Автор Тема: Kia Sportage (бензинец) или Toyota Corolla Cross (Hybrid)  (Прочитано 3106 пати)

Отсутен b95

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
Kia Sportage (бензинец) или Toyota Corolla Cross (Hybrid)
« на: 16 Февруари 2026, 18:23:09 pm »
Здраво,

Сакам да си купам нов автомобил, па ми треба некој совет плус кој може ќе ми го олесни изборот.

Критериумите за избор ми се:
1. Да е ново возилото
2. Да не е кинески бренд
3. Да е SUV, фамилијарен.
4. Да не надмине 35 к еур.
5. Да има доволно седечки простор (пошто сум висок човек), а и багажен.
6. Да не го чекам 5 месеци. (да земам возило што има на лагер), тоа баш и не е критериум, општо би било пожелно.

Отприлика тоа, така и се сведов на овие 2 возила.
Во изборот беa (и беа отфрлени која ради изглед, која ради цена и сл.): Hyundai Tucson, Skoda Karoq, Nissan Qashqai, Renault Captur, Peugeot 3008...
Неам време да барам половни, па да ги проверувам, кај овој мајстор, кај оној и сл. Знам дека за тие пари се зема некое сериозно добро возило кое е сосема друга класа, но, решив нова кола и тоа е тоа.

Е сега, останав на овие 2. Двете ги возев, Киата и малце на отворено.

По мене, на страна личните преференци за вкус, да го тргнеме тој дел како изгледа, во однос на цената се исти.
1. Kia: 32 900 еур, основно ниво Concept, 1.6 T-GDi 150KS FWD DCT7
2. Toyota: 34499 (- 1500 некоја си цена што ми ја спуштија) 33 к, во Executive ниво, мотор: HYBRID 140 1.8L HEV  2WD e-CVT 140 к.с.

Предности кои му ги препишувам на Sportage-от:
1. Поубав и модерен дисплеј и целиот dashboard.
2. Повисок и подобра прегледност (можеби минимално)
3. Просторна на задна клупа и наклон на седишта
4. ПОГОЛЕМ БАГАЖЕН ПРОСТОР
5. Има резервно тркало со оригиналните бандажи
6. За истата цена, некои работи ги нема кај Corolla-та (барем не во Executive)

Предности на Corolla-та:
1. Дека е Toyota (некако имам верба дека се е како што треба со тој бренд возила)
2. Дека е хибрид и дека нема да ми троши 8 + литри / 100 км во град.
3. 10 години гаранција (ова е поврзано со точка 1.)

Не купувам кола за чатал, сакам да сум сигурен и безбеден. Ја купувам колата за фамилија, но сакам да го направам правилниот избор.
Сакам да слушнам мислење и од некој со повеќе искуство во возила, особено од некој кој веќе поседува некое од овие 2, па би бил благодарен ако додаде нешто на темата.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55194
  • Махер
Одг: Kia Sportage (бензинец) или Toyota Corolla Cross (Hybrid)
« Одговори #1 на: 16 Февруари 2026, 18:37:39 pm »
Нема муабет за Тојотата ако се слична цена. Хибрид и eCVT наспрема обичен турбо со дсг.

Само не знам како е королата со изолација и со бучава, ќе треба да се пази секогаш најтивки гуми да се купуваат.

Тојота 10/10.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9429
« Одговори #2 на: 16 Февруари 2026, 18:58:20 pm »
Toyota ako potroshuvacka ti e prioritet, Kia ako ti treba poveke prostor

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17925
« Одговори #3 на: 16 Февруари 2026, 19:23:58 pm »
Другар пред некој месец купи Hyundai Tuscon со еден куп опрема за 33 и нешто, а 34990 беше верзијата со Matrix LED, кожа, и све и свашта.

Не знам зошто Киата е толку поскапа со основно ниво, а нели есенцијално се истото возило.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9429
« Одговори #4 на: 16 Февруари 2026, 19:26:50 pm »
Pa razlicen diler, si brka prodazba itn itn…

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6810
« Одговори #5 на: 16 Февруари 2026, 19:28:50 pm »
Киа мислат дека сама се продава колата и треба тој што дошол само да плати.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10527
« Одговори #6 на: 16 Февруари 2026, 19:36:40 pm »
Пред неколку месеци ми се уврте во глава Корола крос...
Прво седнување се откажав, не бев спремен за повторно да ги доживувам војничките денови кога под казна бев пратен на 2 недели во стражарница, и каде со Там 110 мкнев 3 пати дневно храна за стражата😥

Во меѓувреме зетот купи и дојде од Белград за новогодишните празници но не остана време да се повозам.
Од тоа што возев Корола седан хибрид, и коментарите на зетот за неговата Корола крос, би издвоил еден битен критериум кој треба да го земеш во предвид.
Ако имаш нервозно стапало на педала на гас и кочница, не е за тебе хибрид.

Ова со Там се однесува за сите Сув, Мув, или како и да се вика тој сегмент на возила.
Уште една исправка, под хибрид првенствено мислев на е-цвт, значи е-цвт не е за возачи со нервозно стапало.
« Последно менување: 16 Февруари 2026, 19:44:20 pm Mikius »

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3518
« Одговори #7 на: 16 Февруари 2026, 19:44:53 pm »
Брат ми вози таква службена Тојота од работа. Баш правевме муабет последно кога беше на пат до Атина возењето било неподносливо поради изолацијата, страшно иритира. Баш го прашав како е, што е. Тојота штедела на сè, од пластиките внатре,но со изолацијата е катастрофа. Да се прашувам јас, би избрал Киа од двата посочени модели. Неверојатно колку многу ги има,не само низ Скопје туку и по други градови доста продаван џип е. Сега, со потрошувачката е малку мрсно. Тојота нека не ја ни гледа ова го кажувам бидејќи брат ми ја вози службено и вели дека едвај чекаат да им истече лизингот за да ја сменат гамата. Ужас.

Батко Мики како да лицитирам за војната 110ка сакам да купам ама некако тешко оди, или Mercedes puch -џипот..На кој начин се доаѓа пошто некои знам имаат купено војни возила и регистирано на наши табли.Ако знаеш пиши ми приватна порака...
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8 на: 16 Февруари 2026, 20:15:54 pm »
Ниту зетот се пожали на изолација, ниту па јас осетив во седаните недостаток на изолација.

Ако се мисли на гас до даска кога го тераш моторот да врти на високи вртежи, тогаш да, но затоа реков дека за сивоњи не е е-цвт.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30455
    • CARclub.mk
« Одговори #9 на: 16 Февруари 2026, 20:17:57 pm »
Плус, си бара маааааааааааааалку учење како се вози хибрид на Тојота. А дека им фали изолација, им фали.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #10 на: 16 Февруари 2026, 21:24:35 pm »
Во САД со  возицкав Корола 2.0 бензин, споредено со мојава 1.5, Троцилиндрашот прави малку повеќе врева ако се вози нервозно, но со крузање моторот е тивок. Со  Тркалата, воздушното струење, се си е во рамки на добра изолација, ништо поразлично.

За споредба, меганот 1.5дци мислев моторот ми е во кабина.
 i30 имаше подобра изолација од мотор, а и самиот мотор прилично тивок како за дизел, но додека ги возев фабричките ханкок кинерџи 421, уши ми откорнаа, така да Королава седан со е ок за мене.
И службените не се којзнае колку потивки.

Хибридот е незгоден бидејки ако стиснеш гас крева вртежи несоодветни со брзината со која се движиш па можеби тоа наведува на слаба изолација. Откако ќе се урамнотежат вртежите, не се слуша моторот.

Возев и Киа сид кога тестирав, наводно 1.5, но 95% сум убеден дека возев 1.0, односно галамеше како троцилиндраш на појако стисната гас.
Не отворив хауба, доколку навистина беше 1.5, уште полошо, односно ништо посаглам изолација од Королата. Нијанса потивки тркала но, затоа повеќе ме нервираше "тупкањето" од тврдата суспензија.

За Корола Крос не би знаел, но ниту зетот, ниту сестра ми не се пожалија, освен моментот кога се "стиска" на гас.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2446
« Одговори #11 на: 16 Февруари 2026, 22:47:50 pm »
Имаш Kia Xceed со 1.6 150 коња и автоматски менувач DCT7, за 25450 евра на акција. Не е SUV ама е повисока од стандардна. Види боја само избери си. Ти остануваат 7,8 илјадарки, но ќе возиш помала кола.

Меѓу Спортажот и Королата, мислам дека Спортажот е нијанса поголем. Не знам ни ја шо би одлучил. Хибридниот склоп на Корола би требало да е bulletproof варијанта.
« Последно менување: 16 Февруари 2026, 22:53:50 pm Bravo »

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6668
« Одговори #12 на: 17 Февруари 2026, 07:08:46 am »
Јас лично би иде на тојотата дека е хибрид во склоп со е-цвт и адаптивен темпомат во град ќе биде малтене како да возиш кола на струја. Без замарање, тивко. Дцт на киа ќе биде од аспект на комфорт позаебано во град. Плус мислам киата е без адаптивен темпомат и тоа е огромен минус.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7073
  • Бенве сие бенве
« Одговори #13 на: 17 Февруари 2026, 07:54:17 am »
Кијата е со адаптивен и старт стоп функција. Королата крос (барем пред фл) е катастрофа. На автопат на 120 внатре е неподносливо, лани ја возев на тест. Баш луѓето што ја враќаа од тест го рекоа истото, дека колата е катастрофа со изолација и дека баш поради тоа нема да ја купат. Исто така дизајнерски како да е 20год стара

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6668
« Одговори #14 на: 17 Февруари 2026, 09:06:39 am »
Фејслифтот корола крос е со подобрена изолација. А членот спомна киа во основно ниво затоа не бев сигурен дека иде со адаптивен темпомат.