Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 567969 пати)

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #2250 на: 04 Октомври 2018, 17:21:40 pm »
So 65kata imam eden problem, a toa e faktot sto ima samo 2 hdmi, a mene mi trebaat min 3, kablovska, od pojacalo, i kamerite okolu stanot.

Какво појачало? Ако има HDMI приклучок чинам се работи за surround receiver?

И ако се работи за surround receiver, зошто сите уреди не ги приклучиш на receiver-от, а неговиот излез на телевизорот? Целта на receiver-от, покрај другото, е и тоа (преклопување на различни извори).

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5689
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #2251 на: 04 Октомври 2018, 18:01:05 pm »
Drugite uredi kako bp player, ps3, se prikluceni na pojacaloto i so eden kabel idat u televizor.
Ali kablovskata ja vrzuvam posebno za da ne odi sekogas preku ozvucuvanjeto, a ja povrzuvam istata so opticki kabel za pojacaloto  za da koga sakam da mozam preku ozvucuvanjego zvukot da ide i samo treba da se mutira zvukot na televizorot.
Zatoa mi treba 3 hdmi.

Ne deka ne e resliv problemot ali bara otstapki :D

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #2252 на: 04 Октомври 2018, 20:11:17 pm »
Во голема мерка зависи од рисиверот, но секој релативно понов рисивер има опција за pass-through. Така подесен, при исклучен рисивер звукот ќе оди директно во телевизорот.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
« Одговори #2253 на: 04 Октомври 2018, 20:22:08 pm »
Hmm, e toa ne go znaev.
Se raboti za Pioneer AV receiver VSX -422

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #2254 на: 04 Октомври 2018, 21:59:14 pm »
Не можам да видам во упатството ниту во спецификациите. Но лесно се проверува. Пушти PS3 (рече дека ти е поврзано на рисивер), и гледај дали ќе добиеш слика/звук со исклучен рисивер.

Исто така, можеш да прочепкаш по менијата (HDMI setup, или нешто слично) дали се гледа pass-through како опција.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
« Одговори #2255 на: 07 Октомври 2018, 07:15:16 am »
Vcera so zena mi do neptun otidovme.
Sfativme deka ni treba 60ka ili 65ka.

Taka da ke mora nekoj kompromis da se pravi.
Vo budget ni se

https://tehnomarket.com.mk/product/5007006/sony-kd-60xf8305baep-uhd-smart-led-tv-800hz-androidtv-wi-fi

https://tehnomarket.com.mk/product/5007037/samsung-ue-65nu7092-4k-smart-led-tv

Sonito pred mesec i nesto koga izleze bese 63k denari i posle go kacija, ne znam zto e so politikava na sony.
Samsungot treba da vidam so konektorite dali mozam da go izbegnam problemot so falenje na eden HDMI
Gi ima slednive portovi

CONNECTSHARE (HDD)CONNECTSHARE (USB 2.0)CONNECTIONS: 2 X HDMI2 X USB1 X COMPOSITE IN
 E sega, dali mozam preku drugive konekcii da gi priklucam kamerite?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44569
  • Il Moderatore
« Одговори #2256 на: 07 Октомври 2018, 19:16:24 pm »
Дајте некое quick howto за коди моди или што и да е сеа актуелно , што има ТВ канали, посебно ме занимаат детски пакети како картун нетворк, бумеранг и слични... Windows платформа ако може, пошто се научија веќе децава на нетфликси, попкорни и јутубовци на windows-ов.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #2257 на: 15 Октомври 2018, 12:45:00 pm »
Прво разочарување од СОНИто,сношти како што работеше ТВто сликата ја снема,се исклучи и се слушна звук.Првичната дијагноза е дека адаптерот испуштил душа,како и зошто не знам,истиот го отворив,се гледа каде е исчадено.Се работи за СОНИ KDL-W805C,адаптерот е модел  ACDP-100D01 или APDP-100A1A(19.5v и 5,2А).ТВто е купено пред  2.5години и рикна 6 месеци откако гаранцијата помина.
Првично како што кажав адаптерот е рикнат,ќе се проба да се поправи.
Се јавив во Видео Дата,за да прашам за нов адаптер а нивниот одговор содржи две болки.Едната е дека адаптерот чини 60+Е и е помалата болка,а втората болка е што треба да чекам 20дена за да го добијат.
Сега за сега болките се тие ако и само ако проблемот е во адаптерот а ТВто е функционално.

Адаптерот го најдов на алиексрпес,цената и таму е иста,а и чекањето 24+ дена.
На ибеј цената е повисока +шипинг,а шипингот боли глава.

Ако некој има идеа каде би можел да најдам адаптер а да не чекам 20+дена нека каже.........
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11843
  • Архитект
« Одговори #2258 на: 15 Октомври 2018, 14:02:02 pm »
Да побараш некој универзален во меѓувреме.

Некој ваков....

https://www.anhoch.com/product/33365/notebook-universal-power-adapter-90w-hantol-for-hpasustoshiba-19v474a-2555-mm-compatible

https://www.anhoch.com/product/35556/notebook-universal-power-adapter-90w-hantol-for-dell-195v462a-5074mm-plug-compatible

https://www.anhoch.com/product/32163/notebook-universal-power-adapter-120w-hantol-av

Ама прашај првен некој шо разбира во струја.

Иначе и јас го имам истиот тв, ама со 5 год гаранција. Се надевам дека нема да ми се случи ова како тебе.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4136
« Одговори #2259 на: 15 Октомври 2018, 14:14:01 pm »
Прво разочарување од СОНИто,сношти како што работеше ТВто сликата ја снема,се исклучи и се слушна звук.Првичната дијагноза е дека адаптерот испуштил душа,како и зошто не знам,истиот го отворив,се гледа каде е исчадено.Се работи за СОНИ KDL-W805C,адаптерот е модел  ACDP-100D01 или APDP-100A1A(19.5v и 5,2А).ТВто е купено пред  2.5години и рикна 6 месеци откако гаранцијата помина.
Се јавив во Видео Дата,за да прашам за нов адаптер а нивниот одговор содржи две болки.Едната е дека адаптерот чини 60+Е и е помалата болка,а втората болка е што треба да чекам 20дена за да го добијат.
Сега за сега болките се тие ако и само ако проблемот е во адаптерот а ТВто е функционално.

Ако некој има идеа каде би можел да најдам адаптер а да не чекам 20+дена нека каже.........

Побарај половен ама оригинален адаптер, мислам дека сите адаптери на сони имаат ист конектор и даваат ист напон, едино се разликува струјата.

Па на тоа ќе треба да внимаваш односно да гледаш најдиш некој што дава барем 5.2А на излез.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11843
  • Архитект

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6911
« Одговори #2261 на: 15 Октомври 2018, 14:37:57 pm »
Дајте некое quick howto за коди моди или што и да е сеа актуелно , што има ТВ канали, посебно ме занимаат детски пакети како картун нетворк, бумеранг и слични... Windows платформа ако може, пошто се научија веќе децава на нетфликси, попкорни и јутубовци на windows-ов.

На јутуб има објаснување се. Само првин инсталирај го кодито, потоа на јутуб побарај аддони. Пример пишуваш Cartoon addons и ќе ти ги извади видеата со упатство како се додава аддон. Лесно е, 2 минути работа е да додадеш аддон, само ќе следиш што прави тој на јутуб клипот. Се пишува адреса од линк, па таму инстал from repository и така натаму.
Ќе видиш дека има доста видеа, ќе прочиташ и по коментарите доле дали работи адонот и слично.
За цртани незнам, во моментов знам само за филмови, а тоа е Neptune rising.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #2262 на: 15 Октомври 2018, 18:35:36 pm »
Вечерва колега електроничар ќе проба да го поправи,ако не се поправа ќе го земам овој

https://m.anhoch.com/product/41926/notebook-universal-power-adapter-120w-hantol-for-sony-195v615a-6040mm-plug-compatible

Важно било да е иста волтажата,а амперажата да не е помала од оригиналот 5.2а  а можело да е нешто и поголема.

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #2263 на: 16 Октомври 2018, 23:45:04 pm »

Само оригинал земи. Јас пробав на мојот со заменски и јас среќен бидејќи се беше добро 10 дена а поминав и евтино од логинг. После 10 дена телевизорот откажа скрос
 Да напоменам дека земав 19.5V и 5.2A баш како што беше оригиналот. Но ми појави проблем.

Го однесов на мајстор кој е еден од најдобрите кај нас. Уште пред да го отвори ме праша. Дали случајно сум ставил универзален полнач. Му реков да. Вика плочата е отидена ама еве ќе го отвориме да се увериш.
Го отвори пред мене и видовме дека цела плоча отишла од тоа што сум ставил универзален адаптер. Вика да си ми јавел ќе ти кажев да не си ставал ич. Веќе имам такви 5 кои ми дошле на сервис и сите со иста мака.

Ми кажа дека Сони имаат 3 генерации на ТВ кои одат со дополнителни полначи и голем проблем се создава кога тие ќе се расипат.
Подоцна отворив на форуми и видов дека мајсторов се што кажа е вистина.
Отворив и видов како и други луѓе имале проблем што покушувале со универзални. Главен проблем имало што Сони имале некој детектор внатре ( незнам како да го кажам ова правилно) и тој детектирал по некое време дека има неправилно напојување.

Сакаш послушај, сакаш ризикувај. Мајсторов веќе имаше 5 телевизори кога отидов јас и мојот 6ти.  Teбе ти треба aдаптер Sony 19.5v 5.2А. Најди таков и нема да имаш мака.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #2264 на: 17 Октомври 2018, 11:36:54 am »
А баш пред малку ми стигна полначот од Анхоч и телевизорот си проработи.

@malinamamun

Кажи ми од каде го зеде оригиналниот полнач и по која цена?