Автор Тема: Body Building, Fitness, P90X, MMA, Boxing i slicno...  (Прочитано 766076 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
Одг: Body Building, Fitness, P90X, MMA, Boxing i slicno...
« Одговори #3285 на: 03 Септември 2014, 12:27:11 pm »
Falat Vince Di COla i Robert Tapper.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #3286 на: 04 Септември 2014, 13:20:42 pm »
Ај некој што има искуство со операција од кила и теретана нека кажи мислење.

Пред 5-6 месеци се правев операција од препонска кила на двете страни одеднаш. Па кога би било најпаметно да почнам да пододувам в теретана? Докторот ми рече дека внатрешната рана каде сум шијан (оти не ми ставија мрежички) ќе заздравува 1 година (го заборавив точниот медицински термин кој беше).

Инаку последно в теретана имам одено пред 4-5 години, а сега сум малку послободен па сакам да почнам да вежбам малку, но ме буни операцијава да не ме поврати пак, па да треба пак по болници и сл.

Дали е паметно да почнам сега, дали да носам некој појас медицински, или да одморам уште 5-6 месеци?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #3287 на: 04 Септември 2014, 13:51:19 pm »
Пред се е потребно да не носиш појас.

Се додека не подигнуваш ништо над 10кг не би требало да имаш проблем, значи повеќето од машините се за тоа создадени. За луѓе со проблеми кои неможат да прават compound вежби како чучњеви, мртво дигање и слично.

Бидејќи се работи за состојба во која треба да се одржува низок внатрешен притисок во телото, и да се не окуражува притисок на органите кон отворите кои ги има, секојдневните движења и евентуални вежби треба да се од тој ранг. Значи да се избегнува притисок на рбетот, компресија на трупот и слично.
Останува да ги вежбаш рацете, рамењата, градите, грбот. Со движења кои се составени главно од влечење, а не од туркање.

Како основно нешто би напоменал пливање во големи количини, заради надворешниот притисок на водата околу телото, нуди можност за добро вежбање на целото тело, без грижи за повреда. Особено што сеуште е лето.
Статичен точак со фотеља, не со седиште. Во Борис Трајсковкси има 3 такви, убаво комотно легнато возење нудат, без притисок во меѓуножието.
Машините со влечење и оние кои се со туркање но што не го оптоваруваат трупот.
Сето тоа треба да е споро, со градиентно покачување на тежините, почнувајќи од најмалку.

Консултација со докторот е потребна пред да се почне со вежбање, за да потврди кои вежби би смеел да ги правиш - согласно твојата состојба.
При најмалата болка треба да се прекине со вежбање во тој момент.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20701
« Одговори #3288 на: 04 Септември 2014, 14:04:35 pm »
Ај некој што има искуство со операција од кила и теретана нека кажи мислење.

Пред 5-6 месеци се правев операција од препонска кила на двете страни одеднаш. Па кога би било најпаметно да почнам да пододувам в теретана? Докторот ми рече дека внатрешната рана каде сум шијан (оти не ми ставија мрежички) ќе заздравува 1 година (го заборавив точниот медицински термин кој беше).

Инаку последно в теретана имам одено пред 4-5 години, а сега сум малку послободен па сакам да почнам да вежбам малку, но ме буни операцијава да не ме поврати пак, па да треба пак по болници и сл.

Дали е паметно да почнам сега, дали да носам некој појас медицински, или да одморам уште 5-6 месеци?

Кога веќе докторот ти кажал да мируваш година дена, зашто уопште да идеш со глава у ѕид? Да си направиш поголема беља?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DejzY

• Редовен
« Одговори #3289 на: 04 Септември 2014, 14:16:42 pm »
Докторот ми рече да не кревам многу тешко, а посебно не, како што рече Дени со оптеретување на 'рбетот и мртво кревање и тоа во период од една година. А кога го прашав за возење точак (оти возам поприлично, добро не колку Томе и крелл :) ) ми рече вози ама ако почуствуваш болка престани. Исто така кога возам носам мидер од оние за женине стари и полни ;D со перничиња на раните. Ова докторот ми го препорача бидејќи не можев никаде да најдам медицински мидер за хернија, па ова како хоум мејд решение.
За пливање пливав и тоа многу ама кога бев на одмор, на базен не одам! А теретанава ме интересираше оти кај да е ќе залади па нема да можам да возам точак, па не би сакал а и не можам да не бидам активен па затоа :)

Сепак како шо вика и Дени можи да почнам со малине тегчиња, но знам дека нема на тоа да остани (кој оди в теретана ќе ме разбери) и затоа ќе размислам уште многу пати пред да почнам.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3290 на: 04 Септември 2014, 14:23:33 pm »
Прашај тука за медицинско помагало.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DejzY

• Редовен
« Одговори #3291 на: 04 Септември 2014, 14:29:19 pm »
Прашав во сите можни фирми за ортопедски помагала и никаде нема мидер, само појас за препонска кила, но докторот ми рече да не земам појас бидејќи немало да ми помогни. Најдобро ми рече мидер и перничиња му ставив од оние што ги има во прслуцине. Прво сакав од рачни часовници да искористам перниче но многу се големи и не е воопшто пријатно.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3292 на: 04 Септември 2014, 14:31:44 pm »
Ебаго...

А тука прашуваше? Јас откај нив ја земав перницата.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #3293 на: 04 Септември 2014, 14:53:01 pm »
Не си ми кажал дека си зел перничка. Да почнам повеќе лубрикант да користам.

„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #3294 на: 04 Септември 2014, 16:18:55 pm »
Sedi si miren Dejzy, kako sto ti kazal doktorot.
Veke koga ne mozes da vezbas asalno, so krevanje mali tezini mozes samo nesto da zeznes, a rezultati od vezbanje so minimalni tezini nema da imas.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7440
« Одговори #3295 на: 04 Септември 2014, 17:01:15 pm »
Дечки, вие кои вежбате и сте во форма. Дали е воопшто можно некој да направи 80 (осумдесет) згибови ? ;D Значи онака, правилно како што се прави, згиб. Во една серија и тоа ! ??? ;D Јас мислам и тврдам дека не е можно, па ако сакаш Шварценегер биди.

Поискусните да потврдат ? Стратро ?

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #3296 на: 04 Септември 2014, 17:03:43 pm »
Докторот ми рече да не кревам многу тешко, а посебно не, како што рече Дени со оптеретување на 'рбетот и мртво кревање и тоа во период од една година. А кога го прашав за возење точак (оти возам поприлично, добро не колку Томе и крелл :) ) ми рече вози ама ако почуствуваш болка престани. Исто така кога возам носам мидер од оние за женине стари и полни ;D со перничиња на раните. Ова докторот ми го препорача бидејќи не можев никаде да најдам медицински мидер за хернија, па ова како хоум мејд решение.
За пливање пливав и тоа многу ама кога бев на одмор, на базен не одам! А теретанава ме интересираше оти кај да е ќе залади па нема да можам да возам точак, па не би сакал а и не можам да не бидам активен па затоа :)

Сепак како шо вика и Дени можи да почнам со малине тегчиња, но знам дека нема на тоа да остани (кој оди в теретана ќе ме разбери) и затоа ќе размислам уште многу пати пред да почнам.

Јас имав дискус хернија, и тоа протрузија од 9мм (обично со 6-7мм се завршува на операција).

Доста исчитав на таа тема, и исто се консултирав со врвни хирурзи (АКХ Клиника - Виена, Матеј Липовшек - Словенија, Алан Крокард - Лондон, Невена Зубчевиќ - Сан Франциско.....). Исто имав среќа да најдам на нет еден Американец, исто бициклист ама Киропрактичар, со истиот проблем како мојот. Човекот ептен ми помогна, а исто и неговиот сајт во поглед на осознавање на нештата, вежби и слично.

Нашите хирурзи беа дека морам да се оперирам, од надвор добив совет да внимавам на симптоми за итна операција, ама да не се оперирам дури не мора (знак дека мора е невролошки испад од тип не можеш да контролираш мокрење, не осеќаш прсти/нозе/раце, и слично). Исто нашиве ми забранија секакви спортови од тип на скијање, точак, тенис...

Неколку месеци не можев да одам како треба, а болка имав едно 2 години. Да скратам :)

1. Проблемот го решив со редовно вежбање (два пати на ден ги правев вежбиве):

(Ова се вежбите од сајтот на Американецот, воедно разгледај го има корисни информации)

http://chirogeek.com/003_Exercise_DougsWorkOut.htm

http://chirogeek.com/003_Level-2-Exercise.htm

2. Пливање

Пливав секој ден 500 метри грбно, 500 метри женски

3. Пешачење (пешачев по неколку километри).

4. Гледав да не лежам во кревет воопшто и покрај силните болки (со лежење во кревет ти атрофира мускулатурата и уште повеќе имаш проблем).

5. Гледав да не ставам никакви појаси, или мидери, бидејќи исто ти ги атрофира мускулите.

Имав период кај што носев таков појас секој ден, после неколку недели без него не можев да функционирам. На крај користев таков појас, само кога почнав пак скијање, и тоа ако скијав поагресивно

6. Пази кај кого одиш на местење/масажа. Повеќето се приучени и може да ти одмогне (еден познаник што одевме заедно на рехабилитација, некоја во Драчево скроз му направи проблем и го доведе до ситуациј на итна операција (Cauda Equina имаше).

Јас исто се зезнав само без толкави последици, кај една во Козле, што демек била масерка на ракометна репрезентација. Жената на очигледни симптоми на Дискус Хернија, ми кажа дека сум имал проблем со колковите. (После тоа почнав да читам и да контам што е тоа у ствари).

Ако ти треба било каква помош, слободно пиши.

Обавезно направи:

1. MRI и/или CT

2. EMG (Elektromiografija) - Мери оштетување на нервите.

Исто после првата снимка со 9 мм протрузија, после година дена вежбање/пливање и слично, снимката беше само 2мм. Ми забранија точак, скијање, тенис.. Точак можеш да видиш дека возам без никакви проблеми и тоа и МТБ и РОАД, и тоа баш долги тури. Скијам можеби и поагресивно од порано. Тенис немав играно, ама една сезона проиграв баш да видам дали смеам, и ете никаков проблем :)

Толку од мене за сега

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #3297 на: 04 Септември 2014, 17:57:39 pm »
Дечки, вие кои вежбате и сте во форма. Дали е воопшто можно некој да направи 80 (осумдесет) згибови ? ;D Значи онака, правилно како што се прави, згиб. Во една серија и тоа ! ??? ;D Јас мислам и тврдам дека не е можно, па ако сакаш Шварценегер биди.

Мислиш на светов? Зошто да не може?

Со одмор (висење ако се важи) 232 еве ти:

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #3298 на: 04 Септември 2014, 19:11:31 pm »
a da napise nekoj nesto za preventiva ako znae ? poarno da se spreci nego da se leci neli
?

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #3299 на: 04 Септември 2014, 19:17:13 pm »

kako pomal (14-15god) pravev sklekovi sekoj den, stignav do 70.. pa sega ne znam za zgibovi, ali ako treniras sekojdnevno sigurno ke stignes do nekojaimpresivna brojka. Ali samo toa da treniras...