Автор Тема: CARclub Тест: Forthing S7 REEV (Range Extender Electric Vehicle)  (Прочитано 1056 пати)

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1905
Одг: CARclub Тест: Forthing S7 REEV (Range Extender Electric Vehicle)
« Одговори #15 на: 28 Мај 2026, 19:33:59 pm »
Вртат неколку како такси низ градов и многу многу ми се свиѓа колава.
Класен ако некогаш ја имаш на подолг тест би сакал да ја разгледам.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30675
    • CARclub.mk
« Одговори #16 на: 28 Мај 2026, 19:54:56 pm »
Ако сакате, можам да пробам да договорам да ја земам пак, да се договориме да се најдеме некаде и сите да имате можност да ја ѕирнете.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1498
« Одговори #17 на: 29 Мај 2026, 00:53:48 am »
Мене ме интересира моментов со атмосверецот ко генератор. Што се случува ? како функционира со обртаи на моторот ? пример батеријата е празна, резервоарот полн, и сеа притискаш гас, дали моторов качува обртаи пропорционално или.. ? претпоставувам нема брзини за него.
Колкав резероар има за бензин ? битен податок за тие 1200 километри домет поубаво да ги доловиме
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55268
  • Махер
« Одговори #18 на: 29 Мај 2026, 08:16:38 am »
Мене ме интересира моментов со атмосверецот ко генератор. Што се случува ? како функционира со обртаи на моторот ? пример батеријата е празна, резервоарот полн, и сеа притискаш гас, дали моторов качува обртаи пропорционално или.. ? претпоставувам нема брзини за него.
Колкав резероар има за бензин ? битен податок за тие 1200 километри домет поубаво да ги доловиме
Баш не би требало да качува обртаи туку да работи на најефикасниот можен ранг на обртаи, рецимо 3500, со најефикасно притиснат тротл рецимо 3/4 и така да си тера. Константно да си вади рецимо 40KW, затоа што ти само пикови користиш и батеријата треба тоа да пегла. Моторот да работи само во режим на совршенство. Тоа е целта. Always has been.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4135
« Одговори #19 на: 29 Мај 2026, 08:29:17 am »
Хм, интересно прашање и интересна споредба.

Маздата ми беше и поубава како модел, а имаше поубав и попремиум ентериер. Ама S7-цава (ко за Samsung телефон да зборам) ми беше overall некако покомотна и полесна за секојдневно користење, највеќе поради (за мене) неприродно високото седење во Маздата.

Да треба да бирам, нааајверојатно би ја одбрал S7-цата, само во зелена боја. Односно било која друга боја освен црнава.
Зеленета совршено прилега. Долго се мислам за  тоа дали фул електрик или PHEV да се втрурнам дури и на времето беше опција и i3  со рејнџ екстендер. Но не ми изгледаше како варијанта за фамилијарна кола бр. 1. Ама ова е веќе пристојна понуда, ми ги покрива повеќето сценарија освен едно што ми оди на живци е неделлива задна клупа. Ама секако овој модел за ценава е понуда која серизно ја есапам.

Едит:  резервоарот е 45л.
« Последно менување: 29 Мај 2026, 10:05:19 am bramovsk »

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6326
« Одговори #20 на: 29 Мај 2026, 08:37:31 am »
Убаво би било ако може да се дообјасни поопширно што уствари се дешава кога ќе се потрошат тие 150/180км рејнџ.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #21 на: 29 Мај 2026, 11:08:26 am »
Ништо драматично. Се пали бензинскиот генератор, ја полни батеријата. Си има неколку режими на работа, може да вози само на струја, може да преферира струја ама да го користи бензинецот, и може и да го преферира бензинецот, односно цело време да полни. Мене ми нема поента ова, ама океј.

Отсутен kalimero

• Редовен
« Одговори #22 на: 29 Мај 2026, 14:00:10 pm »
Класен можеби глупо е прашањево ама не ми е баш јасно.
Возиш на автопат каде да речеме троши 20 кв за 100 км при брзина од 120 км/ч, ја истрошиш батеријата за 100 км, дали бензискиот мотор може да ја надополнува батеријата со тој капацитет за да можеш непрекинато да продолжиш да возиш со 120 км/ч, ?

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3461
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #23 на: 29 Мај 2026, 14:36:13 pm »
Веројатно затоа и максималната брзина е до 160 односно тука некаде е лимитот до кој бензинскиот може да дополнува.

На крајот од денот што се замарате инжинерите го смислиле седнуваш и возеш. Мене многу битен момент кај хибрид возило е да не ме замара системот да ми кажува сега возиш на струја сега моторот работи и слично. Би преферирал хибрид каде тоа нема да ми е презентирано и непотребно ин мај фејс додека возам.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34484
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #24 на: 29 Мај 2026, 22:42:27 pm »
Возиш на автопат каде да речеме троши 20 кв за 100 км при брзина од 120 км/ч, ја истрошиш батеријата за 100 км, дали бензискиот мотор може да ја надополнува батеријата со тој капацитет за да можеш непрекинато да продолжиш да возиш со 120 км/ч, ?

Не знам колку би било тоа ефикасно, некако не ми стои дека можеш да крузаш со 120км/ч откако ќе се потроши батеријата. Ако возиш 120км/ч и се потроши батеријата значи брзината мора драстично да падне, инаку зошто би се трошела батеријата ако моторот може да произведе толку струја во континуитет. Би бимало повеќе логика да има +CVT па моторот да ги врти и тркалата и генераторот.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6326
« Одговори #25 на: 29 Мај 2026, 22:43:06 pm »
@kalimero И јас прашав за дообјаснување ради тоа што после, а и во тестот е пишано дека бензинскиот мотор не е врзан на погонот, сега излегува дека е.
Интересно е ако успева да ја дополнува батеријата на сред возење доволно јако за да се придвижува само на струја.
Ако префлра на бензин тогаш вожњата ќе е пес,  огромно возило, умрен атмосверец од 100 коња упариран со Cvt = суицид.
Концептот ме потсеќа на МЖ 661, попозната кај нас како “Кенеди” локомотива. Тие се уствари дизел електрик, дизелот е само за покревање на алтернатор за електромотороте. Бт-Ск е 1.5 тон нафта во правец мислам :D

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #26 на: денес во 04:14:49 »
Вака изгледа објаснувањето што го најдов читајќи тестови е сега како навистина изгледа во реланост и дали на стража ќе може да претицаш шлепер исто како со дизелаш од 200 коња и 350 Nm кога батеријата не е баш у форма не знам. Ама затоа веројанто постојат режимите на тоа како возиш и што преферираш. Кога би крузал на долги патишта никогаш не би сакал батеријата да ми се цеди од 50% и би ја користел варијантата даоплнително да се полни додека возам на струја од генератор.

Цитат
Real-World Charging Speed While Driving

The Forthing S7 REEV features a 28.4 kWh LFP battery paired with a 1.5L generator engine that puts out 77 kW (105 hp) of maximum power. Because the engine's sole job is to feed the 160 kW electric electric drive motor, the charging math breaks down dynamically based on how fast you are driving.
  • Fast Driving / Highway Cruising (120–130 km/h): At sustained high speeds, the aerodynamic S7 (which boasts an ultra-low 0.191 Cd drag coefficient) requires roughly 25 to 30 kW of continuous energy just to push through the air. The engine generates 65–77 kW. This leaves a surplus of roughly 35 to 45 kW of power diverted back into the battery.
  • Charging Time: In "Charge Mode" at high speeds, the car can charge from 30% to 80% SoC in roughly 20 to 25 minutes solely using the gas engine.

Driving Conditions and Exceptions
  • Top Speed Driving (Over 150 km/h) or Aggressive Uphills: The 160 kW electric motor will draw more energy than the 77 kW engine can produce. In this specific scenario, the battery will not charge at all. Instead, the battery acts as a buffer and slowly drains to supply the extra power needed for maximum acceleration.
  • High-Speed Deceleration: If you are driving fast and lift your foot off the accelerator or hit the brakes, the S7's regenerative braking system engages. It temporarily dumps a massive surge of power back into the 28.4 kWh battery, flashing high energy replenishment for brief seconds.

Отсутен kalimero

• Редовен
« Одговори #27 на: денес во 06:05:01 »
@kalimero И јас прашав за дообјаснување ради тоа што после, а и во тестот е пишано дека бензинскиот мотор не е врзан на погонот, сега излегува дека е.
Интересно е ако успева да ја дополнува батеријата на сред возење доволно јако за да се придвижува само на струја.
Ако префлра на бензин тогаш вожњата ќе е пес,  огромно возило, умрен атмосверец од 100 коња упариран со Cvt = суицид.
Концептот ме потсеќа на МЖ 661, попозната кај нас како “Кенеди” локомотива. Тие се уствари дизел електрик, дизелот е само за покревање на алтернатор за електромотороте. Бт-Ск е 1.5 тон нафта во правец мислам :D

Јас како што сватив бензискиот мотор никако неможе да испорача сила до тркала, нема менувач, тој е само како генератор за полнење на батеријата, ако се испразни треба да чекаш тој мотор да ја напилни за да може колата да се придвижи на струја.

Вака изгледа објаснувањето што го најдов читајќи тестови е сега како навистина изгледа во реланост и дали на стража ќе може да претицаш шлепер исто како со дизелаш од 200 коња и 350 Nm кога батеријата не е баш у форма не знам. Ама затоа веројанто постојат режимите на тоа како возиш и што преферираш. Кога би крузал на долги патишта никогаш не би сакал батеријата да ми се цеди од 50% и би ја користел варијантата даоплнително да се полни додека возам на струја од генератор.

Цитат
Real-World Charging Speed While Driving

The Forthing S7 REEV features a 28.4 kWh LFP battery paired with a 1.5L generator engine that puts out 77 kW (105 hp) of maximum power. Because the engine's sole job is to feed the 160 kW electric electric drive motor, the charging math breaks down dynamically based on how fast you are driving.
  • Fast Driving / Highway Cruising (120–130 km/h): At sustained high speeds, the aerodynamic S7 (which boasts an ultra-low 0.191 Cd drag coefficient) requires roughly 25 to 30 kW of continuous energy just to push through the air. The engine generates 65–77 kW. This leaves a surplus of roughly 35 to 45 kW of power diverted back into the battery.
  • Charging Time: In "Charge Mode" at high speeds, the car can charge from 30% to 80% SoC in roughly 20 to 25 minutes solely using the gas engine.

Driving Conditions and Exceptions
  • Top Speed Driving (Over 150 km/h) or Aggressive Uphills: The 160 kW electric motor will draw more energy than the 77 kW engine can produce. In this specific scenario, the battery will not charge at all. Instead, the battery acts as a buffer and slowly drains to supply the extra power needed for maximum acceleration.
  • High-Speed Deceleration: If you are driving fast and lift your foot off the accelerator or hit the brakes, the S7's regenerative braking system engages. It temporarily dumps a massive surge of power back into the 28.4 kWh battery, flashing high energy replenishment for brief seconds.

Според ова ако добро сваќам, кога би земал за пример возење до Белград, ако тргнеш со полна батерија до Ниш може да возиш 150 км/ч, кај Ниш или да полниш на полнач, ило нареден пола саат да возиш 50/60 или која и да е брзина кога моторот најефикасно и најбрзо би ја полнел  батеријата, посче тоа пак 150.
Накај краците во Грција до граница 130/140, па да се молиш да има гужва на граница за да чекаш саат време во место за да моторот ја наполни батеријата и после пак 130/140 до краците :)
« Последно менување: денес во 06:11:23 kalimero »

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #28 на: денес во 07:01:27 »
Имаш генератор во кола кој ти дава барем 60 КW струја. За да глајдаш 120 км/ч ти треба пола од тоа. Вишокот го ставаш во батерија. 

Цитат
The engine generates 65–77 kW. This leaves a surplus of roughly 35 to 45 kW of power diverted back into the battery.

Зошто би успорувал да полнам батерија или да се молам на граница да нема гужва?

Ако тепам 150 пуна, батеријата ќе надополнува тоа што генераторот не може да го испорача, и тогаш таа нема да се испразни за 150км пошто не ја цедиш само неа и ќе ти даде (тресам) 600-700 км допуна на она што гнераторот не стига да го произведе во моментот.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #29 на: денес во 07:28:44 »

Без никаков проблем. Системот ќе си пресмета колку треба да полни за да дополнува или да одржи ниво на батерија, или како и да мисли дека е најдобро.

Додека ја возев колата намерно не ја полнев, за да видам како ќе се однесува со „празна“ батерија. Во суштина, никогаш не стига да биде празна-празна. Ако е во хибриден режим ставена колата, тогаш генераторот секако ќе почне да си дополнува и пред да е празна батеријата и секогаш ги имаш перформансите.

Веројатно затоа и максималната брзина е до 160 односно тука некаде е лимитот до кој бензинскиот може да дополнува.

Мислам дека улога игра и 1-брзинскиот пренос.

Не е поврзан генераторот со тркалата. Тркалата ги движи исклучиво електромоторот. Никогаш не „префла на бензин“. Не е или-или.

Не знам колку би било тоа ефикасно, некако не ми стои дека можеш да крузаш со 120км/ч откако ќе се потроши батеријата. Ако возиш 120км/ч и се потроши батеријата значи брзината мора драстично да падне, инаку зошто би се трошела батеријата ако моторот може да произведе толку струја во континуитет. Би бимало повеќе логика да има +CVT па моторот да ги врти и тркалата и генераторот.

Еве, @bramovsk објасни најпластично. Генераторот може да произведе максимални 77 kW. Секако не произведува цело време 77 kW, туку Колку Што Треба за да ја дополни батеријата. А за возење 120-130 потребно е пола од тоа.

Ако тепам 150 пуна, батеријата ќе надополнува тоа што генераторот не може да го испорача, и тогаш таа нема да се испразни за 150км пошто не ја цедиш само неа и ќе ти даде (тресам) 600-700 км допуна на она што гнераторот не стига да го произведе во моментот.

Плус, би додал дека сигурно нема 150 да цепаш 600-700 километри нон стоп.

Едит: Да додадам. Грешката што многу луѓе ја прават е дека го гледаат како е бензинец со електромотор. Не. Ова е електрично возило кое си носи генераторче за струја. Не е плаг-ин хибрид (иако може да се смета за тоа), не е хибриден бензинец. Нема менувач, пренос, итн. Нема ништо такво што би правело паразитски загуби.

Гледајте го како електрично возило кое носи супер-ефикасен генератор.

Еве видео од кинезите директ.

« Последно менување: денес во 07:38:32 zeroSignal »