Автор Тема: CHERY TIGGO 8 PRO (2025)  (Прочитано 1353 пати)

Отсутен hilioski

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
CHERY TIGGO 8 PRO (2025)
« на: 18 Февруари 2026, 23:07:27 pm »
Здраво друштво,

Дали има на форумов членови кои имаат купено Chery Tiggo 8 Pro во Октомври, Ноември или Декември 2025?

Јас го купив мојот во Ноември, за да после 1 месец увидам дека нема типтроник опција за мануелно менување на брзини, која притоа ја имаше на тест возилото кое го возев (имам слики за доказ).

Од Гранд Ауто се оградуваат и цело време го вртат истиот муабет дека "фабрика одлучила така и нема што да се направи".

Според мене ова е сериозен недостаток кој притоа ме наведува да се замислам што ли уште "фабрика" има тргнато од опремата за која сум платил целосна сума.

Доколку има некој со ист/сличен проблем ве молам да ме контактирате.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34423
  • Таков е животот... јебига
Одг: CHERY TIGGO 8 PRO (2025)
« Одговори #1 на: 19 Февруари 2026, 00:12:35 am »
Што имаш како доказ што ти следува за цената што си ја платил?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10527
« Одговори #2 на: 19 Февруари 2026, 02:08:14 am »
Обрнувајте внимание што тестирате, и ова едно брошури со ценовници во хартиена форма бидејки се онлајн се се менува преку ноќ.

Има на форумов и тема за тоа како е ставен Цитроен  Ц4 со мотор 1.6 како тест возило, а во продажба само 1.4.
Мене ми се случи да тестирам Клио 75 и Каптур 90, Клиото возеше многу слично на Каптурот, па и подобро. Ми текна на случајот со Цитроенот и побарав сообраќајна од Клиото. Ме нападнаа како тоа не сум имал доверба во нив...и одбија да ми покажат сообраќајна.
Пред скоро време тестирав Киа Сид која требаше да биде 1.5 , но  според звукот на моторот, според моќта, и главно според потрошувачката укажуваше на 1.0. Бидејки мотивот ми беше да си доловам на некој начин вожња во i30 која во Гранд Моторс ја немаат како тест возило не се заинтересирав премногу да отворам хауба да се уверам во мојата претпоставка.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3518
« Одговори #3 на: 19 Февруари 2026, 05:19:36 am »
Листот што го имаш таму е наведено каква опрема има возилото и сè останато. Не се до толку идиоти да нудат едно, а да продаваат друго надвор од договореното. Провери го листот од моделот и што е наведено во него; ако нешто отстапува, барај рефундација и ангажирај адвокат.
Секогаш отворајте и проверувајте што купувате и што потпишувате. Штом ќе земат пари и ќе излезеш од капијата на салонот почнува нашата македонска голгота.
Да не ти се крши филмот за новото возило убаво провери во документите што си ги потпишал, за каков модел си платил и што ти е испорачано. Имаш право на адвокат и да ги известиш медиумите.
Контактирај го Сашо. Не би требало да се идиоти — вака делуваат пристојно, но тоа не мора да значи ништо. Јас немам доверба во тие кинески возила. Провери договорот за што имаш платено; ако не ти испорачале како што е договорено барај рефундација на дел од средствата и поднеси тужба.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7073
  • Бенве сие бенве
« Одговори #4 на: 19 Февруари 2026, 07:50:19 am »
Да не те буцкам ама мене вака да ми напраат….

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7105
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5 на: 19 Февруари 2026, 08:09:39 am »
Јас го купив мојот во Ноември, за да после 1 месец увидам дека нема типтроник опција за мануелно менување на брзини, која притоа ја имаше на тест возилото кое го возев (имам слики за доказ).

Дека автоматски претпоставе дека сите го имаат и не си обрнал внимание или посветил на деталите и ти го „начукаа“.

То е лошо со претпоставката, е мајка на сите заебувања.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15282
« Одговори #6 на: 19 Февруари 2026, 09:10:38 am »

Ти праќаат официјална понуда за возилото треба да биде се наведено од опрема, мотор, итн.

Е сега, најверојатно не напишале ништо за типтроникот туку само автоматски менувач и не можеш како да се докажеш.

Малку разчитав по Интернет и нема официјално ништо од Chery дека не им работел типтроникот. Еден спомна дека требало подолго да држи на М? копчето да се активира.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44820
  • Il Moderatore
« Одговори #7 на: 19 Февруари 2026, 09:14:30 am »

Ако после месец дена си приметил дека нема типтроник тогаш ич не ти ни фали. Како што гледам, појаката верзија е со ДЦТ, каде може изборно мануелно да се менуваат брзини, а послабиот мотор е со ЦВТ, тука немаш избор.

Edit: Тоа било за други пазари. Не важи. Исфрлиле од некои тримови мануал мод.

Missing Manual Mode: Certain 2025 models or specific regional versions (e.g., in South Africa) have been reported to lack a manual override, with users noting it "hunts" between gears (e.g., 6th and 7th) at cruising speeds.

« Последно менување: 19 Февруари 2026, 09:23:27 am Simo - Carrier159 »
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7708
« Одговори #8 на: 19 Февруари 2026, 10:32:09 am »
Здраво друштво,

Дали има на форумов членови кои имаат купено Chery Tiggo 8 Pro во Октомври, Ноември или Декември 2025?

Од Гранд Ауто се оградуваат и цело време го вртат истиот муабет дека "фабрика одлучила така и нема што да се направи".

Според мене ова е сериозен недостаток кој притоа ме наведува да се замислам што ли уште "фабрика" има тргнато од опремата за која сум платил целосна сума.

Што си возел во тест возило е сосема небитно. Што е во договорот важи. Дали ти пишува некаде во договорот дека ти следува типтроник? И дали некаде има пишано дека фабриката го задржува правото да прави измени без да те извести? Треба да имаш целосна конфигурација за колата дадена писмено.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30455
    • CARclub.mk
« Одговори #9 на: 19 Февруари 2026, 10:45:47 am »
@hilioski - Ај сликни кај воланот дали има лопатки (најверојатно нема) и сликни ја рачката од менувачот.

Отсутен hilioski

• Почетник
  • *
« Одговори #10 на: 19 Февруари 2026, 11:17:23 am »
Здраво друштво,

Што си возел во тест возило е сосема небитно. Што е во договорот важи. Дали ти пишува некаде во договорот дека ти следува типтроник? И дали некаде има пишано дека фабриката го задржува правото да прави измени без да те извести? Треба да имаш целосна конфигурација за колата дадена писмено.

Немаат наведено конкретно. Но исто така немаат наведено дека има кочници па ете има :) Не се оди во толкави детали. Се штитат самите но ќе им го најдеме крајот.

Отсутен hilioski

• Почетник
  • *
« Одговори #11 на: 19 Февруари 2026, 11:17:52 am »
@hilioski - Ај сликни кај воланот дали има лопатки (најверојатно нема) и сликни ја рачката од менувачот.

Нема не, се ми е испитано и сите слики и видеа ги имам архивирано и ќе ги предадам на адвокат.

Отсутен hilioski

• Почетник
  • *
« Одговори #12 на: 19 Февруари 2026, 11:19:09 am »

Ти праќаат официјална понуда за возилото треба да биде се наведено од опрема, мотор, итн.

Е сега, најверојатно не напишале ништо за типтроникот туку само автоматски менувач и не можеш како да се докажеш.

Малку разчитав по Интернет и нема официјално ништо од Chery дека не им работел типтроникот. Еден спомна дека требало подолго да држи на М? копчето да се активира.

Проблем е што М копчето го нема воопшто.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15282
« Одговори #13 на: 19 Февруари 2026, 11:29:27 am »

Како изгледа кај тебе конзолава?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44820
  • Il Moderatore
« Одговори #14 на: 19 Февруари 2026, 12:07:04 pm »
Еве што најдов на едно место (Јужна Африка, ама ваљда ќе може да се изведе и тука кај нас):
https://www.facebook.com/groups/1048956879275371/?multi_permalinks=1839872556850462&hoisted_section_header_type=recently_seen

Alan Warrener
As an update, I have spoken with the DP of the branch I bought from. Apparently it's as simple as a gear lever swop. They are doing another car this week, then they will let me know if it is a solution. There are 10 such cars in South Africa. No idea why or how they were sent to this market. I'll post the outcome once done.
There is also a software update coming for the gear hunting issue.

Final update.
Big thanks to Chery Edenvale, they got the correct gear lever and installed it and hey presto, I have manual mode! New gear lever has the manual button I was missing.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.