Автор Тема: Совети за нова кола  (Прочитано 3082 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
Одг: Совети за нова кола
« Одговори #15 на: 28 Април 2026, 10:47:28 am »
Поздрав!
Сакам да купам нова кола па ми требаат совети од луѓе што се рабираат :).
Разгледував неколку коли:
Opel Frontera
MG ZS/ HS
Skoda Karoq/Kamiq
Renault Symbioz
Dacia Duster
Најбитно од се ми е да е аутоматик и големината на багажникот, бидејќи имам едно дете и очекувам уште едно.
Благодарам однапред!

Не знам колку е практично, знам само дека појак мотор од 102 КС не најдов, кошта околу 23-24.000 евра, али ќе ги надживее сите погоре наведени.

https://share.google/UZEggplN4LNaMON0c
« Последно менување: 28 Април 2026, 11:16:42 am Stratro »

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #16 на: 28 Април 2026, 11:12:19 am »
Камик е претесен внатре, помал е од меганот што го возам, за со две деца мислам дека и карокот не е нешто мн поширок, ама барем има поголем багажник.
Јас би ги избегнал глупостите наречени сувови/ кренати хечови, сите се тесни внатре заради непотребно поголемиот простор околу тркала.
Поарно гледај нормално возило како на пример Октавиа.
Повеќе простор и удобност за сите патници ќе имаш х10 од сите останати на листата, Багажниот простор е исто повеќе од солиддно голем, вероватно поголем од  сите на листата.
Потрошувачката ќе ти е пониска оти не возиш џабе поткрената коцка туку нормално аеродинамично возило.
Разгледај да не има некоја старо за ново вратена.
Другар зема Пред некоја недела Октавија така вратена  старо за ново 2025 со 12000 км, 1.5тси Mhev Автоматик за прилично пониска цена.

Седни во црв или тусон и кажи дека е потесен од седан.
Тусонот е прилично широк, во ранг на пасат/суперб. CR-V мислам дека е малце потесен, но сепак доволно комотен.

Присутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 920
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #17 на: 28 Април 2026, 11:44:45 am »
Поздрав!
Opel Frontera
MG ZS/ HS
Skoda Karoq/Kamiq
Renault Symbioz
Dacia Duster
Најбитно од се ми е да е аутоматик и големината на багажникот, бидејќи имам едно дете и очекувам уште едно.
Благодарам однапред!

Не знам колку е практично, знам само дека појак мотор од 102 КС не најдов, кошта околу 23-24.000 евра, али ќе ги надживее сите погоре наведени.

https://share.google/UZEggplN4LNaMON0c
Ниту е практичен за семејство (со две врати), ниту е за на отворен пат удобен, ниту има багажен простор, ниту пак се продава веќе во салон.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #18 на: 28 Април 2026, 12:15:34 pm »
Како да имаше и со 5 врати...може сум грешка.
Ретко кое од фрижидерчињава на 4 тркала ми фатило око, али ова ми е некако кул.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #19 на: 28 Април 2026, 13:29:48 pm »
Ниту е практичен за семејство (со две врати), ниту е за на отворен пат удобен, ниту има багажен простор, ниту пак се продава веќе во салон.

Пред неколку години земав од Мотоцентар вакво, имаа со Toyo A/T гуми. Бев до Галичник и таму се акав натаму-нааму. Теренски, не го запира ништо. Ама на автопат, ТУПАН главата.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7662
  • French diamond
« Одговори #20 на: 28 Април 2026, 14:40:21 pm »
Мислиш Тапан  :) ТУпан првпат го слушам. Башко шо е грдо ко некоја коцка.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3640
« Одговори #21 на: 28 Април 2026, 15:40:56 pm »
Јас го имам веќе неколку години, го купив нов од Миркат. Џипот е лудило на шасија е, издржува сè и оди каде што сакаш, без разлика дали има пат или нема. Тука нема збор. Без разлика какви гуми ќе ставиш  Dunlop, Toyo или BF Goodrich кога ќе излезеш на асфалт има бучава, горе-долу не е баш за долги релации но се навикнува човек ја утрнав. Не дека нема да оди, кој како милува. Мене ми ја врши работата ама заморува ко да си копал на нива после 150 км возење , возилово е претежно за црн пат за офф роуд пат со bf goodrich гуми на него небо му е граница.

И да кажам искрено  ептен е скапа играчка, ама прави ќеф. Сервисот е многу евтин за вакво возило. Имам поминато околу 50.000 км со него и освен редовен сервис на 12–13 илјади км и глицерин, ништо друго немам сменето. мал сервис околу 100 евра, на секои втор се прави на преносите се менува масло на дефринцијал тогаш фати 150 евра тоа на 25илјади км.

Кој може да си го дозволи нека го купи, нема промашување. Вакво издржливо возило за планина, лош пат плус градски метеж е „тата мата“, а и за паркирање е одлично снаоѓање по џунглава. Реално е скапо, многу скапо… мене 23/4 к ми го дадоа кога го земав. Ама прави мерак чудна емоција е Џимито.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3415
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #22 на: 28 Април 2026, 16:19:21 pm »
Јас сум во шок дека човекот бара семејна кола а му се нуди пума и џимни.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7240
« Одговори #23 на: 28 Април 2026, 17:44:05 pm »
Не гледам зошто Пума не спаѓа во семејно возило.
Ако кола од 4.2м, со 450л багажник со простор за просечна висина на патници не е доволна, тогаш или нема фамилии низ државава или сите возат камп возила.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #24 на: 28 Април 2026, 17:49:28 pm »
Најголем дел од луѓето се навикнати да го носат целиот трокрилен плакар со себе, и секако дека кола со нормални димензии ќе им предизвика шок и неверица.

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2524
« Одговори #25 на: 28 Април 2026, 18:23:49 pm »
Ќе ви стане јасно, дајте си време само.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7609
« Одговори #26 на: 28 Април 2026, 18:44:28 pm »
Најголем дел од луѓето се навикнати да го носат целиот трокрилен плакар со себе, и секако дека кола со нормални димензии ќе им предизвика шок и неверица.

Си сака џип брату веруј ми. Тротинетот на Пулексицијан не го собира во помала кола, си сака опрема веруј ми..

Отсутен Nino

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #27 на: 28 Април 2026, 18:51:46 pm »
Поздрав!
Opel Frontera
MG ZS/ HS
Skoda Karoq/Kamiq
Renault Symbioz
Dacia Duster
Благодарам однапред!

Од наведените купи си карок 1.5 тси или 2.0 тди.

Фала ти другар

Отсутен Nino

• Почетник
  • *
« Одговори #28 на: 28 Април 2026, 18:52:38 pm »
Provozi go i C3 Aircross, dosta golemo vozilo za familijaren covek, doaga i so automatic.

Фала за советот. Дали случајно си запознаен како се со сервис и цена за одржување, дека сум слушал за француски коли се малку поспецифични

Отсутен Nino

• Почетник
  • *
« Одговори #29 на: 28 Април 2026, 18:54:16 pm »
Не сум фам на Шкода ама од изборов Карок 2.0 тди.

Може и слободно совет за некое друго возило, немора да биде од листата.