Автор Тема: Body Building, Fitness, P90X, MMA, Boxing i slicno...  (Прочитано 764356 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
Одг: Body Building, Fitness, P90X, MMA, Boxing i slicno...
« Одговори #3300 на: 04 Септември 2014, 19:17:25 pm »
a da napise nekoj nesto za preventiva ako znae ? poarno da se spreci nego da se leci neli
?

Иако кила е вид на пробивање под името херниа, не се исти.

Нема превенција. Ако телото има слабост во таа точка, ќе се појави хернија. Особено кила, која е својствена кај машки заради спуштањето на тестисите при растење на фетусот.

Градуирано зајакнување на мускулите и одржување на високо ниво на физичка спрема можа да ја намали можноста за појава на кила, меѓутоа не и да ја отстрани. Слабоста на телото останува. Се коригира со мрежа на тоа место, за да се избегне пробивање на внатрешните органи на тоа место пак.

Папочна хернија е слично, само низ папок. И е поретко, се јавува кај помали деца обично, но ја има и кај возрасни.

Дискус хернија е сосема друго од овие што ги спомнавме, и нема некои допирни точки.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #3301 на: 04 Септември 2014, 19:56:28 pm »
Да, кила и дискус хернија е тотално различно. Не го исчитав убаво Дејзи и помислив дека имал и тој Дискус Хернија. За среќа со Кила сум немал искуство за да може да помогнам, ама се надевам тоа што пишав за Дискус Хернија на некого може да му помогне.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #3302 на: 04 Септември 2014, 20:25:46 pm »
Јас на пример имам хијатална хернија и не смеам да вежбам.

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
« Одговори #3303 на: 04 Септември 2014, 23:27:44 pm »
Дечки, вие кои вежбате и сте во форма. Дали е воопшто можно некој да направи 80 (осумдесет) згибови ? ;D Значи онака, правилно како што се прави, згиб. Во една серија и тоа ! ??? ;D Јас мислам и тврдам дека не е можно, па ако сакаш Шварценегер биди.

Поискусните да потврдат ? Стратро ?
Мислиш на светов? Зошто да не може?

Со одмор (висење ако се важи) 232 еве ти:

За тој првиот каде што не му се гледаат нозете и 12400 да направи џабе му е.За вториот со пауза е сосема друга математика.Исто и јас ко Спенс мислам дека unbroken повеќе од 50 ретко кој може да направи.
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #3304 на: 05 Септември 2014, 00:14:43 am »
Сањајте си вие, еве ги рекордите:
http://www.recordholders.org/en/list/chinups.html

54 со најраширени раце:
54 Rodrigo Augusto Campos (BRA) - 60 во минута

На брзање си ги плесна.

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
« Одговори #3305 на: 05 Септември 2014, 00:40:34 am »
A до 80 далеку е сунце.Плус многу битна работа под број три:

You can dismount as often as you wish.

Јас, а се надевам и Спенс збореше за одеднаш да ги направиш 80.Ако сум грешка нека ме исправи.
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7440
« Одговори #3306 на: 05 Септември 2014, 00:56:53 am »
Да да, за наеднаш- во една серија. Ми филозофираше еден другар нешто блаа блааа ;D :D :D :D

п.с. на конкурсот за полиција што беше минатата година, мин. 11 згибови требаше мислам ,еден дечко направи 25, доби аплауз од таму присутните. :)  80... мај ес :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #3307 на: 05 Септември 2014, 01:05:34 am »
Тој направи 54 по ред, и паузираше после нив. 60 во минута, ама 54 по ред. Нема таква категорија, на минути се обично или саати. Затоа и нема таков рекорд конкретен.

Многу е тешко, сигурно. Но, со прав тренинг и зададена баш таква цел (да нема паузи и да се мери само по ред) сигурно ќе стигне некој. Не сте виделе тоа јапанаријата и кинезине што прават. Само нема видеа. Баш контра од Шварценегер, мали се и лесни. Лесно се креваат по 40-50кг и без нозе се. 50 без проблем ќе ги направи и наш да земе да вежба 1 година само тоа, ако има предиспозиции да е низок и ситен.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
« Одговори #3308 на: 05 Септември 2014, 01:19:55 am »
Не гледам зашто не би можел 80. Барањето а 11 во полиција е смешка. Ке го опитвам брат ми кој патем е припадник на волците и таму имаат редовни контроли на 3 месеци, ама колку што знам критериумите не им се правеќе склекови/згибови до недоглед туку се извесен минимум во одредено време. А иначе моментот со паузирање со висење е сосема валиден, има таква позиција кајшто си со кренат задник кога правиш склекови и тоа е целосно дозволено на овие конторливе што ги имаат. Али веруј ми и не е баш некое одмарање. Баш ке се распрашам по колку како прават.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #3309 на: 05 Септември 2014, 01:40:09 am »
Со правата мотивација и PalZileri и Спенсер ќе направат 50:

;D ;D ;D

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
« Одговори #3310 на: 05 Септември 2014, 01:47:28 am »
Инаку видеово не е далеку од реалноста и кај нас, знам дека кога идат на логорување им пуштаат солзавци и димни бомби на спиење, ги будат со калашников, имаат писмени тестови во училница каде шетаат луѓе со оружје и пукаат (со ќорци нормално) и провоцираат... и ништо чудно у принцип што брат ми е таков, сега ми стана појасно кога прочитав :D

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #3311 на: 05 Септември 2014, 10:08:26 am »
Има некој на форумов шо вежба у Фит или во Флекс у Автокоманда?

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #3312 на: 05 Септември 2014, 12:35:38 pm »
Зборот ми беше за дискус херни, т.е. при секое кревање на тежина кога скоро цел терет паѓа на кичмата 'рскајцата и нервите најверојатно птрпат какви-такви оштетувања. Е сега зборот ми беше после тоа да се прави нешто, некоја по елегантна вежба малце од малце да се вратат во нормала, да се релаксираат пршлените и да се олабаат нервите со цел да не дојде до посериозни последици. Кога вежбам чучњеви ми се случило да осетам трпкајци утредента по раце, и благи болки во вратот кај што се потпира шипката, иако ставам суњѓер. Среќа симптомите биле акутни, али сега практикувам тегот да го чувам напред па така тежината во прв момент паѓа на рамениците и дел на абдоменот, а верувам дека ефектот е ист. Мада не сум кревал повеќе од 50кг баш ради страв да не се поеба...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #3313 на: 05 Септември 2014, 12:45:05 pm »
Крел ќе ти каже за дисковите меѓу пршлените, ваљда знае од прва рака.

А за чучњеви морам да се вклучам.
Ставаш сунѓер... Зошто? Ја поместуваш тежината наназад некој сантим, непотребно. Доколку те боли кај што ја ставаш шипката има веројатност да не ја ставаш како што треба. Незнам за која тежина се работи, меѓутоа на 115кг на чучњеви до земја најмал проблем ми беше шипката. Тоа треба да се види. Ама океј, некои си сакаат со сунѓеери така да не се бунам. Само да не е неправилна положбата ми е муабетот.

Тежината паѓала од напред на стомакот? Кој стомак? Било која тежина која ја носи човечкото тело паѓа врз р'бетот и само рбетот. Многу мал дел од тежината може да падне на внатрешниот притисок на органите на трупот, но далеку од тоа дека тежината е на стомакот. Стомакот нема носивост. Мускулите знаат само да се контрахираат односно да се стегаат (да се скратуваат), немаат цврстина за носење терет. Терет носи само коска. Значи кога дигаш напред, теретот (според физика - лост) оди на р'бетот, a грбните мускули и газот го исправаат рбетот да не се искриви и да го поднесе товарот. Значи тој е оној кој го носи товарот ве секој можен случај. Тој во комбинација со грбните мускули. Кои заедно со заданта ложа и газот - ја прават ставата на човекот. Или положбата на стоење, и носење терет во исправена положба.

Значи болки од удар и триење немаат врска со дискус хернија, која е скроз друго притискање на дискот меѓу два пршлена. Болката е скроз друга, нервна болка, а не воспалена. И обично се случува во долните пршлени кај бубрезите, а не горе. Иако може и таму и таму да се јави.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20145
« Одговори #3314 на: 05 Септември 2014, 12:57:14 pm »
Инаку видеово не е далеку од реалноста и кај нас, знам дека кога идат на логорување им пуштаат солзавци и димни бомби на спиење, ги будат со калашников, имаат писмени тестови во училница каде шетаат луѓе со оружје и пукаат (со ќорци нормално) и провоцираат... и ништо чудно у принцип што брат ми е таков, сега ми стана појасно кога прочитав :D

Na nashite policajci ova?