Автор Тема: CARclub Тест: Forthing S7 REEV (Range Extender Electric Vehicle)  (Прочитано 2338 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2816
Одг: CARclub Тест: Forthing S7 REEV (Range Extender Electric Vehicle)
« Одговори #45 на: 31 Мај 2026, 11:01:45 am »
Неповрзано со претходното. Просурфав малку, има и апликација за телефон за колава. Нема премногу функционалности, ама има една многу важна работа - а тоа е активирање клима преку телефон. Од лично искуство, ова е прекрасна работа и една од најдобрите работи околу возење EV/PHEV. Многу е убаво кога можам зимно време или летно време да си пуштам клима пред да одам во кола и колата да се згрее или да се олади.

Има слот за СИМ картичка?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30683
    • CARclub.mk
« Одговори #46 на: 31 Мај 2026, 11:08:37 am »
Како и повеќето коли, има вграден eSIM, си се контектира и си брка работа.

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
« Одговори #47 на: 31 Мај 2026, 13:02:46 pm »
видена вчера пред џевахир. Изгледа интересно и доста луксузно од надвор. Ентериер ми е онака некако сиромашен во споредба со другите кинези.
Фино е да ги избришете коментариве. Има многу мрчатори на форумов.
Кога ќе пребарува некој сега или во иднина треба да чита глупости

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2816
« Одговори #48 на: 31 Мај 2026, 13:31:58 pm »
видена вчера пред џевахир. Изгледа интересно и доста луксузно од надвор. Ентериер ми е онака некако сиромашен во споредба со другите кинези.

Не се мрчатори, AI бот е.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4319
« Одговори #49 на: 31 Мај 2026, 13:42:26 pm »

Во однос на другите модели од Донг Фенг како Т5ево или Маге, овој има најдобар интериер
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55272
  • Махер
« Одговори #50 на: 31 Мај 2026, 13:45:09 pm »
А и најдобра аеродинамика на планетава Земја, нешто кое е за енормна пофалба. Е ТАКА СЕ БРКА ЕФИКАСНОСТ и потрошња и се. А не со глупости.

Се надевам ќе имаме шанса да ја видиме колава на многу повеќе места. И дека ќе разбереме колку е генијална колава.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7264
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #51 на: 31 Мај 2026, 15:18:50 pm »
А зошто не би?
Еве да речеме дека немам куќа со штеќер за да ја полнам батеријата. Нема ли опција, доколку и дозволам на колата (бидејќи не би и дизволил да работи ICE мотор доколку е во затворен просторм на примар катна гаража, приватна гаража) да работи во следните 2 часа и да ја наполни батеријата? Ако моторот не е поврзан со тркалата преку пренос и директно ги врти, туку единствено полни батерија, тогаш нема смисла да не постои опција да работи моторот и да ја наполни батеријата за да биде полна и да имам свежи 160км на струја наредното утро.

Шо ти е миле, на струја возиш цело време, свежа, стара таа е.
Палиш колата сабајле, и моторот се пали и полни батерии отпојќе и ти возиш на струја, шо е проблемот не знам.
Ако нејќеш мотор има целосно електрични возила.  ;D

А кој има параноја од високи брзини да не остани без батерија, можи да земи некоја Ходна e:hev.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6332
« Одговори #52 на: 31 Мај 2026, 17:49:28 pm »
Ова е магичното возило за плински уред :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3462
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #53 на: 01 Јуни 2026, 08:27:20 am »
Пред неколку години јадев вафли за возила од кинески брендови, мислењето ми е веќе сменето на многу позитивно но би сакал да повозам како би го потврдил позитивното мислење - мислам дека ова е правиот модел.

Браво за дизајнот, погонот и цената. Успеаа да го комерцијализираат Range extender концептот многу побрзо од Mazda кои помпезно го најавуваа пред неколку години. 28kWh LFP батерија е правиот избор за ваков тип на возило.

Така да класен, ако успееш да го добиеш возилово повторно треба едно туриче да се организира.

Имаат и нисан ист систем каде имаш мотор кој не е врзан со тркало туку полни батерија а има електромотор.
Само проблемот на нисан е што на отворено нивниот е-power трошеше повеќе од бензинецот кај мене.

Отсутен Skywalker

• Сениор
« Одговори #54 на: 01 Јуни 2026, 15:07:58 pm »
Подолго видео од АутоМедиа МК, прават еден круг околу цела држава со колава.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4629
« Одговори #55 на: 01 Јуни 2026, 17:44:59 pm »
Ако го изгледа, колку му искочи просек бензин на 100?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55272
  • Махер
« Одговори #56 на: 01 Јуни 2026, 17:51:29 pm »
Ако го изгледа, колку му искочи просек бензин на 100?
Бидејќи никој не може да го изгледа, да повикаме на помош АИ.

Еве, можеби ова е видеото:
Авторот нагласува дека нивото на Преспанското езеро е подигнато за најмалку 1,5 метар, па пристаништето што лани беше на суво сега е целосно под вода.
Главниот фокус е автомобилот: петметарска кинеска лимузина со „range extended" погон (REEV). Клучната разлика од приклучните хибриди е што бензинскиот мотор (1,5 литри, 100 КС) не е поврзан со погонот, туку служи само како генератор за струја. Електромоторот (211 КС) ги движи тркалата, па нема менувач. Тоа значи помала тежина, помали отпори, поголема ефикасност и пониска цена.
Возилото има батерија со досег од околу 170 км и вкупен досег над 700 км со полн резервоар. Поддржува брзо полнење (од 17% до 80% за 14 минути).
Маршрутата водеше од Скопје преку Кочани, Делчево, Берово, Огражден до Струмица, потоа Валандово, Гевгелија и преку Прилеп и Битола до Преспа. На спуштањата (Огражден, Валандово) рекуперацијата враќаше по 15+ км досег.
Просечната потрошувачка беше изненадувачки ниска: околу 3,7 литри бензин и 15 kWh струја на 100 км. Авторот заклучува дека ова е поразумно решение од европските приклучни хибриди и пофален пример за напредокот на кинеските автомобили.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен Skywalker

• Сениор
« Одговори #57 на: 01 Јуни 2026, 19:14:04 pm »
Тргна со полна батерија и ја наполна до 90% уште еднаш негде на средина од делницата.

Во Скопје се врате со гориво за околу 100км и 60км во батеријата. Не знам дали кажа колку вкупно км помина.