Автор Тема: Совети за нова кола  (Прочитано 3073 пати)

Отсутен Nino

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
Совети за нова кола
« на: 25 Април 2026, 21:42:57 pm »
Поздрав!
Сакам да купам нова кола па ми требаат совети од луѓе што се рабираат :).
Разгледував неколку коли:
Opel Frontera
MG ZS/ HS
Skoda Karoq/Kamiq
Renault Symbioz
Dacia Duster
Најбитно од се ми е да е аутоматик и големината на багажникот, бидејќи имам едно дете и очекувам уште едно.
Благодарам однапред!

Отсутен Goku

• Почетник
  • *
  • Пораки: 19
Одг: Совети за нова кола
« Одговори #1 на: 25 Април 2026, 23:26:24 pm »
Поздрав!
Opel Frontera
MG ZS/ HS
Skoda Karoq/Kamiq
Renault Symbioz
Dacia Duster
Најбитно од се ми е да е аутоматик и големината на багажникот, бидејќи имам едно дете и очекувам уште едно.
Благодарам однапред!

Од наведените купи си карок 1.5 тси или 2.0 тди.

Присутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5750
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #2 на: 25 Април 2026, 23:28:10 pm »
Provozi go i C3 Aircross, dosta golemo vozilo za familijaren covek, doaga i so automatic.

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2524
« Одговори #3 на: 26 Април 2026, 00:10:40 am »
Не сум фам на Шкода ама од изборов Карок 2.0 тди.

Отсутен Sephiroth

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 416
« Одговори #4 на: 26 Април 2026, 00:56:47 am »
Разгледај што имаат јапанците на понуда, ама ако мора од листава ондак Karoq TSI.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #5 на: 27 Април 2026, 15:41:12 pm »
Поздрав!
Opel Frontera
MG ZS/ HS
Skoda Karoq/Kamiq
Renault Symbioz
Dacia Duster
Благодарам однапред!

Здраво Нино, разгледај ја и Ford Puma, стварно комплетно возило и прилично привлечно за фамилијарна кола.

Секако, ќе мораш да одиш и сите овие да ги видиш во живо - едно е да ги гледаш димензиите и да ги споредуваш, ама кога ќе имаш интеракција во живо со сите овие модели, ќе сфатиш како колите ти „зборуваат“. Пример една од колите може многу да нуди на хартија, ама некоја од другите да ти се допадне повеќе зошто ти дава повеќе доверба како е склопена и како се осеќаш внатре.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3415
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #6 на: 27 Април 2026, 15:56:21 pm »
Минатата недела кога бев на редовен сервис во гранд ауто се прошетав низ салон и ги разгледав сите возила.
Не знам во кој универзум ја квалификуваш пумата како фамилијарна кола но јас едвај успеав да влезам во неа. Чудно како успеале новите коли да ги направат толку тесни внатре а надворешно се зголемени со димензии.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3640
« Одговори #7 на: 27 Април 2026, 16:54:53 pm »
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6293
« Одговори #8 на: 27 Април 2026, 18:56:57 pm »
Камик е претесен внатре, помал е од меганот што го возам, за со две деца мислам дека и карокот не е нешто мн поширок, ама барем има поголем багажник.
Јас би ги избегнал глупостите наречени сувови/ кренати хечови, сите се тесни внатре заради непотребно поголемиот простор околу тркала.
Поарно гледај нормално возило како на пример Октавиа.
Повеќе простор и удобност за сите патници ќе имаш х10 од сите останати на листата, Багажниот простор е исто повеќе од солиддно голем, вероватно поголем од  сите на листата.
Потрошувачката ќе ти е пониска оти не возиш џабе поткрената коцка туку нормално аеродинамично возило.
Разгледај да не има некоја старо за ново вратена.
Другар зема Пред некоја недела Октавија така вратена  старо за ново 2025 со 12000 км, 1.5тси Mhev Автоматик за прилично пониска цена.
« Последно менување: 27 Април 2026, 21:51:08 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен Bravo

• Редовен
« Одговори #9 на: 27 Април 2026, 23:55:41 pm »
Поздрав!
Opel Frontera
MG ZS/ HS
Skoda Karoq/Kamiq
Renault Symbioz
Dacia Duster
Благодарам однапред!

Здраво Нино, разгледај ја и Ford Puma, стварно комплетно возило и прилично привлечно за фамилијарна кола.

Секако, ќе мораш да одиш и сите овие да ги видиш во живо - едно е да ги гледаш димензиите и да ги споредуваш, ама кога ќе имаш интеракција во живо со сите овие модели, ќе сфатиш како колите ти „зборуваат“. Пример една од колите може многу да нуди на хартија, ама некоја од другите да ти се допадне повеќе зошто ти дава повеќе доверба како е склопена и како се осеќаш внатре.

Друже ај жити мене кажи ми што ти прозборе Форд Пума?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #10 на: 27 Април 2026, 23:57:01 pm »
Па повеќе ќе ми прозбори од MG и Опел Фронтера, тоа сигурно знам.

Присутен Bravo

• Редовен
« Одговори #11 на: 27 Април 2026, 23:59:11 pm »
Па повеќе ќе ми прозбори од MG и Опел Фронтера, тоа сигурно знам.

Ок тоа, него што ти прозборе Пумата? Не те зафркавам, стварно ме интересира од што си се воодушевил толку.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #12 на: 28 Април 2026, 00:21:33 am »
Дизајнот во споредба со сите гореспоменати возила, и пакетите опрема што може да се добијат во споредба со конкуренцијата.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #13 на: 28 Април 2026, 07:15:34 am »
Дизајнот во споредба со сите гореспоменати возила, и пакетите опрема што може да се добијат во споредба со конкуренцијата.
Ептен е добар дизјанот само да е малку постокмена опремата. И јас сум ја загледал многу пати.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3415
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #14 на: 28 Април 2026, 10:17:03 am »
Камик е претесен внатре, помал е од меганот што го возам, за со две деца мислам дека и карокот не е нешто мн поширок, ама барем има поголем багажник.
Јас би ги избегнал глупостите наречени сувови/ кренати хечови, сите се тесни внатре заради непотребно поголемиот простор околу тркала.
Поарно гледај нормално возило како на пример Октавиа.
Повеќе простор и удобност за сите патници ќе имаш х10 од сите останати на листата, Багажниот простор е исто повеќе од солиддно голем, вероватно поголем од  сите на листата.
Потрошувачката ќе ти е пониска оти не возиш џабе поткрената коцка туку нормално аеродинамично возило.
Разгледај да не има некоја старо за ново вратена.
Другар зема Пред некоја недела Октавија така вратена  старо за ново 2025 со 12000 км, 1.5тси Mhev Автоматик за прилично пониска цена.

Седни во црв или тусон и кажи дека е потесен од седан.