Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 619770 пати)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #735 на: 09 Декември 2013, 10:30:20 am »
Koga se kupuva divajs za slednite 5 godini sigurno nema da gledam vo retro funkcii kako 720p. Jas gledam od blisku i go koristam i za kompjuter i ne sfakjam kako voopsto smee da se spomne 720p. Ama toa sum jas.

Link ke proveram na kompjuter posle.

Исто и јас :) . Само јас обраќам внимание на суштинските и стварно битни нешта за да сум среќен наредните 5 години, од колку на маркетиншки финти (Признавам, и јас имам паднато на маркетиншки финти што ме имаат чинето многу пари).

Еве една аналогија што мислам дека ќе ме разбереш совршено..

Што е подобро? Фотографија од мобилен Galaxy S4 so 13 Мegapixeli, или Canon EOS 400 со 10 Megapixeli? :)

Во моментов да треба да купам тв што ќе го користам наредни 5 години, и да треба да изберам измеѓу 5 години стар модел Pioneer KURO, и скроз нов 2013 Samsung 8000 серија на панел, мислам дека наредните 5 години повеќе би уживал со 5 години стариот Pioneer.

Што е побитно за да гледаш од 3.5 метри на 50" панел? Резолуција (што не верувам дека ќе ја приметиш од таа далечина (таблицата што ја пратив ќе помогне доста од која далечина на која големина панел, има поента која резолуција), или на пример ниво и начин на репродукција на црната боја што е есенцијална во вкупниот квалитет на приказот?

Ама како све кажавме што требаше, отвори ги линковите, поготово тој со таблицата, и ќе видиш и сам за што зборам (горе доле моите искуства се ко што е забележано во таблицата).

Поздрав

Дарко

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #736 на: 09 Декември 2013, 10:47:44 am »
Ama prasanjeto e zosto? Ajde da e za 4k muabetot, pa da sfatam deka na 50 inci ne se poznava ama 720p? Se osekjam kako da e srekna nova 2009ta.

Па и се нема многу променето од 2009 до сега. Освен што тогаш ги имаше Pioneer KURO панелите, кои се далеку подобри од некои нови 2013 модели.

Во суштина разликата од 2009 и 2013 е што во 2013 се става акцент на SMART функции (кои јас во мојот СМАРТ ТВ воопшто не ги ни користам и мислам дека се маркетинг), а не на стварен квалитет на панел (нормално, има и исклучоци).

Црната боја што ја има Pioneer KURO (KURO на Јапонски значи ЦРНО) od 2009 може да ја сонува Самсунг во нивните најдобри модели од 2013  (а од дефиницијата на црната боја и те како зависи квалитетот на сликата).

Како и што кажав претходно, мое искуство е дека  помеѓу 720п и 1080п има разлика  на панели 50" или поголеми, и кога се гледа од  блиску. Од малку подалеку веќе не може да се примети разликата (иако дефинитивно не би купил 50" со 720P).

Провери го линков :)

http://www.highdefforum.com/gaming-systems/141156-panasonic-vt60-better-than-kuro.html

И еве една табела што може доста да помогне во дискусијава (еве, ова е од 2013 година :) )

http://www.digitaltrends.com/home-theater/720p-vs-1080p-can-you-tell-the-difference-between-hdtv-resolutions/

поздрав

Дарко

За денешно време, погледни го Samsung PS(PN)64f5500 Не ги потценувај самнуг панелите ниту од 2009 ниту од 2013.

http://reviews.plasmatvbuyingguide.com/samsung-plasma-tv/samsung-pn64f5500.html

KURO во иста димензија во 2009 беше прескап. А Samsnug нудеше одлична слика вс цена. Слика која може да конкурира на многу поскапите модели.

Јас и денес не би погледнал кон LCD телевизорите. Иако од 2009 има огромен напредок со IPS i PLS LCD панелите, сепак, за далеку пониска цена кај плазмата може да го добијам истиот или подобар квалитет на слика. За 5 години, ќе видиме што ќе биде. Може ќе сменам мислење :)

Во моментов да треба да купам тв што ќе го користам наредни 5 години, и да треба да изберам измеѓу 5 години стар модел Pioneer KURO, и скроз нов 2013 Samsung 8000 серија на панел, мислам дека наредните 5 години повеќе би уживал со 5 години стариот Pioneer.

Мислам дека си „заслепен“ од вредноста на KURO :) Денешните панели го имаат (во најмала рака) достигнато квалитетот на тогашниот куро-тресина.  
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #737 на: 09 Декември 2013, 10:55:26 am »

Мислам дека си „заслепен“ од вредноста на KURO :) Денешните панели го имаат (во најмала рака) достигнато квалитетот на тогашниот куро-тресина.  
[/quote]

Го има.. Дури сегашните Panasonic VT и ZT Панели.. (кои ја превзедоа технологијата на Pioneer и може да се каже дека се базира на KURO то)

Па добро, после 5 години редно време беше :)

Дарко

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #738 на: 09 Декември 2013, 11:00:15 am »
http://www.digitaltrends.com/home-theater/hands-on-with-the-65-panasonic-zt60-3d-plasma-the-end-of-an-era/

Баш мислев на ZT панелите. Стигнато и престигнато :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #739 на: 09 Декември 2013, 11:05:32 am »
http://www.digitaltrends.com/home-theater/hands-on-with-the-65-panasonic-zt60-3d-plasma-the-end-of-an-era/

Баш мислев на ZT панелите. Стигнато и престигнато :)

Дали? :) Ама добро е .. Се согласуваме дека Plasma е нашиот CUP OF TEA :). Кога го купував Pioneer -от 2006, се изнаслушав глупости од тип "Plasma та не работи на секоја надморска висина, боље ти е ЛЦД" или "Plasma -та ќе се расипе ради бурн ин ефектот" и слично :)

http://www.consumerreports.org/cro/news/2013/07/battle-of-the-super-plasma-tvs-the-panasonic-vt60-versus-the-samsung-f8500/index.htm

"And the winner is...
So, you're probably asking, which is the better TV? By a slight margin, we pick the Panasonic VT60 over the Samsung F8500. The primary reasons are deeper blacks--the best we've seen so far this year--which provide excellent shadow detail, and slightly richer, more accurate colors, especially with flesh tones. That said, the F8500 is an exceptionally bright plasma, making it perhaps the better choice for brighter rooms where you can't control the lighting. It should also be considered if you watch a lot of 3D and don't anticipate using an external sound system. But the truth is that you really can't go wrong with either set, which are pushing the boundaries of what to expect in a flagship TV this year."

http://www.avsforum.com/t/1469541/f8500-or-zt60/1320

"The F8500 was only slightly brighter than the VT60, but the blocky artifacts were really noticeable. I also compared the whites between the two sets. Honestly, I couldn't tell much of a difference. In some scenes the VT60 looked better. In others, the F8500 looked better. I do have to say that the colors overall on the VT60 were much richer. The F8500 actually gave me a bit of eye fatigue, where the VT60 was easy on the eyes.

I went in to the store intending to buy the F8500. The price was even equivalent to the VT60. I left the store with the VT60. The slight brightness advantage of the F8500 was not worth the trade-off of dealing with the blockiness."

http://www.highdefforum.com/gaming-systems/141156-panasonic-vt60-better-than-kuro.html

The VT60 is an excellent plasma with perhaps the best image quality you'll see this year . It is a shade better than the Kuro we've been using as a reference these long years, it beats the Samsung F8500 in critical dim-room viewing situations, and it's demonstrably better than the outstanding ST60.

Дарко

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #740 на: 09 Декември 2013, 11:12:02 am »
Шо знам, не би се замарал толку. Би гледал кој нуди прифатлив квалитет за моите пари.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #741 на: 09 Декември 2013, 11:50:05 am »
@Van, реков дека е мое мислење. Споредбата на „магловитите“ ефекти е помеѓу 720p и 1080p од ист извор (Ati Radeon HD 5450) Телевизорот е Samsung PS50b550
Не разбирам дали сакаш да кажеш дека зборуваш за споредба меѓу резолуциите 720p и 1080p на еден ист телевизор (Samsung PS50b550)?
Да на ист телевизор. На мојот телевизор подобро се гледа 1080p  За друг телевизор не би знаел.
Симо, па нормално дека на твојот телевизор поодбро изгледа 1080p кога тоа му е нејтив резолуција.
Понатаму кога пушташ 720р извор (не мислам на хардверскиот извор радеон видео картата, туку на самото видео), таа 720р слика на твојот 1080p телевизор се скалира на поголемата 1080р резолуција. Повеќе од нормално дека ќе приметиш разлика во детали, посебно на местата каде има фини елементи од снимката.

Скалирање од поголема резолуција на помала нема проблеми, но скалирање од помала на поголема резолуција... е тука и тоа како се губи на квалитет и оштрина. Денес има скоро се да се симне во 1080р па тоа и не е некој голем проблем, но кога ќе пуштиш 720р на 1080р и тоа како има разлика.
Затоа за правилна и фер компарација компарација треба да се користат два (или повеќе) телевизори со иста големина но со различна резолуција (нормално од иста фирма и слични модели, за другите параметри да бидат слични). Значи покрај твојот 1080р Самсунг треба да ставиме иста величина 720р Самсунг, па да правиме споредба.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #742 на: 09 Декември 2013, 12:49:50 pm »
@Van, разбирам што сакаш да кажеш, но сепак, сеуште не сум видел нативна 720p плазма со квалитетна слика како 1080p. Ако треба да токмам растојанија, да внимавам на осветлувања, да пазам на колку сантими ми е масичката - туримукуро. Ако изворот ми е 1080p, нормално е да го гледмам на 1080p уред. Подобрата резолуција на 1080p дисп. може само да биде предност, еве нека е и единствено кога си поблиску, но таа предност може многу да значи. Поготово, и еспешали, кога имаш закачено ХТПЦ на телевизорот. Ова ме потсеќа ко` на времето за комп. монитори кога се тврдеше дека 1024x768 е одлична резолуција за 17“ монитор и дека 1280x1024 не носи предности. Јебига, сеа у џеб носиш 1024x768 и повеќе, па никому ништо. 720p можеби на плазма и не е некоја маана, ама на LCD е опасен пропуст, во димензии над 40“.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #743 на: 09 Декември 2013, 12:55:22 pm »
Moze samo da bide prednost vo naskoro 2014ta godina.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #744 на: 09 Декември 2013, 12:55:32 pm »
VAN, части си ти кафана и клади се со тој што сака пиво да пие...Мене кеш ми треба, така да наздравје пивото и частењето...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #745 на: 09 Декември 2013, 14:55:42 pm »
Салевски, ОК е што го повлекуваш блефот. Пошто ќе требаше да го частиш цел форум!  ;)
Мене ми е принцип да не се коцкам со пари, и тоа веќе го нагласив. Нормално кладењето во јадење/пиење или слично ми е ОК. Ти ако си сигурен во тоа што го велиш, тогаш не гледам зошто да не ја ставиш сметката за лапачка таму каде што ти е устата.. и не им приредиш едно задоволство на колегиве форумџии?   ;D

Како и да е, понудата сеуште стои. За тебе и за било кој што мисли дека во условите кои што ги опишав погоре, дека ќе може во 6 од 10 погодувања, да погоди кој е 720р телевизорот а кој е 1080р телевизорот.   

@Van, разбирам што сакаш да кажеш, но сепак, сеуште не сум видел нативна 720p плазма со квалитетна слика како 1080p. Ако треба да токмам растојанија, да внимавам на осветлувања, да пазам на колку сантими ми е масичката - туримукуро.

... 720p можеби на плазма и не е некоја маана, ама на LCD е опасен пропуст, во димензии над 40“.

Истите принципи важат за сите екрани, плазма, ЛЦД или ЦРТ, сеедно. Идејата (и фактите) се дека резолуцијата е само еден параметар за квалитетот на сликата. Во одредени случаи можеби и најневажниот.
Не дека треба да мериш во сантиметри растојанија, туку напротив: така како што веќе ти е дома ставен намештајот, нема да приметиш разлика во резолуцијата. Посебно не на 40инчи дијагонала. Освен ако не се залепиш пред телевизор да бараш влакна.  ;)

Пак да повторам целиот муабет почна со прашање на форумџија, дали вреди 50инчна 720п Самсунг плазма за 500евра. На мојот одговор дека тоа е одлична понуда за таа цена, следеа куп дезинформирани критики дека таа понуда е фрлање пари за „застарена технологија„ и слични глупости.
Човекот праша за телевизор, и за тие пари тоа е прва лига телевизор. Човекот не праша што е најдобро на свет, без разлика на парите. Ниту кажа дека како @Deni телевизорот ќе го користи како монитор (!).

Ајде со примери малку. Еве неколку напоредни прикази на 720п наспроти 1080п.
Погледајте ги, и кога ќе сакате да скокнете со изјава од типот „АХА ЕВЕ СЕ ГЛЕДА РАЗЛИКА„... сетете се дека седите непосредно пред мониторот.
Затоа повлечете се назад едно 3 метри, па тогаш обидете се да најдете разлика!  ;)

(клик за фул резолиција, па после зум на 1:1 однос)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #746 на: 09 Декември 2013, 14:58:58 pm »
Ех да, за дискусијава тотално е корисна табелата од рецензијата што ја постираше Дарко.

http://www.digitaltrends.com/home-theater/720p-vs-1080p-can-you-tell-the-difference-between-hdtv-resolutions/

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20379
« Одговори #747 на: 09 Декември 2013, 15:03:10 pm »
Не знам што е толку тешко да приметиш дека 720п страната е позаматена. Како и да е сам себе се факаш во јамка. Прво викаш да се види на ист телевизор разлика дали има меѓу 1080п и 720п после викаш на различни телевизори да се види од кои еднио ќе има нативна резолуција 720п, а другиот 1080п. На крај најголемата глупост поставуваш слики со непознат извор кој не се знае ни од што се ни како се направени па и да ја видам разликата меѓу двете страни на МОНИТОР па дури и да сум се оддалечел од мониторот 3 метра. Се чудам тогаш зошто прават телевизори со се поголеми резолуции. Очигледно требало тебе да те прашаат и да им кажеш дека е залудно и маркетиншки трик. Да те прашам тогаш дали е исто да играш и со 30 фпс и со 60 фпс? Дали е исто да ја играш истата игра пример на 1280х720, 780х480 и 7680х1600? Дали и рефреш рејтот е сеедно дали е 50,100, 400 итн херци? Или се ова се маркетиншки трикови? Отиди до нептун и сам ќе видиш дека има разлика меѓу 720п слика и 1080п слика на 3 метра. Толку од мене.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #748 на: 09 Декември 2013, 15:34:50 pm »

Истите принципи важат за сите екрани, плазма, ЛЦД или ЦРТ, сеедно. Идејата (и фактите) се дека резолуцијата е само еден параметар за квалитетот на сликата. Во одредени случаи можеби и најневажниот.
Не дека треба да мериш во сантиметри растојанија, туку напротив: така како што веќе ти е дома ставен намештајот, нема да приметиш разлика во резолуцијата. Посебно не на 40инчи дијагонала. Освен ако не се залепиш пред телевизор да бараш влакна.  ;)

Пак да повторам целиот муабет почна со прашање на форумџија, дали вреди 50инчна 720п Самсунг плазма за 500евра. На мојот одговор дека тоа е одлична понуда за таа цена, следеа куп дезинформирани критики дека таа понуда е фрлање пари за „застарена технологија„ и слични глупости.

Прво за болдираното да ти одговорам: Принципите важат, теоретски е све супер. Но во пракса, секој знае дека LCD пикеслот со својата форма е инфериорен во однос на PDP пикселот и со самото тоа, кога имаш малку пиксели на голема површина имаш далеку полош приказ отколку кога имаш повеќе пиксели. За LCD лекот е повеќе пиксели на квадратен сантиметар (1080p)

PDP:

H-IPS:

Кога имаш вакви пикесли, дури и на најсовремениот IPS панел, јасна ти е инфериорноста во однос на приказот на слика. Затоа реков дека поготово за ЛЦД е битно да има повеќе пиксели на квадрат.

Што се однесува до растојанијата кај мене дома, од телевизорот до местата на кои што седам, тие се променливи. И тоа многу често. Често пати седам на метро ипол од телевизорот (кога играм игрици), син ми гледа на помалку од едно метро, итн. Единствено што е тешко промелниво е дијагоналата на телевизорот и резолуцијата ако се недоволни :)

И на крајот, јас не знам уште некој да произведува 720P дисплеи, освен некое заостанато ѓубре. Дури и да произведува, тоа се лоу  енд дисплеи, наменети за ефтино задоволување на голема квадратура. Па побогу, види ги оние плазми што се по продавниците, уште на угаснато ќе видиш дека фосфорната матрица им е посива од црно-белиот телевизор на дедо ти. Плазма ТВ, уште пред да го упалиш, едноставно МОРА да има потемен скрин од црната пластична рамка, инаку - фрли го во вардар :)

И на крајот, за тие сликите што ги постираше. Сите се согласивме дека во неспецифични ситуации разликата е минимална. Во специфични ситуации се познава на кој му е колкав патлакот. Ако сакаш конкретно да ти посочам каде се приметува од авион:
Втората тест слика, челото на дечкото. Јасно е колку повеќе детаљи има на кожата на неговотo чело во 1080p.
Најмалку се приметува на недефинираните објекти од Wall-E.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #749 на: 09 Декември 2013, 15:39:30 pm »
Отиди до нептун и сам ќе видиш дека има разлика меѓу 720п слика и 1080п слика на 3 метра. Толку од мене.
И јас се надевам дека е толку.   :)

Инаку понудата за опклада и за тебе важи. Чим си толку сигурен во тоа што го кажуваш (а добар дел од работите што се напишаа очигледно не ги разбираш), тогаш стави си ги зборовите на дело и прифати опклада, па да отидеме заедно до Нептун (или било каде што ќе ни дозволат да направиме напореден тест според кажаните услови).
Ако си во право, сите ќе јадеме и пиеме (во Дојрана на пример) на моја сметка, а ако не си во право... епа тогаш твоја е сметката. Ем ќе научиме нешто (или ти или јас) :), ем ќе падне ѓезме и дружба. Бива ли?   ;)