Автор Тема: Mercedes E 200 CDI W211 - Karavan  (Прочитано 30468 пати)

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 807
Одг: Mercedes E 200 CDI W211 - Karavan
« Одговори #135 на: 08 Септември 2025, 19:14:51 pm »
ushte eden update za servis. denes (08-09-2025) praznichno, na skoro 290000 smeneto plochki i glicerin. zemav i diskovi ama starive se seushte ok pa kje gi izvozat i ovie plochki. zdravje na sledno menuvanje kje se smeni i plochki i diskovi (neka si stojat v podrum do togash) (prethodnite plochki gi menuvav koga ja zemav kolata i me imaat isterano 55000km, kje vidime ovie dali kje izdrzat tolku. i tie i ovie se ate. glicerinot manol zemeno se komplet so se filtrite za ulje i vozduh od kaj Prchot (prv pat zemam od kaj dechkoto i alal da mu e, mi gi donese na rabota a i go nauchiv kako se vika malku nezgodno mi beshe po prekar da mu se obrakjam :) )

glicerincheno od providno stanalo zeleno u pm. koj znae od koga ne bilo smeneto (a i jas mukaetlija tek posle 6 godini otkako ja kupiv kolata mi tekna da go smenam)

fizichki lesna ama dooooosadna i dolgotrajna procedura u pm, a denes se pogodi sonchev denot...se iznasonchav vo dvorot

eve nekoe sliche.
https://ibb.co/Y7kbcfDm

sledniot vikend ne ama posle nego kje treba i uljenceto i filterot da se smenat (me smrze ovoj vikend a vekje imam pominato 9000km)

NE ME MRZESHE OVOJ VIKEND (13-09-2025) :D si go smeniv i uljeto/filterot denes. za sezonava ostanuva da smenime zimski gumi i dosta e od mashtorluci okolu kolata.
« Последно менување: 13 Септември 2025, 15:17:16 pm nikomil1 »

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
« Одговори #136 на: 28 Јуни 2026, 23:12:23 pm »
odamna ne sum pishal za kolava.. nekako lanskata godina zavrshi a i ovaa pochna na maler so defekti. ne veruvam vo maleri tuku vo dotrajanost na rabotite kje da im doshol krajot (staro si e staro)

nekolku pati "na lekar kaj Jovica M-star"

- pred nova godina popraven alternatorot oti otkaza ne polneshe, zaedno so ushte nekoja rolna od kaishot
- po nova godina reparirani diznite (ova boleshe najmnogu)
- posle diznite otide i DPFot (sega go iskluchiv zaedno so EGRot), a smeniv i nekoe semeringche
- se smeni i ulje vo menjachot (malku pred vreme ama bar kje sum raat slednive 50.000km)
- samiot si smeniv lepeza od senzorot za ABSot (zemeno od kaj Prcot)
- vo bugarija idiotite mi ja skrshija bravata na bagaznikot pa smeniv i brava
- vchera od kaj nidzzo zemeno Monbat SLI Premium 100Ah (rombatot ispushti dusha probi kjelija posle 3 i pol godini sluzenje bez da se zakashla. naednash preku nokj..cap cap i tolku mu beshe)

ako e za air dosta e, bi sakal godinava ako e mozno da ja isteram samo ushte so ulje i filtri menuvanje, bez defekti

Отсутен nikola98

• Редовен
  • Пораки: 1006
  • The best or nothing.
« Одговори #137 на: 29 Јуни 2026, 13:04:17 pm »
Сите зафати се направени кај Јовица? (дпф/егр гасење)

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
« Одговори #138 на: 30 Јуни 2026, 00:30:36 am »
Сите зафати се направени кај Јовица? (дпф/егр гасење)
Da!

naglasiv ona shto ne e kaj nego (senzorot sam go menjav), drugoto se kaj nego. zoshto?

Отсутен devourer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 423
  • Мерцедес е мерцедес се друго е кола!
« Одговори #139 на: 30 Јуни 2026, 14:40:28 pm »
odamna ne sum pishal za kolava.. nekako lanskata godina zavrshi a i ovaa pochna na maler so defekti. ne veruvam vo maleri tuku vo dotrajanost na rabotite kje da im doshol krajot (staro si e staro)

nekolku pati "na lekar kaj Jovica M-star"

- pred nova godina popraven alternatorot oti otkaza ne polneshe, zaedno so ushte nekoja rolna od kaishot
- po nova godina reparirani diznite (ova boleshe najmnogu)
- posle diznite otide i DPFot (sega go iskluchiv zaedno so EGRot), a smeniv i nekoe semeringche
- se smeni i ulje vo menjachot (malku pred vreme ama bar kje sum raat slednive 50.000km)
- samiot si smeniv lepeza od senzorot za ABSot (zemeno od kaj Prcot)
- vo bugarija idiotite mi ja skrshija bravata na bagaznikot pa smeniv i brava
- vchera od kaj nidzzo zemeno Monbat SLI Premium 100Ah (rombatot ispushti dusha probi kjelija posle 3 i pol godini sluzenje bez da se zakashla. naednash preku nokj..cap cap i tolku mu beshe)

ako e za air dosta e, bi sakal godinava ako e mozno da ja isteram samo ushte so ulje i filtri menuvanje, bez defekti
Dali bosch dizni koristi w211 facelift? i kako dojde do toa da treba site da se repariraat?

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
« Одговори #140 на: 30 Јуни 2026, 15:03:34 pm »

Dali bosch dizni koristi w211 facelift? i kako dojde do toa da treba site da se repariraat?

Ne koristi bosh tuku delfi (mozebi najchurukot opcija od dizni) kako dojde do toa site da se repariraat ne znam. EDNA beshe defekt sigurno, ama kog gi repariraat sekogash odat vo komplet (NE ZNAM ZOSHTO)

ne se kako kaj starite mehanichki dizni tuku piezo dizni se i se uzas vo pogled na izdrzlivost

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18106
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #141 на: 30 Јуни 2026, 20:08:31 pm »
Ги репарираат за да ги доведат во некоја прифатлива толеранција меѓу себе, зошто може поголема беља да направи ако еден до друг цилиндри имаат драстично различна температура зошто едната дизна пушта повеќе гориво (и клипот е поладен) а другата репарираната си работи како што треба и има (лупам) 40-50-100 степени повеќе во комората.