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
« Одговори #2224 на: 01 Септември 2018, 13:28:42 pm »
Очекувано од LG телевизор да се расипе.

Не знам од каде е заклучоков, секој уред може да се расипе без разлика кој бренд е. Погледнете што се се продава на балкан, побарајте го моделот на нет нема да најдете ништо или ќе најдете минимални информации за повеќето, тоа кажува бар за мене дека моделите што нашите ги увезуваат се за овој пазар и квалитетот е дискутабилен.

Едит: Дома кога купувавме телевизор пред 5-6 години ни викаа дека ЛГ се моментално најквалитетни а Сони и Самсунг им дремат буквално во сервис, моментално се слуша дека е обратно така да се зависи од пратките кои ги добиваат. Воедно ова беа информации од луѓе од сервис, не од самите препродавачи

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2225 на: 05 Септември 2018, 15:54:51 pm »
Ми треба телевизор за во спална, околу 32инчи е доволно, само услов е да има јутјуб, може и андроид ама ќе биде скап. цена околу 10000ден.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви требk
« Одговори #2226 на: 05 Септември 2018, 16:01:14 pm »
Тесла 8000мкд 😃
https://www.amc.com.mk/LED-TV-Tesla-32-32T319BH

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2227 на: 06 Септември 2018, 00:35:50 am »
Имам ваков сега што не е смарт, ми треба да има јутјуб

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #2228 на: 06 Септември 2018, 10:00:47 am »
Купи едно андроид уредче, ќе завршиш работа многу поевтино.

Нешто вака, да речеме: http://www.anhoch.com/product/35399/android-smart-tv-hdmi-stick-gembird-dual-core-16ghz1gb4gb-ssdfull-hdwifia42

Или ако сакаш ептен добар Андроид ТВ бокс, Mi Box 3 од Hi Store: http://www.hi.com.mk/index.php?route=product/product&product_id=342

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2229 на: 06 Септември 2018, 14:07:51 pm »
Ќе отворам сега на нет да видам која ми е најдобра опција

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7231
« Одговори #2230 на: 06 Септември 2018, 14:53:19 pm »
Не знам дали е соодветна тема, ама ќе пишам тука...

Кратка приказна од мое лично искуство.

Сите ние имаме телевизор дома. Се повеќе и повеќе од нас (ако не и сите) сме сопственици на "моредни" led телевизори.

Вака... Во 2014та, купив телевизор. LG. 42`, LED, FullHD, 3D, Smart TV, со тогаш 2 години гаранција. Нормално, откако ќе помине гаранција, веќе можеш да почнеш да очекуваш дека нешто може да откаже. Па така кај мене, неколку месеци откако помина гаранцијата (се погоди летото 2016та), прв пат ми се расипа телевизорот. Имаше дефект на позадинското осветлување, слика има ама неосветлена.

Прв момент, си викаш ако го носам у сервис, ќе остане којзнае колку дена таму, ќе те ошурат, ќе ти дадат само 3 месеци гаранција за оправката, и не знаеш пак на што си.
Па почнуваш да се распрашуваш по роднини и пријатели да ти препорачаат некој мајстор од поверење.... И ми даваат број, наводно задоволни од неговата услуга и од направеното. Дотичниот мајстор се вика Бранко (познат како Бранко Треф по скопските електроничари и сервисери, познат по неговиот "Уникатен стил" на работа - што јас од после го увидов). Ми го даваат бројот, 070 227 011. Кога гледам се совпаѓа со бројот на еден од ретките огласи за вакви услуги.... https://reklama5.mk/AdDetails?ad=2091467

Се јавувам на телефон, човекот крајно културен, ми бара слика од телевизорот со модел со све, му праќам, вика ќе дојдам, ќе го земам, за неколку саати ќе биде готов и ќе кошта околу 3000 ден. Си викам, супер зделка. Ем нема да сме долго без телевизор, ем не е претерано скапо, башка демек човек по препорака.
Така и беше, го зема, го врати за 3 саати, телевизорот пак си работи, сите среќни и задоволни.

Поминуваат неколку месеци, не знам точно колку, од прилика скоро една година, телевизорот пак се расипува. Пак со исти симптоми. Си викам, ете, дошле на ред другите диоди, да ти е*ам и LG и телевизор и све. Ај, задоволен од услугата првиот пат, му се јавувам пак на Бранко. Бранко пак доаѓа, го зима телевизорот, го поправа за 3-4 саата, го враќа, иста цена на коштање, ние пак среќни. Си викам сеа се оправија сите диоди, сега сум раат неколку години.

Арно ама, пред неколку дена се случува истото, по трет пат. Е тука веќе, крај. Викам, мене очигледно ме је*е некој. Почнувам да се распрашувам по сервиси, електроничари, пријатели и роднини... Го носам кај друг сервисер (нема да го именувам, за да не испадне дека го рекламирам). Човекот ми вика треба да го отвориме телевизорот, да видиме што е, откако ќе отвориме, ќе те контактирам, ќе те запознаам со проблемот, и варијантите за отстранување на истиот. Ми вика не знам што да очекувам внатре во телевизорот, има све и свашта и секакви мајстори. Викам ОК, барај ме кога ќе биде, ќе се чуеме и ќе се договориме.

Во текот на утрешниот ден, ми стига порака на Viber, од мајсторов. Содржината на пораката, неколку слики...

и муабетот:
- "Pozadinskoto e katastrofa. Vaka ni divite pleminja vo Afrika ne rabotat.
- "Оva mi lici na Branko Tref"
- "Za 20 min. ke ti pisam da vidam dali nesto moze da se iskoristi".

Ми се јавува после помалце од 20 минути, и ми кажува дека од 10 ленти, 8 се упропастени. Уз пат уште некој муабет кој веќе не е битен...

Неколку саати покасно, ми праќа пак слики од извршената поправка (како уствари треба да изгледа све)...

Отидов, си го земав, платив 3700 денари, и целото позадинско осветлување е заменето.

Ко за крај... Си викам, да му се јавам пак на дотичниот Бранко, и да му кажам дека телевизорот ми е пак во дефект, па да дојде да го земе, па кога ќе дојде да го праам лом... После си викам, кој го е*е, не заслужува да се расправам, па ќе стокмам еден текст, и ќе го објавам насекаде по интернетов кај што сум активен (повеќе или помалце).

Целта на муабетов ми е да го споделам моето исксутво со еден од многуте "вакви" мајстори, воедно и антиреклама за истиот. Сите имаме телевизори по дома, сите ги користиме секојдневно... Кога ќе настане проблем секој од нас сака брзо да заврши работа и нели ако е можно поевтино да поминеш. Јас го почастив Бранко 100 евра, за "касапски" завршената работа. Дознав дека човекот си има (како што реков претходно) "уникатен" и препознатлив стил на работа.

Тоа е тоа, чувајте се од вакви преваранти.

Истиот проблем и кај мене со LG, само среќа моја што од прва го однесов во Т.Ц Антико во Сибиос и го средија дечките за 3.500,00 денари, еве го година дена си тера. Исто така ми ги фалеа и сервис Македонија, на Нептун сервисот, кој се наоѓа во Визбегово, по стариот пат од десна страна.

Чисто ако му затреба на некој, а ќе му затреба сигурно :)

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 248
« Одговори #2231 на: 12 Септември 2018, 10:55:02 am »
Што би било најдобар избор во однос на платено добиено

https://www.samsung.com/hr/tvs/uhdtv-nu7090/UE55NU7022KXXH/   39.000 ден
https://www.panasonic.com/hr/consumer/televizori-ravnog-zaslona/4k-led-lcd/tx-55ex600e.html   48.000 ден
https://www.sony.co.uk/electronics/support/televisions-projectors-lcd-tvs-android-/kd-55xf8096/specifications  70.000 ден

Сонито бајаги е поскапо, дали вреди?

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #2232 на: 12 Септември 2018, 11:38:02 am »
Лапај си.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #2233 на: 12 Септември 2018, 12:44:40 pm »
Samsungot vredi za parite.
100HZ panel e.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #2234 на: 12 Септември 2018, 20:09:17 pm »
Јас го гледам по 8ката како серија.